2021. november 28., vasárnap

A sötétség ragyogó sugara

Ethan Hawke: A sötétség ragyogó sugara




                                           





Ethan Hawke, akinek nemrégiben jelent meg idehaza a harmadik könyve, elsősorban színészként ismert. Azonban a Holt költők társasága, az Életben maradtak, a Szép remények, a Kiképzés és sok más sikerfilmje után az irodalom területén is már egyre ismertebb lesz.

                      
Ethan Hawke regényének alapja olyan színhelyre kalauzolja az olvasót, amit érezhetően jól ismer. A szerző tudhat egy-két dolgot arról, milyen is a színész főszereplő élete. Maga a téma meglehetősen szokványos, a történet pofonegyszerű, de a hangvétele, a stílusa zavarba ejtően őszinte, rendkívül eleven. Hawke biztos kézzel rajzolja meg az alakjait, az adott kereteket. A felszínes csillogás mögé pillanthatunk be, főként a férfi lelki sebein keresztül. Szinte bizonyosan van életrajzi valóságalapja is a regénynek.

A középpontban egy sztárpár szerelmének a története áll. A fiatal és népszerű William Harding színész és a slágergyáros énekesnő felesége házassága zátonyra futott. Nem meglepően a férfi hibájából. Egy alkalmi, futó kaland, ami pillanatokon belül a világlapok címoldalán virít töri meg a házastársak lelki békéjét. Eleinte szinte semmi lényeges, nagy volumenű dolog nem történik, mégis nagyon működött, élt a történet. A feleség alig, szinte nem is jelenik meg a történetben, a férfi szemszög érvényesül. A válás egy fájdalmas időszak mindkét félnek. A huzavona és a két kiskorú gyerek sorsa azonban összeköti őket, főleg a férfiú igyekszik kapaszkodni és helyre hozni az elkövetett bűnt...azonban lassan kiderül, ez a kapcsolat már rég kihűlt, sőt, a felelősség vállalás sem az ő világa. A magánéleti problémák mellé egy készülő bemutató, egy Brodway produkció kulisszái adnak keretet. A IV. Henrik komoly kihívás és bizonyítási lehetőség a fiatal sztárnak.

     
      
Emellett a történet pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasót. Megismerjük a próbafolyamatokat, a felkészülés és a bemutató izgalmait. Bevallom férfi szemmel olvasva is kifejezetten ellenszenves figura volt eleinte William Harding alakja. A fiatal és elkényeztetett sikerember naiv picsogásai nem voltak túl meggyőzőek. Már-már két végén égeti a gyertyát, iszik, kábítószerezik, akit csak lehet nőt ledönt a lábáról, miközben a szétesett házasságát és gyerekei sorsát siratja. Valahogy nem fért össze a két dolog számomra. Szerelem, hűség, hűtlenség, öregedés, családi kapcsolatok áll a középpontban a siker hajszolásával. Ironikusan és jellemző érzékenységgel látjuk a férfi lelki kínjait. Bár úgy tűnt számomra, Harding még nem nőtt fel igazán, túl sok sebet hordoz magával gyerekkorából is, de ettől lesz egy fejlődéstörténet a regény. 
Egyszer azonban szembe kell nézniük a kegyetlen valóssággal: a reménytelenséggel, önmagukkal és egymással is tisztázni a kapcsolati hálónkat. Harding esetében a gyerekkora, szülei válása adott lelki sebet, amit most felnőttként végre apjával rendezni tud. William gyógyulásának egy része ebből fakad.


Egy szívszorító és minden erejüket felemésztő küzdelem kellős közepén járnak hőseink. A férfi a laza könnyed életbe menekül, miközben saját érzelmeivel vív komoly csatát. Főszereplőnk története bizonyára több önéletrajziságot is tartalmaz, ami a fikció mozaikjaival jól keveredik. Az külön tetszett, hogy egy pillanatig sem akarja áldozatnak bemutatni magát. A válás traumáján Ethan Hawke is túljutott, hét évig volt Uma Thurman színésznő férje. Az élet mit sem ér célok és vágyak nélkül, van élet a válás után is... ezt kell Hardingnak megtalálnia és végre felnőnie. Végül a sötétségből feldereng a fény, sikerül megharcolnia a belső démonaival. Ajánlanám a komolyabb témák iránt fogékony olvasóknak, és a könnyedebb szórakoztató irodalom híveinek is. Különleges hangulatú, érzékletes könyv az új életcél megtalálásáról, az elengedésről és a megbocsájtásról.


A regényt ITT vásárolhatod meg kedvezménnyel! 



                               
Ethan Hawke (eredeti neve: Ethan Green Hawke) (Austin, Texas, 1970. november 6. –) amerikai színész, író. Első szerepét 12 évesen (1982) játszotta el. Színészetet tanult az angliai British Theatre Associationben, majd beiratkozott a Carnegie Mellon Universityre. 14 éves volt, amikor 1985-ben szerepelt az Űrrandevú című sci-fiben, 18 pedig, amikor 1989-ben a Holt költők társasága című filmdrámában megkapta az egyik főszerepet.



Athenaeum, Budapest, 2021
284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635431052 · Fordította: Szieberth Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése