2021. november 3., szerda

Metszéspontok

Jeffrey Archer: Metszéspontok



                                                    





Jól megírt, az angol humorra jellemző elemeket felvonultató, csattanót sem nélkülöző történetekből áll össze a 15 novella. Archer egyedi, jellemzően szórakoztató stílusát megcsillantva, remekül felépített történeteket olvashatunk az eredetileg 2000-ben megjelent negyedik novellaválogatás-gyűjteményben. Kedvelem Jeffrey Archer stílusát, a karaktereit, bár a hosszabb lélegzetvételű regényei természetesen alaposabbak. A Clifton-krónika sorozata vagy a Párbaj bizonyára mindenki számára ismerős kedvenc. Archer írásai egyszerre könnyed, fordulatos, jó kikapcsolódást adó könyvek.

Lord Archer a jól bevált alapanyagokat a megfelelő mennyiségben vegyíti, amelyekből végül összeáll egy kitűnő novella. A kötet sokszínű, izgalmas, nyolc novella valós történéseken alapul. Akadnak benne visszatérő témák, visszatérő helyszínek (bankárok, tárgyalótermi történetek). Szerelem, családi öröklés-viták, vagy egy Henry Moore szobor is fel-eltűnik, hogy egy más formában jelenjen meg a novella végén.

                                      
Indításnak az első novella nagyon eltalált, jól megadja a hangulatot. Ez különösen megfogott, nem csak mert meglepően vicces, de ütős is. Sorsa elől senki nem menekülhet... Ezt szerintem mindenki ismeri, talán az egyik leghatásosabb a kötetben, pedig alig egy oldal. Találkozás a halállal a címe és az arab mondavilágot idézi. Igazán frappáns, jól sikerült, ahogyan röviden hatásos még a Levél és a Szerelem első látásra meséje. 

Az angol arisztokrácia életét jól ismerő író, több munkájában vette alapul a gazdagok életét. Itt az öröklési sorrend, végrendeletek titkos záradéka adja a váratlan fordulatot. Tetszett a dúsgazdag idős ember ötlete, aki a leendő örököseit teszi próbára. Eljátssza, hogy egy rossz befektetés miatt hirtelen  eladósodott. Érdekes reakciókat vált ki ezzel az örökös-jelöltekből. Szerencsés és tragikus fordulatok, vicces helyzetek sorjáznak ebben az írásban.

A történetek többsége a Meghökkentő meséket idézték nekem. Biztos vagyok benne a szerző kedvelői és minden olvasója megtalálja a kedvenc történeteit a kötetben. Kiemelkedően jó A végjáték novella, ami egy jól felépített, Archer jellemábrázolását is felvillantó sztori. Jó volt még a Kutyából nem lesz szalonna, A bűn kifizetődik, vagy a gördülékeny, elegáns humorú Emlékezetes hétvége. Az egyik legjobb falat a végére maradt. A záró történetben egy eredeti alaphelyzetre van kihegyezve a mű. Jellemzően mindenki a másikat irigyli, a másik életét élné. Erre utal már a cím is: A szomszéd kertje mindig zöldebb. A nagyhírű bank árkádsora alatt élő hajléktalantól a portáson át végig járva a szamárlétrát egészen a bankigazgató életébe leshetünk be. Mindenki egy kicsit a másik helyzetét akarja magáénak, miközben egy remek ívet ír le a történet. Archer történetszövése mesteri, itt teljes virágában bomlik ki. A mesemondó Jeffrey Archer tele van meglepő és ettől szórakoztató fordulatokkal. Magával ragadó, izgalmas, emberi gyarlóságainkra épülő novellák kerültek a világhírű szerző ezen kötetébe.


IDE kattintva kedvezménnyel rendelhető Archer novelláskötete. 



   
Jeffrey Archer: 1940. április 15-én Londonban született
Lord Archer-t híres íróként ismeri a világ, de konzervatív politikusként is szép pályaívet futott be. Élete is regényes.
A Clifton-krónika sorozatot 2011-ben kezdte írni, 71 évesen. Archer 32 éves koráig egy sort sem írt. Első regénye 1975-ben jelent meg Se több, se kevesebb címmel. 1979-es regénye a Párbaj jogait már hárommillió dollárért vette meg a kiadó. A sikerre jellemző, hogy Angliában a megjelenés hetében egymillió példány talált gazdára. Több novelláskötetnek is szerzője.



General Press, Budapest, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525578 · Fordította: Rácz Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése