2021. november 2., kedd

A karácsonyi malac

J. K. Rowling: A karácsonyi malac



                                                             





Ha J. K. Rowling, akkor azonnal a Harry Potter történetek jutnak mindenki eszébe, pedig a hölgy már többször bizonyította, más műfajban is tud értékeset írni, akár felnőtt olvasóknak is.

J.K. Rowling ismét egy hihetetlen gazdag képzeletvilágot teremtett minden korosztálynak. Léleksimogató volt olvasni felnőttként is, elmerülni a csodában. Ez a mese egyáltalán nem csak gyerekeknek szól. A zseniális karakterekkel benépesített történet sok sok kalandon át a valóságból merít. Gyerekként mindannyiunknak volt egy kedvenc játékunk, amely vigaszt és védelmet nyújtott. Ennek a játéknak különleges varázsereje volt a hétköznapok gondjai ellen. Így minden korosztály olvasója képes lehet azonosulni a kedvenc játék elvesztésének rémségével.

A történet viszonylag egyszerű, talán ebben is rejlik az ereje. Egy kisfiú, a hét éves Jack életét ismerjük meg az első néhány oldalon. A gyermeki lét békés idilljét mi más forgatná fel elsőnek, mint a szülők válása. Az iskolakezdés nehézsége mellé ez a trauma az, amitől minden megváltozik, más lesz hirtelen Jack kis életében. Püsmac az egyetlen menedéke, biztonsága. A világ addig tele volt szeretettel, törődéssel, de most a szomorúsággal, gonoszsággal, magányossággal kell megküzdenie Jack-nek. A kisfiú és kedvenc játéka, Püsmac élete akkor érkezik igazán fordulóponthoz, mikor az új apja egy nagyobb lánytestvért is hoz a kapcsolatba. A kamaszodó Holly éppen úgy küzd ezzel az új helyzettel, mint Jack. A válás feldolgozása sosem egyszerű a gyermeknek sem. Egy elmérgesedő vita hevében Holly egyszerűen kihajítja Jack kedvenc játékmalacát az autó nyitott ablakán. Hiába no, a gyerekek tényleg tudnak gonoszok lenni... Innen indulnak be a kalandok, az események felpörögnek. A sok közös évet megélt, szeretett játék elvesztése megviseli Jack lelkét, hiszen Püsmacot vissza kell szerezni. Az új játékmalac természetesen nem pótolja a régit. Azonban az ő segítségével karácsony éjjelén elindulhatnak az elsőt megkeresi az Elveszettek Birodalmába.

A könyv természetesen sokkal több ennél. A veszteségről, a változásról, az összetartozás és a szeretet erejéről szól. A könyv első része, amely a válásról és az új kapcsolatok kialakításáról, az elvált párok gyermekeire gyakorolt ​​hatásairól szól, elég erős. Tényszerűen valós, cseppet sem idealizált ez a fájó helyzet. Érzékenyen, remekül megírt képet ad az ezzel járó feszültségekről. A történet ezután továbblép a varázslatosabb karácsonyi mesére, a címadó karácsonyi malac színre lépésével. Jack összezsugorodik hirtelen és érteni kezdi a játékok szavát. A karácsonyi malaccal elindul az Elveszettek Birodalmába, hogy megmentse Püsmacot. Sietniük kell, éjfélig van erre idejük, mert utána a Birodalom rettegett ura, a Veszejtő kezébe kerül.

     
"A veszteség az élet része – súgta a fülébe a malac, miközben orrával Jack hajába túrt. – De vannak dolgok, akik elvesznek, mégis élhetnek. Erre képes a szeretet."

Az Elveszettek Birodalmában a mese kiteljesedik, egy igazán szerethető történetté. Az elhagyott tárgyak és játékok izgalmas sorsa elevenedik meg az olvasó előtt. Igen, a tárgyaknak is van lelke... Tanulságot nem nélkülöző, kalandos történet, ami egészen elvarázsolt, pedig nem én vagyok az igazi célközönség, mégis akartam olvasni, kíváncsian vártam ezt a mesét. Bátran ajánlom felnőtteknek is! Szívszorító és izgalmas történések részesei lehetünk. 

Új szereplők is megjelennek, színesítve a mesét. Ez a rész is kiválóan kidolgozott karakterekkel van benépesítve. A kissé szürreális történet fordulatos, könnyedén olvasható, amiben sok igazság rejtőzik. Mesteri a valóság és a képzelet keveredése, ahol mint minden mesében a végén minden jóra fordul. Persze koránt sem úgy, ahogy azt képzelnénk. Engem az elejétől kezdve magával ragadott, elvarázsolt a történet. Számomra is érthetetlen, hogy ennyire érdekelt, izgatott a könyv. Rowling meséje egyszerűen beszippantott, pontosabban... elvarázsolt! Jóleső érzés volt olvasni, megidézni a régi saját játékaimat, picit legalább lélekben újra gyerekké válni.   

      
A szereplőket könnyű megszeretni, sok üzenete és fájó tanulsága van a történetnek. Találkozunk többek között Poémával, és a Becsvággyal, a Reménnyel, Boldogsággal, Hatalommal is.
Szórakoztató és elgondolkodtató, remek meseszövése van a könyvnek, ami életszerű párbeszédek, gördülékeny fogalmazásmód és humoros leírások, szójátékok remek formájában kel életre. A Rowling teremtette világ Tóth Tamás Boldizsár zseniálisan pazar fordításában él igazán. Jim Field kifejezően gyönyörű illusztrációi remekül kiegészítik a szöveget. Egy újabb varázslatos életmese a kiváló J. K. Rowlingtól.

A blog 1500. posztját olvashattátok. 
A karácsonyi malac meséjét a kiadótól ITT tudjátok kedvezménnyel megszerezni! 



Animus, Budapest, 2021
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633248812 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Illusztrátor: Jim Field

2 megjegyzés:

  1. 1500? Gratulálok hozzá!! Ezt már nevezhetjük igaz életműnek, szép munkásságnak felel meg!! Mindemelett mindről elmondhatjuk, hogy értékes, gondolatébresztő, izgalmas írások, melyek lelkesedéssel, odaigyeléssel készültek! Csak így tovább, még legalább ennyit kívánok, ilyen színvonalas bejegyzéseket! Köszönöm minden olvasód nevében!

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a gyönyörű, kerek számhoz! Bár tudjuk, hogy egyenként megérdemelnek a posztok minden elismerést!
    Ez is igazán remekre sikerült bemutató, és el is olvasnám..További sok ilyen pazar blogbejegyzést!!!

    VálaszTörlés