2021. november 5., péntek

Hajsza

Arne Dahl: Hajsza





                                                    





Arne Dahl az egyik legeredetibb szerző a skandináv krimi műfajában. A nagy sikerű Valaki figyel történetben megismert nyomozópáros, Sam Berger és Molly Blom ott folytatja, ahol az előző rész véget ért. Nem árt tudni, hogy Sam és Molly történetei egészen más jellegűek, mint a szokott skandináv krimik. Erősen koncentrált, viszonylag kevés szereplőt mozgató, a kapcsolatokra, az emlékekre és az identitásra irányuló, abból építkező krimik. 


          
Amikor Sam Berger exnyomozó kinyitja a szemét, fogalma sincs, hol van. Minden vakítóan fehér körülötte, tudata lassan tér vissza. Menekül, de mi elöl? A kies tájon, süvítő szélben, az örvénylő hóviharban kire számíthat? 

Imádtam olvasni, nagyon pörgős, összetett, intenzív írás, alig bírtam letenni! Jó volt elképzelni, hogy ott vannak valóban azok a sűrű fenyvesek, a mély hó, a hideg, néma, havas éjszakák, olyan fenyők, amiknek a tetejét csak hátrahajtott fejjel láthatod.. Ropog a hó a talpad alatt, süvít a szél, valahol motoz egy állat.
A szikrázóan fehér, végtelen hómezőt láttam magam előtt, a rettenetes hideg a bőröm alá mászott, a hatalmas erdőség, a táj is a cselekmény részévé vált. Berger és Blom itt, a hómezőkön a skandináv télben, az egyre növekvő sötétségben az igazságot igyekeznek megtalálni. 

Csupán Molly Blom áll mellette, ők ketten menekülnek az igazságszolgáltatás elől. Megjelenik a korrupció is a történetben. A Hajsza egy lélegzetelállító folytatás, ahol Sam és Molly személyes érintettséget sem nélkülöző, váratlan feladatot kapnak. Egy zűrös múltbeli eset kerül újra a középpontba. A fiatal nők sorozatgyilkosának ügyében új és meglepő részletek derülnek ki, amit csupán az elkövető tudhat. Ám egy gyilkost már rég elítéltek és bebörtönöztek, de tényleg valóban ő az igazi bűnös? Arne Dahl remek formában van. Egy lélegzetelállító utazásra viszi olvasóit a rettenetes sötétség, fagyos és jeges skandináv tél szíve mélyére. A táj és a hóesés, a sűrű fenyveserdő, Lappföld varázsa legalább olyan hangsúlyos szerepet kap, mint Sam és Molly vagy az üldözőik. Sam Berger egy elmosódott kontúrú gyilkost üldöz, egy árnyékot a múltból. Ő és Molly többször közel állnak ahhoz, hogy elkapják, de az elkövető bizony többször is kicsúszik kezeik közül. Sam Berger küzd a saját családi hátterével, az őt kísértő emléktöredékekkel és a bizonytalansággal, hogy mi is történt a múltban valójában. Hamarosan ráébred, hogy ő maga a vadászott préda. Érdekes helyzetet teremt ezzel a szerző, de mi a helyzet Molly Blommal? Valóban feltétel nélkül bízhat benne Sam? 

                                             
Arne Dahl új sorozata pörgősebb és magával ragadóbb, ahol szépen építi fel a cselekményt, és folyamatosan kapjuk az újabb puzzle-darabokat. A dolgok mélyére ásva egyre magával ragadóbb a sztori. Szövevényes, nagy figyelmet igénylő krimi, amit finoman ironikus humora miatt is érdemes elolvasni. A zord időjárás viszontagságai, az ordítóan fagyos tél és a kihalt táj is próbára teszi nyomozóinkat. Bergernek mindezek mellett ráadásul még saját démonaival is meg kell küzdenie. A történet egyszerre lebilincselő és felkavaró. Arne Dahl erőssége az atmoszférateremtés és a remek karakterábrázolás. Számtalan kimondatlan és megválaszolatlan kérdésre keressük a választ. A cselekmény filmszerűen pörög. Sokáig csak kapkodtam a fejem, mi is lesz ebből, lehetetlen kitalálni a történet végét. A hullámzó és zaklatott visszaemlékezésekből, a sok-sok apró mozaikdarabokból lassan illeszkedve csak a végén áll össze egy kerek egész történet, ami ügyesen átvezet a folytatásra. 

ITT tudod kedvezménnyel megszerezni a krimit! 

                      
Arne Dahl (eredeti nevén Jan Arnald) 1963-ban született, Svédország egyik legismertebb krimiírója. Elsősorban az érdekli, mi történik az emberi elme mélyén, ennek ábrázolásához borzongató, fojtogató környezetet választ. Dahl az egyetlen skandináv író, aki egyaránt megkapta a Német Krimi Díjat és a dán krimiírók elismerését, a Palle Rosenkrantz-díjat.





Animus, Budapest, 2021
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248911 · Fordította: Szieberth Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése