2021. december 1., szerda

Ma négykézláb akarok járni

 Linn Skåber: Ma négykézláb akarok járni
Felnőttmonológok




                                                  




„Szóval azt hitted, hogy már felnőtt vagy? Adj nekem pár percet, és elbeszélgethetünk róla.”




Linn Skåber előző nagysikerű könyve, A ​szívem egy bezárt bódé - Kamaszmonológok után a felnőtteket vette górcső alá. Az év egyik legszebb könyve került a kezembe a Scolar Kiadó jóvoltából. Mind külsőleg csodaszép, jó kézbe venni, valóban szemet gyönyörködtetőek Lisa Aisato grafikái, ami a belső tartalom mellé párosul. Lélekemelően jó volt olvasni, ezt a kis görbe tükröt a felnőtt lét kaotikus valóságáról. Gyerekként bizony alig vártam, hogy felnőtt legyek, végre azt csináljak, amit én akarok...azt gondolom sokan megélték ezt akkoriban. Azonban felnőttnek lenni sem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Problémás élethelyzetek adódnak bőséggel. Linn Skåber ezekkel a pillanatokkal szembesíti az olvasót. 


    

A főként vidám, humoros, kikacsintós és néhol szomorkás próza olyan valós, tárgyilagos, a valóságtól nem elrugaszkodott, hogy ezért is jó elemezni a megírt életpillanatokat. Elgondolkodhatunk és átértékelhetjük a felnőttlét mibenlétét, széles skálát ölel fel a kötet, hiteles az érzelmek ábrázolása. Biztos vagyok benne, lesznek ismerős helyzetek, esetek mindenkinek, amik vagy mosolyt, esetleg némi könnyet csalhat az olvasó szemébe. Ugyanakkor pont emiatt volt hol szívmelengető, hol szomorú. Látni, hogyan megyünk el néha saját boldogságunk mellett, vagy hogyan keressük kétségbeesetten azt, ami ott van a szemünk előtt. A sok mindennapos dologba ennyit belelátni, ez művészet, és nem tudom eldönteni, hogy mindenkinek így kéne-e látnia, vagy csak jobb, egyszerűbb lenne, élni bele a világba. Csodás gondolatok vannak benne, az élet legegyszerűbb momentuma is mennyi váratlan örömöt tartogathat számunkra! 
Néha jó lenne kívülről szemlélni önmagunkat és tetteinket. Persze az iróniát és a humort sem elfeledve. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy Linn Skåber rövid időn belül Norvégia egyik legolvasottabb írója lett.


Az apró kis mindennapos életmozaikokból álló novellák az írónő stílusában megtalálták az utat a lelkemhez. Színes, eleven képet ad a felnőttek gondolatairól, érzelmeiről, az élet furcsaságairól, a változásokról, a különféle fordulópontok hatásairól. Jól visszaadja azt az életérzést, amikor a magabiztos és bölcs felnőtt élete átrendeződik. A látszat mögül kibukkan a szorongás, működni kezd a belső frusztráció. Teljesen elvarázsolt, ahogy őszintén vall fontos témákról a 33 történetben. Mindegyik fejezet egy-egy külön kis életmese, amiből az élet szeretete árad. Felnőtté válás, anyai szeretet, társasmagány, szenvedély és megcsalás, gyereknevelés, öregedés, válás és az elmúlás a jellemző témák. Linn Skåber saját és mások tapasztalatait felhasználva írta meg ezeket a monológokat. 

"A ráncaim: a lélek naplója. Az élet tükre. A szívdobogás átírata."

Nehéz kiemelni a történetekből, mindegyikben van valami fontos. Azonban a Férfit szülni (a végtelen anyai szeretetről), Titkok (a legbelsőbb rejtett titkokról), Te miért nem jöttél? (a várt, de meg nem született gyermekről), A világ legromantikusabb filmje (a megcsalás, új szerelem), és A ráncok története, (ami maga az élet), mellett a Cowboy és szakács (a válásról), hatott rám leginkább. Nem akar okoskodni, csak hatalmas empátiával tárja elénk ezeket a helyzeteket, mint egy életről szóló füves könyv. Patat Bence remek fordítása sziporkázóan élővé varázsolta a prózát, gördülékeny és lendületes, szórakoztató olvasmányt kapunk. Kiváló ajándék lehet mindenkinek ez a könyv.




              

Linn Skåber: 1970. március 31. (Oslo) – színész, komikus, író.

Tanulmányait a Norvég Színművészeti Főiskolán és a Westerdals Kommunikációs Főiskolán végezte.


Az mesés illusztrációk a népszerű norvég grafikusművész, Lisa Aisato (1981) munkái tökéletesen kifejezőek, hangulatukban is jól illeszkednek a történetekhez.



Scolar, Budapest, 2021
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635094417 · Fordította: Patat Bence Illusztrálta: Lisa Aisato





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése