2021. november 26., péntek

Keresztutak

Jonathan Franzen: Keresztutak I-II.
(Minden mitológia kulcsa)



                                               




Jonathan Franzen mestere az epikus diszfunkciós családi sagak-nak Ez az új regénye is egy összetett, igazi amerikai családtörténet. A Keresztutak egy trilógia első könyve, aminek középpontjában a Hildebrandt család áll. A kötet a világpremierrel egy időben, a KULT-könyvek sorozatban jelent meg idehaza. Franzen a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb sztárja, néhány éve hazánkban is járt a Nemzetközi Könyvfesztivál vendégeként.

1971-ben, két nappal karácsony előtt kezdődik a regény. Ahogyan Franzen legnépszerűbb regényében a Javításokban itt is ezt a családi ünnepet választotta origónak. Franzen nagyon is tisztában van azzal, hogy a mindennapok emberi küzdelmeit a megértés és az elfogadás határozza meg. Ezeket az elképzeléseket, nemzedéki ellentéteket aprólékosan és kiválóan bontja ki a történetben. Franzen összetett, sűrűn rétegzett karaktereket ír le. A karakterrajzok, a párbeszédek, a szereplők közötti feszültség és a történet dinamikája egyszerűen hibátlan. Az 1971-es karácsonyi szezonban a ​chicagói Hildebrandt család komoly válaszúthoz érkezett.

A család pátriárkája, a negyvenhét éves mennonita lelkész Russ Hildebrandt alakja emlékeztetett Nyúlra Updike regényfolyamából. A jó karban lévő férfi kissé meghasonlott, az egyház kegyéből is kiesett. Még fiatalnak érzi magát, mégis az élete nem igazán úgy sikerült, ahogy remélte. Erre nem más, mint egy nő megjelenése döbbenti rá. Mrs. Cottrell a csinos özvegy felkavarja az állóvizet, ráébreszti arra is a férfit, hiába a négy gyerek, egykori pomponlány feleségét unja. A jó feleség szerepében beszürkült és jelentősen elhízott Marion oldaláról akár válni is hajlandó lenne, a változás érdekében. A nő saját démonaival, őrületével és testkép-problémáival küzd. A férfi egész életét hívőként és lelkipásztorként élte le, ahol a keresztényi öntudat határozott meg mindent, most ön- és sors vizsgálatra kényszerül. Ugyanakkor négy gyermeke a vallás, a kábítószerek, a vietnami háború, a társadalmi felelősségvállalás és a szex kérdései között gázolva igyekszenek megtalálni saját helyüket a világban. 

                     
Remek könyv, klasszikus Franzen, ahol a különböző narrátorok, egyéni nézőpontokból, nemi erőszak, öngyilkossági kísérletek, házasságtörés, kábítószer-üzletek, gyújtogatásra derül fény. Sok olyan fontos témával foglalkozik, amelyek gondolom sokunkat aggasztanak, érdekelnek. Vallás. A hit ereje, vagy annak hiánya. A felnőtté válás veszélyei. Mélyen beleássuk magunkat a szereplők érzelmeibe, élményeibe, vágyaiba. Mindenki küzd valami megoldandó élethelyzettel. Clem, a legidősebb fiú az egyetemet akarja otthagyni, hogy elmenjen Vietnamba...ami ugyan ellenkezik elveivel, hiszen elítéli a háborút. Húga, Becky, tipikus jó kislány: szép és okos, ezzel akar szakítani, miközben a szerelmet keresi a keresztény rocksztár, Tanner Evans mellett. Bonyolítva a helyzetet, Becky nem hisz Istenben és a fiúnak is akad más barátnője. Becky a templomi ifjúsági egyletbe, a Keresztútba kéri felvételét, ahol további új és váratlan kalandok várják. A Keresztút fiatalok számára létrehozott egyházi csoport.
A négy gyerek közül a két legidősebb, Clem és Becky olyan, mint az apjuk: született szabálykövetők, már csak az a nagy kérdés, hogy kinek a szabályait kell betartani. A regényben a szerelem a fókuszpont, sok bonyodalom alapja. A kivételesen okos, de különc Perry tizenöt évesen drogot árul és fogyaszt is. Perry, szinte magától értetődően, erős szövetségben áll az anyjával. Perry rögeszméje a jobb emberré válás feladata. Végül megismerjük, találkozunk Marion életének fordulataival, ami meghatározta későbbi sorsát is. A család minden tagja keresztúthoz érkezik életében, ahol igyekszik okosan és erkölcsösen dönteni. Azonban ahogy a valóságban, itt is mindig valami közbe jön. Franzen ízekre szedi és újra összerakja karakterei életét. Emberek, esendőek, élnek, de hibáznak és próbálnak közben boldogok lenni.

Amerika olyan jellemző színtérként működik, amelyben a tartós értékek és a társadalmi változás közötti feszültség érvényesül. Az érzelmek széles skálája jelenik meg a regényben. A szex, drog, rock and roll életérzés csúcson jár, tökéletes hangulatot hoz. A boldogság keresése, a bűntudat, szorongások és elfojtott vágyak mellé a kudarcok letaglózó erejéről is olvashatunk. A családtagok önmagukkal, Istennel, a hazával és embertársával szemben is küzd. Franzen intenzíven magával ragadó regénye mulatságos, gyötrelmes, akár az élet maga. A történetszálak hihetőek, a párbeszédek és a karakterek élnek, hitelesek. Pék Zoltán kiváló fordítása remekül adja vissza Franzen érzelmeit, gondolatait. A színes és mozgalmas életmese így nem csak Franzen rajongóit nyűgözi le. Várom én is a folytatást.

ITT tudod beszerezni a kiadótól kedvezménnyel Franzen családregényét! 


   
Jonathan Franzen az egyik legnagyobb élő amerikai regényíró. 1959. augusztus 17-én született az illinois-i Western Springsben. Eddig öt regénye jelent meg, melyekkel számtalan díjat nyert el. Jelenleg Kaliforniában él.
A 21. Század Kiadó szerzői sorozatban publikálja nagyregényeit, amelyek megjelenésük után azonnal klasszikussá váltak.






XXI. Század, Budapest, 2021
640 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681075 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése