2021. november 24., szerda

Barátom, Natalia

Laura Lindstedt: Barátom, Natalia




                                               







Laura Lindstedt különleges, egyedi története nem csupán a női olvasóknak ad okot az önvizsgálatra. Natalia problémái tényleg nem egyediek, talán csupán a probléma kezelése az, amitől színes és izgalmas lesz a szöveg. Laura Lindstedt tökéletesen megrajzolja a főhősnő lelkivilágát, annak mozgatórugóit a kifejezetten egyéni történetben.

Natalia felkeres egy terapeutát, hogy segítsen neki megoldani a szexuális problémáit. Bár nem derül ki az pszichológus személye, neme, de érzésem szerint ez egy férfi lehet. Ő meséli el Natalia metamorfózisát. Fontos, hogy beszéljünk erről a témáról, ami régóta és sokat foglalkoztatja Nataliat. Bár kivételesen ritka, egyedi eset, mégis minden nő számára hordozhat tanulságot. Natalia lassanként nyílik meg a vallomásokban. Talán mondani sem kell, a terápia bár hasznos, nem várt eredményt hoz. Összegubancolódó érzelmek tanúi lehetünk a testiség mellett. Az otthonról hozott, kapott minták az életünk ezen szakaszán is érvényesülnek. Anya - lánya kapcsolat mélyére ásnak le, miközben apa alakja is meghatározó, bár némileg idealizált. A gyerekekben munkáló szeretetvágy mellé a szexhez való viszony az, ami a történésekből kiviláglik. Fontos szerepet kap egy nagymama házából származó festmény, ami jelenleg éppen a pszichológus rendelőjét díszíti.

Kell, hogy Nataliat valaki kívülálló meghallgassa, hogy elmondja végre azokat a legbelsőbb, féltve őrzött gondolatait is, amelyeket mások nem értenének meg, de leginkább talán mert el sem merné mondani. Natalia szókimondó őszintesége meglepő lehet, ahogyan végre feltárja saját testéhez és a szexhez való viszonyát. A vallomásaiban erről beszél. Teszi ezt minden szégyenérzet nélkül. Ambivalens érzéseim voltak néhol, voyeur érzést keltett bennem a szöveg. Mégis, érzésem szerint Natalia problémája kissé túlreagált. A történet több helyen a női öntudatra ébredést idézi, illetve a Vagina monológokat juttatta eszembe. A nők legtöbbször nem akarnak erről a témáról beszélni, szemérmesek. A könnyednek tűnő sztori alatt mély mondanivaló, komoly tartalom lakozik. 
Sok olyan problémát érint, ami mindenkinek érdekes, de legtöbbje Natalia életére jellemzően esetspecifikus volt. A női, férfi kapcsolatok alá és fölérendeltségi viszonyát is boncolgatja. Ügyesen lavírozik Laura és cseppet sem válik közönségessé a kisregény. Minden korszaknak megvannak az éppen aktuális szexideáljai, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, itt éppen Madonna lesz Natalia mintája.

A folytonos, kielégítetlen vágy éppen olyan rossz és lélekromboló lehet bármely életszakaszban. Amihez nem csupán egy megfelelő partnerre van (lenne) szükség. A test ugyan öregszik az idő múlásával, a vágy azonban ott munkál még a lélek mélyén később is. Rövid, tömör, kifejező az érzelmek hullámzása, ahol a humor is megcsillan. Férfi olvasóként számomra a könyv legnagyobb erénye az volt, hogy egy újabb nézőpontot adott a nők lelkéhez vezető úton.

Érdekes háttér a szülők szexhez való viszonya, ami a gyermekre is hatással lehet a későbbi életében. Anya-lánya viszonyát ez is meghatározhatja. A szüzesség elvesztése egyébként is egy fontos pillanat a nő életében. A túldimenzionált aggódó anyai szeretet is lehet káros. Akaratlanul is letörheti a fiatal lány bimbózó vágyát, félelmeket generálhat. Izgalmas ráébredés, amikor a szülőkről is kiderül, ők is szexelnek. Amit gyerekként elfogadni nehéz lehet. Régi alapigazság, hogy a jó szex fontos és sok problémát megoldhat az életben. Azonban amikor Apa hercegnőként kezelt kislánya felnő, a kislányból hirtelen nagylány, nő lesz... az az apáknak is furcsa érzelmi utazás.
 
Talán nem egy könyv oldja meg az adott problémát, nem árt hozzá egy szakember sem. Mindenképp ad egy ötletet legalább, hogy szembe nézzen az olvasó saját helyzetével, és megbotránkozástól mentesen tegyen a javítás érdekében lépéseket, ha vannak hasonló titkai.

 Kedvezménnyel ITT lehet tiéd Natalia. 

     

Laura Lindstedt: (1976) író, irodalomtörténész, Ez a harmadik regénye, ami eddig 12 országban jelent meg. Első könyve Ollók címmel 2007-ben jelent meg. Oneiron regényéért elnyerte 2015-ben a Finlandia-díjat. 




Scolar, Budapest, 2021
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635092796 · Fordította: Patat Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése