2021. november 9., kedd

Gyilkos igazság

Angela Marsons: Gyilkos igazság
(Kim Stone 8.)


                                                              






Azonnal megkedveltem Angela Marsons stílusát, amikor elolvastam 2015-ben Az Elfojtott sikoly című, első Kim Stone felügyelő történetet. Kim egyedi karakterét szívembe zártam, szorosan Lisbeth Salander és Harry Hole mellé. Most pedig végre itt van, megérkezett a nyolcadik nyomozati anyag. A történet ezúttal is rendkívül jól van megírva, tele van meglepetésekkel, szívfájdalommal, a végén egy döbbenetes csattanóval. Mindegyik Marsons-krimi kiváló, de ez különösen erős lett ismét, talán a sorozat legjobbjai közé tartozik. Angela odatette magát az biztos, alapos háttér és súlyos mondanivaló.

     
Ahogy az utóbbi két krimi esetében, most is egy elgondolkodtató, komoly társadalmi probléma áll az események hátterében. Szerencsére sosem voltam kollégista, de így is megrázóan erős hatással bírt a krimi. A kiváltságos bentlakásos magániskolák világát veszi górcső alá Angela. Ez a zárt térben játszódó cselekmény is sok szempontból sokkoló volt, hiszen ártatlan gyerekek az áldozatok. Az csak "hab" a tortán, mennyire könyörtelenek tudnak lenni egymással. Életre szóló lelki és testi sérülést okozva egymásnak. 

Angela egy újabb sürgető társadalmi problémával szembesít. Az írónő zseniális mesemondó, végig fogva tart, az események súlyosak, hazugság és a bosszú mozgatja a szereplőket. Egy több évtizedes indíték áll a háttérben, amely napjainkban szedi áldozatait. A krimi bemászik az olvasó lelkébe, Angela érzékenyen, de nem a szokványos módon, a látszat, a kirakat mögé irányítja az olvasó tekintetét. Ebben az esetben a hangsúly a pénzesek és az elit kiváltságán van. 

Marsons fordulatos krimije egy magányos, tizenhárom éves lány Sadie Winter látszólagos öngyilkosságával, személyes tragédiájával indul, aki leugrott az exkluzív magániskola tetejéről. A kezdeti döbbenet hamar alább hagy, elintézettnek vélik, hogy zaklatott lelke így talált megnyugvásra. Sem az iskolát, sem a szülőket nem igazán érdekli a tragédia háttere. Kim gyanúja azonnal felmerül, amit a helyszín, és a boncolási leletek is megerősítenek. Alig telik el néhány nap és egy második gyerek is meghal, elképzelhetetlenül fura körülmények között. Félelmetes belegondolni, hogy mennyire aktuális ez a téma. 
   
Kim mindenütt falakba ütközik, az igazgatót csak az iskola hírneve érdekli. Egyedül az irodalom tanárnő próbál segíteni Kimnek. Lassan bontakozik ki, hogy egy titkos, elit klub, a Kártyák állhatnak a háttérben. Ennek az áldozat szépséges és sikeres nővére is tagja, Ő a szívkirálynő. Ki lehet a döntéseket hozó Joker? Ez az eskü valóban egy életre szól, a következményekkel azonban a kamasz gyerekek nem számolnak.

Spoiler nélkül azt mondhatom, hogy tényleg nem voltam felkészülve arra, hogy ennek a történetnek mi lett a vége. Senki nem az, aminek mutatja magát. A 25 évvel korábbi tragédia most éri el a végkifejletét, ami viszont sok ártatlan, megnyomorított életbe kerül. Mindezt a pénz, csillogás, hírnév oltárán feláldozva, kiüresedett kapcsolatok mögé bújtatva. Mélységesen megdöbbentem, a szerző ismét elképesztően realisztikusan kezelte az egész helyzetet. Fontos témákkal foglalkozik, megfelelően érzékeny módon építve fel a krimit. A múlt súlyos titkokat rejt, ami most ismét felszínre tör. A koncentrált nyomozás egyre több elhallgatott ügyre, lefizetett áldozatra bukkan. Bőven van feszültség, izgalom, és a komoly témák ellenére a humor is megcsillan. A nyomozócsapat élete is zajlik, ez a mellékszál. Érdekes ez az éves önértékelés, ki hogyan látja magát, helyét a csapatban, értékeli saját munkáját. A lélektani dráma mellé egy kis humoros önvizsgálat a tagokról.

Nehéz megfogalmaznom, hogy pontosan mit éreztem menet közben, de nem tudtam letenni. Egy szuszra felfaltam a nyolcadik részt. Kiömlő belsőségek, literszám folyó vér nélkül is lehet jó drámát kanyarítani. Feszült, idegborzoló és fájó történet ez. Olvasni kell, mert spoleir nélkül nem lehet erről írni. Az emberi természet elképesztő sötét mélységeibe kapunk fájdalmas bepillantást. Családon belüli erőszak, magány, titokban elvégzett abortusz, gonosz, bűnös gyerekek...és igen, egy epizód erejéig az ősellenség, a pszichopata pszichológus, dr. Alexandra Thorne is megjelenik. Kifejezetten jó színt hozott ismét a történetbe, élvezte, hogy Kim hozzá fordult segítségért. A végén azért van váratlan csavar, amikor úgy gondoljuk, már mindent tudunk, Angela még tud meglepetést okozni az elkövető személyét illetően. Spoiler nélkül egy megdöbbentő fordulattal zárul ez a rész, a nyomozócsapatban változás áll be.

Csak ajánlani tudom, ahogy a sorozat minden részét. Amit el lehet várni egy jó krimitől, azt tartalmazta nekem. Máris várom a következő Kim Stone nyomozást!

     
Angela Marsons eddig megjelent könyvei a General Press Kiadónál: Elfojtott sikoly, Ördögi játszmák, Egy élet ára, Halálos játék, Vérvonal, Holt lelkek, Törött csontok. 


ITT tudod megrendelni az új Marsons-krimit! 

 
General Press, Budapest, 2021
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525592 · Fordította: Szabó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése