2021. november 15., hétfő

Fedősztori

Dezső András: Fedősztori
Kémek és titkos játszmák Magyarországon




                                    





Dezső András most megjelent harmadik könyvében a magyar titkosszolgálatok működéséről olvashatunk meglepő és elképesztő, ám minden információjában valós tényeken alapuló történeteket. Az újságíró, bűnügyi és titkosszolgálati szakíró ezúttal is meglepi olvasóit. 

Fellebbenti a fátylat, beleshetünk a kulisszák mögé, milyen is az élet James Bond univerzumában. A kémek, titkos ügynökök világa vagy maga a beszervezés folyamata az átlag olvasó előtt misztikus és különleges háttere elevenedik meg. A téma érzékeny, ahogyan a politika ás az államhatalom összefonódásaira világít rá több esetben is. Ismét egy hiánypótló dokumentumregény, ahol a sztorikat olvasva csak kapkodtam a fejem. Finoman szólva egyik ámulatból a másik döbbenetbe estem.

                                       
Dezső András oknyomozó könyveivel egy közéleti missziót teljesít, hiszen az általa feltárt témák nem, vagy csak részleteiben ismertek a nagyközönség előtt.

A hazai titkosszolgálatok és a Magyarországon is aktív külföldi ügynökök sötét és misztikus világa valóságában jelenik meg. Dezső András bemutatja hogyan épülnek fel ezek a szervezetek, megismerhetjük működésük hátterét. Kissé meglepődtem már azon, hogy Magyarországon jelenleg öt nemzetbiztonsági szerv dolgozik, őket nevezzük gyűjtőnéven titkosszolgálatoknak. A nagyközönség előtt eddig ismeretlen kémügyek adják a könyv erejét. A már megszokott olvasmányos stílus mellé az érezhető alapossággal dokumentált történetek érzésem szerint még így is csupán a jéghegy csúcsát mutatják.

Rögtön az első két történettel visszaugrunk az időben 1971-re. Szudánban járunk, ahol egy fiatal magyar srác beszervezéséről olvashatunk. Rimner Gábor kalandvágyból lett a CIA ügynöke, története még mindig nem nyilvános, több részlete titkosítva van. A rekonstruált történet, a beszervezés kalandos háttere, későbbi hatásai így is elképesztő valóságot ábrázolnak. Fegyverkereskedelem, pénzmosás és drog, szex és egyéb ínyencfalatok kötik le az olvasó figyelmét. Néha a sorok közt sem árt olvasnunk, miközben a változásokat követjük. A hidegháborús, vasfüggönyös szocialista diktatúra képeit a ma politikai urai árnyalják. Modern eszközök új díszlet, ahol a szereplők motivációja alig változott.

Nem hiányoznak a könyvből az amerikai, orosz és kínai példák sem. Döbbenetes családtörténetek villannak fel olyan emberekről, akik az eszme, a szent cél érdekében egy hazugságban leélt életet tudhatnak maguk mögött. A lebukások hatása a gyerekeik életét is erősen meghatározták. Az országok közti kémcsere vagy a diplomáciai fedés és egyéb konspirációk nem csak izgalmas, de meglepő történeteket ismertet az olvasóval. Érdekfeszítő és tartalmas, elgondolkodtató kordokumentum a ma emberének.

Meghökkentő volt olvasni a múltbeli, már ismert ügyekről, megismerni a háttérben húzódó érdekeket. A Sakál Budapesten, A szomszéd ház lakói, KGBéla, vagy éppen a Kaméleon címek elég beszédesek. Felbukkan a bolíviai–magyar származású Rózsa-Flores, aki egykor még Carlosszal, a világ egyik leghírhedtebb terroristájával is kapcsolatban állt. Elképesztő Carlos háttere, aki évekig Budapesten "pihent" a nyolcvanas években. Mindezt az akkori politikai elit tudtával...

Érdekes volt olvasni a Terrorelhárítási Központ (TEK) létrejöttének okait és körülményeit, de több kilencvenes évekbeli közismert eset is bekerült a kötetbe. (Ferihegyi úti vagy Aranykéz utcai robbantások vagy a "damaszkuszi járat" néven ismert, lelőtt Malév-gép története is érdekességekkel bővül). A kilenc hónap a pokolban fejezet a csecsenek által elrabolt Dunajszky Gábor és kollégája esetét mutatja meg valóságában. Amit a rendszerváltás és egyéb tényezők is meghatároztak.

Dezső András karakterei valósak, a történetek (részben)ismertek, mégis a gondolkodó olvasónak nem kevés meglepetést adnak. Fontos kordokumentum, politikai háttér adja a témát. Természetesen nem maradhatott ki napjaink Pegasus-botránya sem, ezzel zárul a dokumentumregény. Kifejezetten jó volt, hogy ismerteti a szakmai fogalmakat is a könyv végén található Kis kémszótár című függelékben.


ITT rendelhető kedvezménnyel a kötet!

   
Dezső András: (1976) az Index.hu volt újságírója, most a HVG oknyomozó újságírója. 2021-ben elnyerte a Pulitzer-emlékdíjat. Nős, két gyermeke van. Kétszer elnyerte a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Göbölyös Soma-díjat is. Előző tényfeltáró dokumentum kötete a Maffiózók mackónadrágban a 2019-es év nagy sikere volt.



XXI. Század, Budapest, 2021
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635681150

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése