2021. október 31., vasárnap

Vele tűrök, vele szenvedek

Fiala Borcsa: Vele tűrök, vele szenvedek

38 történet kapcsolatokról és egyéb zűrökről



                                                        


  
Fiala Borcsa 38 novellában megrendítő, ismerős-ismeretlen világot tár elénk. Az elbeszélések nagy része a férfi-nő kapcsolatok szorongatóan izgalmas alakulásáról szól. A szeretetvágy, a ragaszkodó és társra váró érzelmek zegzugos labirintusában bolyonghatunk. Az ironikus humorral ábrázolt, erősen valós és jellemző életpillanatok minden novellában más-más aspektusában találkozunk a szerelem mámorító érzésével.


A megismerés izgalmas pillanatai és a kiteljesedő érzelmek hullámzó tengere, ami a csalódás utáni bosszúig bezárólag visz. A végtelen alázat a család felé éppen olyan káros lehet a saját önbecsülésünkre, mint a magány nyomasztó érzete. Jó társra találni nehéz. A szerelem múltával is boldogan kellene élni egy életen át. Miben áll a harmonikus élet titka? A megértésben, tiszteletben leélt évek varázsa, a boldog percek vagy a fájdalmas pillanatok összessége adhatja azt a harmóniát. A témák széles körűek és valóban jellemzően, néhol fájón aktuálisak.

A kötet valamennyi elbeszélése egy-egy észrevétlenül kiteljesedő drámáról megrázó vagy megható, néha félreértésen alapuló élethelyzetről mesél sok humorral, csavarral. Felvillanó vaku fényével világít be a lélek rejtett zugaiba, az okokat és miérteket is keresve. Frappáns, ütős történetek, ahol az okok és a miértek is megvilágítást kapnak. Egymásrautaltságunk kölcsönös egy kapcsolatban. A szerelem illékony tündér. A felszínes kirakatélet mögött sok egyéni dráma rejlik. A fojtogató anyai szeret és a mindenáron boldognak látszani, vagy a mama pici fia típusú történetekig minden jellemző élethelyzet teret kap a rövid leírásokban. Jó és jellemző karakterrajzokat kapunk, mindenki számára ismerős helyzetekkel ismerkedhetünk meg. Kis görbetükör ez, amibe lehet nem könnyű belepillantani, azonban mégis érdemes lehet. Okulva, tanulva az elkövetett hibákból int türelemre, megértésre. A tündérből hogyan lesz házisárkány kérdésre meglepő válaszokat kapunk. Mi férfiak sem állunk bűntelenül ebben a kérdésben. A boldogság elérése, megtartása együtt lehetséges. A szeretet múlásával annyi sok egyéb ok is rejtőzik egy kapcsolatban, amitől vakvágányra futhat egy kapcsolat. Talán a legszomorúbb, hogy utólag értékeljük és siratjuk azt, ami elveszett. Ezen történeteknek szinte mindig olyan csattanó volt a vége,ami váratlan és meghökkentő befejezést, megoldást adott. Nem csak szórakoztató, olvasmányos, de mindenképpen tanulságos és abszurd.életmesék a mindennapjainkból. Párterápiás tanácsadásnak is használható, okulva mások elkövetett hibáiból.

A megszerezett szerelem bizony kompromisszumokkal, áldozatokkal és lemondásokkal is jár.⁣ Esendő, az élet rögös útján bukdácsoló, vétkező és elveszett emberek mi vagyunk. A megindító történetek, mint egy felnőtt mesekönyv adnak ízelítőt napjaink párkapcsolati problémáiról, sok-sok humorral. Meghökkentő, néhol megdöbbentő volt. Különösen az anyai szeretetről szólók. Mindegyik írás tartogat valami váratlant, amin elmerenghet az ember, hogy aztán örömében vagy akár kínjában, de elmosolyodjon és okuljon ezen a görbe tükrön. Nincs túlbonyolítva, érthető és átélhető, mindennapi, valóság, ami meghökkentő vagy elgondolkodtató. A végkimenetel csak rajtunk múlik.




      

FIALA BORCSA a wmn.hu főszerkesztője, két gyerek édesanyja, író, újságíró. Kíváncsi emberként nagyon sok téma foglalkoztatja a gasztronómiától kezdve a furcsa halotti szertartásokon át a döntési fáradtságig. Írt ifjúsági regényeket és reklámfilm-forgatókönyvet is. A Vele tűrök, vele szenvedek a harmadik, felnőtteknek szóló kötete.


Eredeti megjelenés éve: 2021
Jaffa, Budapest, 2021
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634754657

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése