2020. december 5., szombat

Visszatérés

Nicholas Sparks: Visszatérés



                                                                                      


"eszembe jutottak a nagyapám szavai:"Bízz az ösztöneidben, mint a méhek."


A romantika nagymestere hozza a kötelezőt, nem okoz csalódást olvasóinak. Immáron a 21. könyve a Visszatérés, ami szórakoztatóan andalító, rövid, váratlan fordulatokban gazdag romantikus történet.A regény az észak-karolinai New Bernben játszódik, Sparks szülővárosában.


Sparks stílusa adja a regény formáját. Nincs nagy hókuszpókusz, megható és valós emberi drámák, az élet különös pillanatai és a múlt titkai tartják mozgásban a cselekményt. Sparks történetei életszerűek, könnyen átélhetőek. Hétköznapi emberek küzdenek, hétköznapi problémákkal, gondokkal. Visszafogottan megrajzolt hátteret használ, ami két felnőtt ember szerelmén át bontakozik ki. Tulajdonképpen egy tipikus, igazi édes-bús, romantikus Sparks történetet olvashattam, ami mégis működött, lekötött. Számtalan Sparks-ra jellemző stílusjegy vonul fel a regényben, ami a rutinos-rajongó olvasónak ismerős lehet. Megmutatja, hogyan és miért lehet az életet újrakezdeni. Erre is utal a Visszatérés cím.


                                             
A történet két fő szálon fut: a jelen új lehetőségei és a múlt titkaival kell megbirkóznia szereplőinknek, ha boldog, kiegyensúlyozott életre vágynak.

Férfi főhősünk Trevor, sebészorvosi karrierje egy afganisztáni bevetés során ér véget. A kórházból kilépve robban fel egy bomba, ami súlyos testi sérülései mellé komoly lelki stresszt is eredményez. A poszttraumás szindróma tüneteit súlyosbítja élete és karrierjének összeomlása mellett, szeretett nagyapja halála. Megismerjük a családi hátterét, gyermekkorát és szüleinek tragikus elvesztését is. Trevor lelkileg nem csoda, 
ha romokban van, innen kell újraépítse önmagát és életét. 

Az életbe való visszatéréshez nem csak pszichológusa van segítségére. A sport, mozgás mellé az új környezet, a békés kisváros és egy titokzatos szerelem ad erőt neki. A nagypapa házának felújítása és méheinek gondozás a tipikus amerikai kisvárosi létben való beilleszkedése meghozza a nyugalmat neki, és a szerelem is felbukkan. Olvashatunk gyönyörű naplementékről, romantikus hajókirándulásról, de megjelenik Észak-Karolina egzotikus vadvilága, és a zümmögő méhek életébe is bepillanthatunk a kisvárosi képek mellett.

Hősnőnk, a seriffhelyettes Natalie körül azonban érezhetően van valami titok. Hiába a két felnőtt ember között váratlanul fellobbanó, kölcsönös vonzalom, a nő tartózkodó, elutasító. Természetesen a vágy ereje elemi erővel tör rájuk, azonban van az a helyzet, amikor még sem lehet kiteljesedni, belemerülni a szerelembe. Később kapunk magyarázatot, mi áll a háttérben.  

"Az ember várja a választ, de az nem jön egyhamar. Sokszor előfordul az életben."

A történetet a szereplők belső gondolataikat megismerve, lelki vívódásaik okát feltárva bontakozik ki. Trevor a nagyapja utolsó napjait igyekszik kideríteni, a lázálmában neki mondott szavakat megfejteni. Mit üzent a nagyapa a halálos ágyán? A lassan kibontakozó mesében egy kamasz lány hoz még izgalmas színeket. Callie alkalmi munkákból él, vagy Trevor nagyapjának segédkezett a méhek ellátásában. A lány körül is számtalan titok lappang, hiszen a múltját senki nem ismeri. Egy váratlan helyzet azonban összehozza szereplőinket, beindul a nyomozás. Kiderül Celli múltja, lelkének nyomasztóan sötét titka. Natalie aktívan segíti Trevor nyomozását, ami eredményt hoz. Sosem szabad feladni a reményt a boldogságra. 

"beletörődtem, hogy sohasem alakul teljesen úgy az élet, ahogy szeretnénk"

Az egymásra való figyelésben segít a regény, megvilágítva a családi kapcsolatok hátterét, azok hatásait. Az önzetlen kedvesség, nagylelkűség és együttérzést állítja Sparks a történet középpontjában, ezek mozgatják szereplőinket. Biztos kézzel tereli őket a végkifejlet felé, ami egy új, talán boldogabb élet lehetőségét hordozza számukra. Natalie aktívan segíti Trevor nyomozását, ami eredményt hoz. A lezárás az ő kapcsolatukat is helyre teszi. A regény talán nem a legkiemelkedőbb a szerző életművében, de szórakoztatóan jó kikapcsolódás a rajongóknak. A szerelmi szál és emberi sorosok drámája mellett a regény legérdekesebb elemei a méhészkedés és poszttraumás stressz kezelése volt.



                 
Nicholas Sparks amerikai bestsellerszerző 1965. december 31-én született.

Az egyetem után megpróbált munkába állni egy kiadónál, illetve jogi tanulmányokat folytatni, de egyik sem sikerült. A következő három évben volt ingatlanközvetítő, pincér, telefonos értékesítő és saját vállalkozásba is kezdett. Első művének sikere után sorozatban írta a nemzetközi bestsellereket, 11 művéből film is készült. Minden regénye vezette a New York Times bestsellerlistáját. Műveit ötven nyelvre fordították le világszerte.

Regényeinek témája többek között az Istenben való hit, a szerelem, tragédia és sors. Több regényéből film is készült: Üzenet a palackban (1999), Séta a múltba (2002), Szerelmünk lapjai (2004), Éjjel a parton (2008), Kedves John (2010), Az utolsó dal (2010), Igaz hittel (2011),Szerencsecsillag (2012) Kéz a kézben (2017)




General Press, Budapest, 2020
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524519 · Fordította: Pejkov Boján

1 megjegyzés:

  1. Nagyon meghoztad a kedvem ehhez a könyvéhez :) El vagyok maradva az új regényeit illetően, úgyhogy ideje pótolnom :)

    VálaszTörlés