2020. december 18., péntek

Szakajtott virágok

Cseke Lajos: Szakajtott virágok
(A Kárpárok farkasai 3)


                                                                   


                  "A székely az nem szolgának született."

Cseke Lajos nagyszabású történelmi regényfolyama A Kárpátok farkasai trilógia lezárult. A Csiglemező című kötettel kezdődő történet, a honfoglalás korába, majd az utána következő időszakba kalauzolja el olvasóit. A biztos kézzel megírt regénysorozat egy másik szemszögből követi az eseményeket. A székely nép sorsa és szerepe a honfoglalásban, és az azt követő években elevenedik fel. Az olvasmányos, mégis komoly tartalommal bíró, ugyanakkor szórakoztató és a humoros fordulatokat sem nélkülöző történetvezetés jól követhető. Nagyszerű emberábrázolások, gyönyörű hangulatfestő tájleírások adják meg a stílust. Izgalmas a korszak, amibe visszarepít a cselekmény.

A történet nyelvezete kiforrott, a szereplői remek karakterek. Jellemfejlődésük íve szemléletes a három kötetben. Főhősünk a viking ősökkel bíró, de Székelyországban felnövekedett Veres Keménd. Az érzelmeire hallgató, kiváló és céltudatos katona alakja a székely furfangot is használja. A második részben megteremtett nyugalom, békés élet és a gyarapodás nem tart soká. Tokaj, a magyar táltos váratlan megjelenésével a székelyek élete felborul. Ugyanis Árpád fejedelem mérgezés áldozata lesz, támadják a nyugati gyepű felől az országot. A magyart ki kell irtani. Keménd és Aba vezér hadba szólít mindenkit, a keleti frank király csapatai ellen. A túlerő hatalmas. Végig magabiztosan halad a történet, a leírások érdekes történelmi adalékokkal egészülnek ki. Akad cselszövés, ármány és fondorlat nem kevés.

A női karakterek is hangsúlyosak és fontosak a történetben. Margareta, a javasasszony-boszorkány alakja mellett Szépa és Virág volt eredeti alakja a történetnek. Szerethető, esendő emberek, minden hősi pátosz nélküli hősök. Romantika és szenvedély is keveredik a lapokon a túlélés és a harcok közé. A cím és a történetben több helyen is felbukkanó virág sorsa szemléletes, átvitt értelmű. A fiatalon meghalt harcosok, az ellenség által letépett életek szimbóluma is egyben. Erősek és bátrak, kiszolgáltatott helyzetüket nem tűrik. Ha másként nem megy, akkor némi fortéllyal és csellel tudnak az ellenségen felülkerekedni. A harcok és kalandok sora nem csak a hazáért, de az életben maradásért folyik. A fordulatos és csavaros a történetből sok új információt is meríthetünk. Megismerhetjük a só értékét, a bányászatának nehézségeit, mekkora kiváltságot biztosított. Számtalan más egyéb ismeretanyagot is meríthetünk a regényből, a korabeli harcossá válás lépéseitől a kiképzésről, vagy ahogy a lóval tanulnak bánni, együtt létezni a harcban. Ismét egy mozgalmas történelmi regénysorozat, ahol fordulatok sora után gyarlóságukon felülkerekedő esendő emberek a szereplők. Érdekes volt olvasni a nagy magyarság kérdését körbejárva, a származástudatunkról. 

     
 A hagyományok őrzése, a székelyek gondolkodása mellett életmódjukról és harci technikáról is képet kapunk. Cseke Lajos igazán jó mesélő, ezt eddigi két könyvében is bizonyította. A régi népi mondák stílusa, hangulata jutott eszembe olvasás közben. Valós, életszerű hitelességgel megírt színes történelmi tabló, magával ragadó mese a ma emberének elmesélve. 


A józan észnek is jelentős szerep jut a szerencse 
és harci tudás mellett. Megismerjük nem csak a székelyek, magyarok, de az ellenség taktikáit, harcmodorát, fegyvereit is. Alaposak, képzettek voltak, vezetőjük keményen fogta össze a csapatot. 
Így méltó ellenfél volt a könnyűlovas harcmodorukról ismert székely harcosoknak. Külön tetszett a 
két kamaszfiú szerepeltetése. Ők mindenáron harcosok akarnak lenni. Ifjonti lelkesedésük, tudásuk 
már van, csak a tapasztalat hiányzik. A csata nem gyerekjáték, Csuda sorsa és karaktere jól adta vissza a fiatal harcosok hazaszeretetét, bizonyítási vágyát. Érzékeny jellemábrázolásuk szerethető és hiteles karakterekké vált a regényben. Az apa -fiú kapcsolat érzékeny szépségében jelenik meg a regényben. 
A szülőnek lenni felelőssége, akkoriban is komoly kihívást jelentett. Ahogyan távol az otthontól harcolni, meghalni is komoly megpróbáltatásokkal járt. A csaták élethűek és pörgősek, szemléletesek.Összességében ez egy különösen szép kiadvány, a borító Hegyi Péter munkája. Igényes az egész sorozat, ahol minőségi történetről olvashat az érdeklődő. Kíváncsian várom mi lesz a szerző következő regénye.


ITT kedvezménnyel megvásárolható a regény vagy a trilógia! 

           
Cseke Lajos:

1965-ben Bonyhádon született. Szülőfaluja a Tolna megyei Kisvejke. Negyed évszázadig kereskedelmi világcégeknél dolgozott, ma tanyáján él a Zengő lábánál családjával, lovaival és kutyáival. Többnyire zöldségtermesztéssel és kézműves zöldségtermékek készítésével foglalkozik.Mezőgazdasági szaktanácsadó. Első megjelent regénye a Csiglemező volt 2018-ban. A Hosszúhíd és a Szakajtott virágok ennek a folytatása.




Gold Book, Debrecen, 2020
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634265863

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése