2020. december 19., szombat

Sasok közt a galamb

Bányai D. Ilona: Sasok közt a galamb
Zrínyi Ilona életregénye



                                                   





A magyar történelem nem túl sok karizmatikus női szereplővel büszkélkedhet. Talán legismertebb és legkiemelkedőbb női szereplője Zrínyi Ilona volt. Ő már születése okán is egy meghatározó családba érkezett. Élete szorosan forrt egybe a 17. század történelmével, annak több jelentős szereplőjével.

Bányai D. Ilona ifjúságnak szánt regénye az ő életét követi nyomon, felelevenítve sorsának fontos és döntő állomásait. Három fejezetben idéződik fel a múlt, a grófnőt kamasz lányként ismerjük meg a regény elején. Bepillanthatunk milyen volt az élet Csáktornyán, mik voltak a hagyományok, elvárások, megismerjük a családi hátteret. A lányok mindig szófogadóbbak, lelkesebb tanulók általában, ám itt már egy kis kamaszlázadás-féle az, ami elindítja a történetet. Ilonka megszökik a várból, a tanóráról, apja elé igyekezne, aki a török elleni harcból tér haza. Nem véletlen ez a felfokozott várakozás, hiszen Ilonának kivételesen jó kapcsolata volt édesapjával, Zrínyi Péterrel. Édesanyja Frangepán Katalin is lánya életének meghatározó szereplője, aki a nem csak a bájosan szép lányt okos szóval terelgeti az élet buktatóin. Egy Zrínyinek lenni tartás és kötelesség, nincs kivétel akkor sem, ha lány az illető. Ilona céltudatos, művelt és jól képzett lovas, aki a kardot is ügyesen forgatja. Az akkori viszonyok, életképek színes forgataga lendületesen viszi az olvasót, leköti figyelmét. Nem csak a szülő gyermek kapcsolat, nevelési hagyományok jelennek meg, de képet kapunk az aktuális politikai háttérről. Ami sorsdöntő minden szereplő életére. A sas körme, az osztrák elnyomás fojtogató légkört teremtett, a török támadásokról már nem is beszélve. A magyarok szabadságvágya, azonban sajnos itt is csúfos bukáshoz vezet.

Ilona és az ország sorsa megpecsételődik az apja és az összeesküvők pedig elbuknak. Mindez alig a fontos házasságkötés után, amit I. Rákóczi Ferenc fejedelemmel kötött a fiatal lány. Zrínyi Ilonát ez a politikai célzatú házasság sodorja a varázslatos tengermellékről Munkács várába. A sokoldalúan művelt Ilona sorsában ez gyökeres változást hoz.

Ez a házasság és apja halála a korona ára, amit a sajnálatosan közismert vadászbaleset is beárnyékol. A Zrínyi család széthullik. Lendületes a regény, kedvcsináló, figyelemfelkeltően érdekességekkel megtűzdelt, ahol a belviszály és a politikai csatározások mellett az eseményszámba menő bálok, a női divat és a szerelem is teret kap. Tökéletes jellemzéseket kapunk a szereplőkről, Ilona és anyósa Báthory Zsófia terhelt viszonyáról vagy a fiatal pár érzelmeiről is. Születés és halál, örömök és tragédiák váltakoznak a regényben.

A Zrínyi család sorsa és az országos politika mellett a szerelem sodorja bele Ilonát a kurucok támogatásába. Ekkor már élete középpontjában a harcok állnak. Ezek nem mindig karddal vívott csaták, hiszen a zsarnok és császárpárti Zsófia asszony ellen a sarkára áll, önmaga és gyermekei érdekében. A mesés Rákóczi-vagyonra és a gyermekekre természetesen mindenki igényt formálna. Különös volt felismerni a tényeket, összefüggéseket, ami a harcok hátterében állt. Az emberi kapcsolatok is súlyos és fontos szerepet kaptak. Bemutatja a regény, hogyan tudott Ilona szerető feleség, anya, és felelős döntéseket hozó politikus lenni egyszerre.

A fiatal özvegy egyedül él, ám a szerelem nem kerüli el. Hosszas huzavona után Lipót is áldását adja a Thökölyvel kötendő nászra. Olvasmányos kötet, ahol egy kivételes nő, egy szerelmes és odaadó asszony küzdelmes élete áll a középpontban. A félénk, szófogadó kislányból hogyan lett karizmatikus és lázadó, szerelmes nő, anya. Igazi női sors az övé, ahogyan a háttérben felvillanó édesanya sorsa is az. Munkács két éves, kegyetlen ostromával egyre jobban kiderül az olvasónak, miképp lett Zrínyi Ilona hős.

Itt ugyan lezárul a regény, Ilona élete azonban még tartogatott fájdalmakat számára. A császári megegyezést kijátszották, gyermekeitől elszakítva követte férjét a száműzetésbe. Ezt egy utószóban jó lett volna még belevenni, hogy kerek képet kapjunk.

A fiatal olvasó számára emberközelbe hozza a regény Zrínyi Ilona grófnőt. Cselekedetei hitelesek, hazaszeretete példaértékű. A sok viszontagság közepette is bátor, erős maradt. Élete bővelkedett csapásokban, tragédiákban, de senki nem tudta megtörni. II. Rákóczi Ferenc fejedelem édesanyjának hőstettei máig nem merülnek feledésbe. Sorsán át a magyar történelem számos jellegzetes alakja, fontos eseménye is megjelenik, válik érthetőbbé. Talán így a későbbiekben kedvet érezhetnek egy mélyebb, még árnyaltabb megismerésre a lelkes fiatal olvasók. A történelemből ismert tények alapján egy jó stílusban megírt regényt olvashattam, amit a remek illusztrációk tesznek érdekesebbé. jó szívvel ajánlom minden érdeklődőnek.

ITT megvásárolható kedvezménnyel a regény! 





    
Bányai D. Ilona:
Első novellái 2012-ben jelentek meg, a Sár, vér, levendula antológiában. majd Az öreg című novellájából hangjáték is készült. Első regénye a Boszorkánykör 2016-ban került az olvasókhoz , ezt követte a Vér jogán 2017-ben, majd 2019-ben az Erdély lángjai jelent meg. Tagja a Történelmiregény-írók Társaságának.



Zrínyi, Budapest, 2020
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633278314 · Illusztrálta: Szép-Bíró Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése