2020. december 10., csütörtök

Legjobb krimik - 2020

Legjobb krimik - 2020

                                                                                        



„A legszörnyűbb dolog a gyanú. Az, hogy az ember nem tudja. És talán sohasem tudja meg!
Agatha Christie




Elkezdődött az éves összegzések ideje, lassan zárul a 2020-as esztendő. A közismert tények miatt ez az év nem alakult túl jól. Felborult az életünk, elmaradtak a rendezvények, Jo Nesbø sem érkezett meg a könyvfesztiválra, mert az sem volt... Könyvekre nem lehet panasz, szép felhozatalt biztosítottak a kiadók a "maradj otthon" elviseléséhez. Visszapillantómban a kedvelt zsáner kategória általam olvasottjaiból állítottam össze ezt a válogatást. Mivel idén 51 krimi került az olvasási listámra, kis számmisztikát bevetve a 15 legjobbat igyekeztem sorba szedni. Íme, tartsatok velem, nyomozzunk, borzongjunk együtt!


  
1: Stefan Ahnhem: A kockavető

"A kockavető Ahnhem eddigi legsötétebb thrillere, kemény, félelmetes és mesteri." - írja a fülszöveg. Tökéletesen igaz. Stefan jött, látott és győzött, sőt, idén duplázott, hiszen két remek krimije is megjelent az Animus kiadásában. Behozva a lemaradásom, én idén olvastam az eddig idehaza megjelent négy krimijét, talán az újdonság ereje is bejátszik a választásomba. Nálam ez a krimi nyerte az évet. Izgatottan várom a folytatást, A kockavető erős krimi.




                                                                                                     


2: J. D. Barker: Szíve helyén sötétség

Erről annyit, Barker mesteri művet alkotott, ahol a mesteri és a mű is lehetne csupa nagybetű. Végig tudja tartani a lendületet, ami nem kevés, hiszen 720 oldalról van szó! Olvasmányos és izgalmas, remekül szövi egybe a történet fordulatait. Bár egészen más, mint az elhíresült 4MGY sorozata, új regénye teljesen lenyűgözött, minden elképzelésem felül tudta múlni. Ne hagyjátok ki!
Külön köszönet az Agave Kiadónak a pazar fordításáért és a gyors megjelenésért. 


    
3: Jo Nesbø: A birodalom  

"Amit az ember nem tud, azért nem büntethetik meg."

Tavaly a norvég krimikirály csont nélkül nyerte az évet a Kés című krimivel, (Harry Hole 12). Most fájó szívvel, de igazságos próbáltam lenni. Elfogultságom ellenére is a harmadik helyre fért be idén a Hole-mentes krimije. Nesbø lenyűgöző mesemondó. Kétségtelen, hogy ez is egy kiváló krimi, igazi családregény, ahol számtalan csontváz rejtőzik a szekrények mélyén... A komor hangulatú, jól felépített történet egy pusztító családi hagyatékról szól.





4: Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

A Q-ügyosztály 8. esete a szokásostól eltérő könyv, nem az a könnyed krimi. Izgalmas, érdekfeszítő olvasmány, napjaink politikai háttere komoly drámát, félelmetes hatást mutat. Ez is az oka, hogy valóban ez a krimi is egészen más, mint a Q-ügyosztály történetei általában, azonban kifejezetten aktuális, figyelemfelkeltő és fontos én úgy gondolom. Éppen ezért nem igazán értem a csalódott hangokat, hiszen Adler-Olsen remek hátteret írt, és végre megtudjuk mi van Assaddal. Azzal egyetértek, hogy ez a háttér sokkolóan drámai, és bár mindenre fény derül, sokan erre még csak nem is gondoltak.. Igen, ez a háttér a napi híradásokban is durva... Számomra Jussi feltette arra a bizonyos „i” betűre a pontot, simán az év egyik legjobb krimije.
                                                                                                                               

     
5: Cara Hunter: Féktelen harag

"a bizonyíték hiánya még nem a hiány bizonyítéka…"

Cara Hunter Adam-Fawley sorozatának negyedik része nálam azzal nyert, hogy kellően megdöbbentő, elgondolkodtató a háttér. Egy igazi feszültséggel, erkölcsi dilemmákkal, cselszövésekkel teli krimi. Erős, megrázóan mai történet került ki Cara Hunter kezéből. Mélyreható ábrázolást kapunk a csapongó és szeszélyes kamaszok érzelmeiről, ami itt tragédiába torkollik.
A XXI. Század Kiadó krimije. 
 

  
6: Jørn Lier Horst: Vadászkutyák

Ismét egy kiválóság az Animus kínálatából. A szerző korábban nyomozóként dolgozott a rendőrségen, ami érezhető a háttér, a nyomozás szakaszainak leírásában, valamint a címválasztása is igen jól sikerült. Egy húsz évvel korábbi nyomozás kerül terítékre, gyakorlatilag megismételve, amit egy friss bűntény indokol. A három eltűnt lány sorsa igazi karakterdrámát ad. Izgalmas, hangulatában is egy tök jó krimi. Elárulom, ez az egyik személyes kedvencem. 




                                                                                             

7: Jane Harper: Az elveszett férfi

Irány Ausztrália forró sivataga! Harper az Aszály sikerét tudta ismételni. Ez a krimi egy többgenerációs családregény, (hasonlóan, mint Nesbo). Sötét titkokkal ismerjük meg a három testvér sorsát, feszültséggel teli, ahol az emberi kapcsolatok adják a drámai hátteret.






                      
8: Charlotte Link: Rossz döntés

A krimibe ültetett lélektani dráma középpontjában egy napjainkban égetően fontos kérdés áll: Ez valahol hasonlóságot mutat Angela Marsons krimijével. Izgalmas, egy pörgősebb, akciókkal megtűzdelt krimi ez. Igazi jó pszichothriller. Az írónő úgy tartja fenn az érdeklődést, hogy nem a véres gyilkosságokra koncentrál, a lélektani okok mélyét mutatja meg az olvasóinak. Valós háttérre épülő, társadalomkritikától nem mentes krimi Dobosi Beáta kiváló fordításában a General Press gondozásában. 

      
9: Réti László: Megölni Telekit

Az egyik legjobb a Réti-könyvekben, hogy mindig meg tud újulni. Most ez az első történelmi krimi Réti László tollából. A krimi végkifejlete köztudott, mégis egy mozgalmas és érdekes, szórakoztató valóságot kapunk. Teleki emberi portréja is jól megrajzolt.

"Törvény! – kacagott fel szárazon Madame Luisa. – Ccc! A törvény annyi csak, amit betartatnak belőle. A többi puszta vízió, grófom."






   
10: N. Nagy Zoltán: Keselyű - A Babits-gyilkosságok

"…vannak bűnök, amelyek soha nem évülnek el."

Az idei év izgalmas meglepetése ez a könyv. Erről ugyan nem lett külön poszt, de figyelmet érdemel. Jól felépített, eredeti a regény. A Babits-gyilkosságok alcím sokat sejtet, remek irodalmi háttér olvasható ki a történésből. Nekem egy cseppet túl véresre sikerült, de kétségtelenül egy jó bemutatkozás. Alapos, gondos háttér van benne. Olvasmányos, fordulatos, még humora is van a társadalomkritika mellé.  


                                                                                                                                          



11: Jack Carr: Végső lista

"Ez a regény a bosszúról szól." ígéri az első mondata, és valóban... A sodró lendületű és kiszámíthatatlan fordulatokkal teli thrillerben egy katona könyörtelenül levadássza ellenségeit Washington felsőbb köreiben. Pazar! Igazi minőségi adrenalin bomba. Baldacci fénykorát idézte: lendületes, jól felépített, okos és sötét történet. Na és a végső csavar…Remélem, lesz folytatás idehaza is, hiszen ez a krimi egy sorozat első része. A Twister Média kiadványa.

                                                                                                             
         

                                                                                
12: Angela Marsons: Törött csontok

Úgy gondolom, ismét egy remek és fontos Kim Stone regény született. Angela Marsons idehaza a General Press Kiadó sztárja, legújabb regényében az emberkereskedelem és a modern kori rabszolgaság jelenségét járja körül. Marsons fordulatos krimijével oda irányítja a figyelmünket, ahonnan a legszívesebben félrenéznénk.

   

                                                                                              

13: Stefan Ahnhem: Mínusz 18

Kalapemelés Ahnhemnek, hiszen tudott duplázni. Ott folytatta ahol abbahagyta, nincs színvonal csökkenés. Stefan Ahnhem regénye filmszerűen pörög az olvasó előtt. Egy meghökkentő kirakós játék ez, ahol a svéd szerző alaposan megdolgoztatja az olvasó idegeit. A Mínusz 18 rendkívül jól megírt krimi, az utolsó oldalakon is tud csavart hozni a történetbe. Minden benne van, ami kell egy jó skandináv krimibe. 




   
14: David Baldacci: Bukottak  

"A kemény időkben az emberek is… keményebbek lesznek."

Baldacci ügyes mesemondó, a könnyed kikapcsolódás és a szórakozás, az izgalmak garantáltak. Amos Decker személyében igazán különleges karaktert írt meg. A néhol zavarba hozóan szívszorító újabb összeesküvés már a negyedik történet ebben a sorozatban. A tempó fokozatosan felgyorsul, amíg az elkerülhetetlen és meghökkentő befejezésig érünk. Jutott hely Decker fanyar humorának, és most az érzelmek is nagyobb teret kaptak. Baldaccival nem lehet melléfogni, ő az egyik legbiztosabb kezű író.


    
15: Ane Riel: Fenyőgyanta


Mind a stílus, mind a narráció egyedi és tökéletes, különleges hangulatú a dán írónő első történetében. A Fenyőgyanta a veszteségtől való görcsös félelemről, a meghasonlottságról és a paranoiáról szól, valamint arról, mit jelent a szeretet – egy beteg elme nézőpontjából. Fojtogató légköre sokáig nem ereszt, elképesztő lélektani dráma ez a történet. 





Essen néhány szó a végén az év "Citrom-díjas" krimijeiről. Sajnos három csalódás is akadt, ami azért nem túl sok az összest nézve. Csak felsorolásképpen: Lucy Foley Vadászparti, Camilla Läckberg Ezüstszárnyak és Szántó Dániel Egy pap vallomása című krimik kerültek erre a listámra. 


  

"Tudjátok, mi a választás fájdalma? Amikor a választás kényszere kínozza az embert. Nem az, amit végül választ. Amikor az ember tudja, bárhogyan dönt is, éjszakánként álmatlanul fog hánykolódni, és nem tud szabadulni a kérdéstől, helyesen cselekedett-e." 
Jo Nesbø: A birodalom

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése