2020. december 12., szombat

Szépirodalom - 2020

Szépirodalom - 2020


                                                          



Mint minden ilyen lista, ez is szubjektív, igyekeztem a szerintem legjobb tízet kiválasztani az éves olvasmányaimból. Idén nem válogattam külön a hazai és külföldi szerzőket, így érzésem szerint egy erős és szoros lista született. A szubjektivitás tetten érhető abban is, hogy a képzeletbeli dobogón a Kalligram, Helikon és a Typotex Kiadó osztozik. Mindig megkapom, sokat olvasok... valóban, sok jót, de nem eleget. Idén 77 szépirodalmi alkotás került a kezembe, ami lényegesen kevesebb a tavalyinál, amikor ez a szám 107 volt... így történhetett, hogy csak két írót kiemelve, Bereményi Géza vagy Péntek Orsolya könyve bár itt várakozik, de idő hiány miatt nem tudott listára kerülni nálam. Pedig ezek tuti befutók érzésem szerint. Nézzük a szoros és szűkített listát, milyen is volt 2020? Eklektikus, zaklatott és sűrű.


   
1: Jászberényi Sándor: A varjúkirály

"Magyarország ilyen hely. Ha ideszülettél, még megszökni sem tudsz előle. Veled utazik, bárhová is menekülsz. Ott van a csomagod alján."

A gyönyörű és kifejező borító alatt 14 novella és egy kisregény lapul. Ha most egyetlen könyvet vihetnék magammal arra a bizonyos lakatlan szigetre, ez lenne az. Élmény volt olvasni. Nem véletlen, hogy Jászberényi Sándor eddigi két novelláskötetével az irodalom középpontjába került, majd nyerte el A lélek legszebb éjszakája című második novelláskötetével a Libri irodalmi díjat 2017-ben. Szociális érzékenysége, társadalomkritikája találóan pontos képet ad a jelen világunkról. A novellák középpontjában főleg a szerző irodalmi alteregója, Maros Dániel újságíró áll. Személyes, lüktetően fájó és izgalmas olvasmány.


             
2: Szöllősi Mátyás: Illegál

"Ijesztő, hogy egy boldog emlék is facsarni tud belül, mintha a jelenben történő események miatt érzett keserűség azt is megfertőzné valahogy."

Két különös kisregényt tartalmaz a kötet. Megkapó a történetek felépítése, hangulata és szövegvilága, azonnal magával ragadja az olvasót. Az első történet, a Vendégjáték, egy ügyvéd és egy fiatal, emberöléssel gyanúsított zenész izgalmas és különös párbeszédén alapul. Rövid, tömör, hatásos az elbeszélőmód, erős felütést ad. Akár egy jó krimiben a történet feszültsége folyamatosan emelkedik, majd egy váratlan fordulattal csap át drámai végkifejletbe. Szuper, lenyűgözően eredeti, jó képekkel, sorsokkal megírt történet. A címadó Illegál, a kötet második prózájában is érezhető, Szöllősi mennyire jól bánik a szavakkal. A kilencvenes évek végi hangulat, a graffittizők világa elevenedik meg. Szocreál hangulat, egy véletlen találkozás adja az alapot. Ez is egy sűrű, átélhető életmese. Szöllősi Mátyás egy tehetséges kortárs író. Kifejezetten érződik a stílusán, mondatainak megfogalmazásán hogy könnyedén, mindenfajta erőlködés nélkül vetette papírra őket.


              
3: Jón Kalman Stefánsson: A mindenséghez mérhető

"Mert nehéz dolog nem tartozni sehová, nem lenni otthon sehol."

A tavalyi Margó-fesztiválos találkozás óta vártam ezt a regényt. Az igényes skandináv szépirodalom egy újabb gyöngyszeme a regény. Jón Kalman Stefánsson stílusa és hangulata, mondatai elgondolkoztatnak, rabul ejtenek. Az író a történet szálaiból mesterien kanyarít egy remek balladát, egy igazi családi-sagát. Erős férfiak és erős nők sorsából épül fel a történet. A halaknak nincs lábuk kötet folytatása önállóan is olvasható. A katarzis nem marad el. A regényt a Typotex adta ki és Patat Bence fordította.






                                                                                                                          


4: Háy János: A cégvezető

"De hülyeség mostmár azon rágódni, mit lehetett volna másképp. Mindent úgy csinál az ember, ahogy csinálni tud,"

"Azt kérded, mi közöd hozzá? Te is cégvezető vagy, akár van bejegyzett céged, akár nincs, mert azt az embert, aki vagy, te vezeted. A cégvezető a te életed könyve." ígéri a fülszöveg, és valóban. Sok más apó történet is felbukkan, amíg a pénz és sikerhajszoló cégvezető élete lepereg előttünk. Ebben a néhol groteszk, fájón valós és humoros történetben igazi görbe tükröt tart a szerző az olvasóak. Mai történet ez, napjaink valóságáról. Ironikus, fanyar, elegáns írás, az élet apró dolgairól. Meg és elcsúszott életek, a siker, a karrier árnyékában. Elgondolkodtatóan tud szólni.






                        

5: Per Petterson: Férfiak az én helyzetemben

Főhősünk egy 38 éves író, életközépi válság, válás után próbálja újraépíteni életét. A férfilélek érző és néha zavaros, tétován háborgó mélységeibe merülhetünk el könyörtelen őszinteséggel. Számtalan ismerős helyzete, pillanata volt számomra. Arvid veszteségei az enyémek is. Őszinte és felkavaró valóság ez. Petterson önéletrajzi elemekkel átszőtt regénye egy olyan férfi életét tárja elénk kíméletlen őszinteséggel, aki körül egyik pillanatról a másikra darabokra hullik minden. Kicsit (újra) belehaltam, de már tudtam mosolyogni is. A könyv a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg idehaza. 



                                                                                                                      


6: Karl Ove Knausgård: Álmok

"Ennek a férfinak valaha olyan karizmatikus kisugárzása volt, mint egy királynak.Semmi sem maradt belőle."

A Harcom sorozat 5. része az év egyik legjobban várt könyve volt nekem. Az Álmok az íróvá és férfivá válás kegyetlenül őszinte története. Az apa alakja is feltűnik, folyamatosan átértékelődik. Knausgard úgy tudja megírni a fiatal ember gondjait, hogy könnyedén lehet azonosulni vele. A művész arcképe tovább gazdagodik, mélyül az olvasó előtt. A 19 éves Karl Ove Bergenbe kerül, hogy az írásra összpontosítson. Mellette csajozik, bulizik, keresi helyét a világban. A stílus tökéletesen egyenletes, erős és pontos a kép. Patat Bence remek fordításában olvashatjuk.




            
7: Hartay Csaba: Átkiáltani az őszbe 

A versek sajnos ma nem túl népszerűek, csupán egy szűk réteg olvassa őket. Hartay Csaba versei mint egy füves könyv működnek nekem. A nem túl távoli gyermek és kamaszkor emlékei, a fiatal felnőttlét képei mellé felbukkan az idő múlása, az élet végessége is. A negyvenedik életév meghatározó egy férfi életében is. Kis előre és visszatekintés kerekedik ki ezekből a versekből. Nem lesz nehéz dolga az olvasónak megfejteni, „mit üzen a költő”? Én valahogy így képzelem a költészetet a 21. században. Olvassatok Hartay-verseket, érdemes! Nem mellékesen több prózakötet után ez a 9. verseskötete a Szarvason élő alkotónak.




                                                                                                                                

8: Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

„Két jóbarát így nem hallgat. Így csak egy pár hallgat.”

A 12 novellát tartalmazó kötet éppen olyan, mint Nádasdy Ádám versei. Mély gondolatisága mögött ott az egész élet színes forgataga. Valós helyzetei megkapóan emberi pillanatok gyűjteménye. Nádasdy Ádám első szépprózai könyvében szerelmes történeteket olvashatunk arról, hogyan lehet felvállalni az érzéseinket, hogyan lehet úrrá lenni testi és lelki vágyainkon, vagy éppen hogyan uralkodnak azok mirajtunk.




   

9: Einar Kárason: Viharmadarak

„Izlandról a tengerre indulni egyet jelentett a katonáskodással háború idején.”

Elképesztő olvasmányélmény, a valós történéseket mutatja be. 1959 telén, Új-fundland partjainál jégviharba került Máfur halászhajó és a legénység sorsa áll a kisregény középpontjában. Izgalmas betekintést nyújt a matrózok világába, a hajón zajló életükről, elképzelhető helyzetekben ismerjük meg őket. Gondolkodásra készteti az olvasót a harminckét férfi története. A jeges fjordok felett a hófúvásban és jégviharban a tenger hatalmas hullámai között egy apró, törékeny halászhajó és legénysége válik az elemek játékszerévé. Einar Karason határozottan bebizonyította, hogy nem oldalszán-függő a minőség, hogy 120 oldal éppen elegendő ahhoz, hogy összezúzza és felemelje az olvasó lelkét. Remélem olvashatok még Kárasontól. A kisregényt Patat Bence fordította.


                                                                                                        


10: Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj

"Könnyű mindent elrontani, elég hozzá egy pillanat is."

A több nézőpontúság és a személyes élmények, az érintettség kiolvasható most is a sorok közül. A szerző harmadik kötetének középpontjában egy baleset és annak hatása áll. A négy szereplő élete váratlanul vesz belátható és beláthatatlan fordulatot. Érezhetőek a versírói világ költői képei, hasonlatai, tárgyilagos lírája. Poétikus prózája letisztult és érzékeny. A múlt és a jelen emlékeinek keveredése idézi meg, mi történhet velük kisemberekkel, az élet hullámvölgyeiben. Őszinte, sallangmentes, fájón erős szöveg. 2020-ban ő kapta meg a Hazai Attila-díjat.

UPDATE: (néhány nappal később...) Már amikor elkészült, éreztem, bár erős a lista, de bizony több kedvencem is kimaradt... fájó szívvel. Íme, még öt nagyszerű kötet, hiszen közben az éves termésből is még olvastam néhányat, íme +5 kiváló, olvasásra érdemes szépirodalmi írás. Nekem élmény volt mindegyik.


 
11: Kálmán Gábor: A világ legvidámabb embere

„Valami otthonos, valami élhető van alakulóban.”

Ez a kötet a féléves blog-sikerlistámon is helyezett volt. Jó élmény volt olvasni, bár címével ellentétben nem kifejezetten vidám, móka és kacagás. Ügyes, ahogyan a tárcanovellákból kikerekedik egy történet. Kálmán Gábor sajátos hangulatú írásaiba könnyedén otthon éreztem magam. Sebészi pontos önfeltárása ez a könyv a férfi lélek mélyén megbújó érzelmeknek, fájdalmas régi sebeknek. Feldolgozni ezeket, túllépni rajtuk valami módon. Nos, ezt kell megtalálni, hogyan éljük túl az életünket. Régen volt ilyen „flow élményem” az olvasott könyv kapcsán. Miután elolvastam az elmúlt tíz év tárcáiból összeállított válogatást, azonnal megszereztem és olvastam tovább az író előző két kötetét. Ajánlom mindenkinek.






12: Légrádi Gergely: Nélkülem – Nélküled

„Nem áll meg az élet nélkülem. Nélkülem az én életem áll meg.”

                                                                                                                          


Légrádi ​Gergely regénye korunk mókuskerék-generációjáról szóló, megrázó írás. Légrádi Gergely két kisregénye rövidségével és stílusával üt, ettől hatásos. Az a félelmetes, hogy ez megtörténhet bárkivel, bármikor. Úgy tudtam, hogy az Alzheimer-kór csak idős embereket sújt, és lassú lefolyású betegségről van szó. Pedig ahogy kiderül a regényből nagyon nem így van. Hogyan lehet túlélni a veszteséget, van-e élet és milyen a halál után a családtagoknak? A hogyan tovább égető és fájó kérdései.





  
13: Hegyi Ede: A Senki
„Bár érteném magamat. Bár értene bárki engem.”


Már a borítója zseniális. A történet lendületes, kemény és sűrű a szöveg, teljesen elsodort, valóban lehengerlő. A névtelen főhősünk huszonéves, friss bölcsészdiplomás, keresi a helyét az életben. Hegyi Ede kisregénye sokszor mulatságos, sokszor filozofikus, de szigorúan a tényekre támaszkodik. Árnyaltan és gyakran ironikusan mutatja be a munkahelyek világát, az embert érő sérelmeket, a lehetetlen feladatokat, a borzasztó kollégákat és a vég nélkül tartó túlórákat. Görbe tükröt tart elénk, a sikert hajszolva mi ér többet, ha bedarál a multi. A Napkút kiadványa egy újabb bizonyíték, hogy a jó könyv nem oldalszám függő. Tetszett.





                                                                                        

14: Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat 

Ez a szerelem és a halál könyve: Talán a sok magunkkal cipelt szenvedésé is. Fájon komor, nyomasztó olvasni a sok kisiklott életet, drámákkal terhelt sorsot. Tömény volt.  Szabó T. Anna harmadik novelláskötetében testről és lélekről, sóvárgásról és rajongásról, örömről és hiányról beszél, az emberben lakó gyönyörű és iszonyú erőkről, arról, hogyan engedjük el vagy zabolázzuk meg a vágyainkat. A Szabadulógyakorlat olyan titkokat tár fel az identitásról és a kapcsolatokról, amelyeket – bár talán még nem vettük észre – minden ember ismer.


    
15: TaffyBrodesser-Akner: Fleishman bajban van

A könyv stílusa, formája megosztó, egy őrült rohanás, egy nyugtalanító történetfolyam, és igen, csak a végén, az utolsó 100 oldalon áll össze a kép. Szókimondóan őszinte, mai, valós helyzeteket jelenít meg egy házasság végnapjairól... ahol az anyuka lép le, férjére hagyva a két gyermeket. Egy társadalmi komédia, aminek azért van mélysége, árnyaltan valós képet fest napjainkról. Legtöbbször vicces, mégis szívszorító. Igazi ínyencfalat a KULT-könyvek sorozatban a 21. Század Kiadótól. Fleishman bajban van, mindent elkövet, igyekszik a gyerekeket megvédeni a házasság romjaitól, miközben új életére készül. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése