2020. december 8., kedd

A becsület zsoldjában

Marcellus Mihály: A becsület zsoldjában



                                                                               



Izgatott és felfokozott várakozással vettem kézbe az új Marcellus Mihály regényt. Régi kedvencem a római kor történelme, ő pedig ennek avatott krónikása. Az ókor legnagyobb birodalma a Római Birodalom volt. Határai egészen hazánk délnyugati részéig nyúltak. Nem csak szervezettségével, de jogrendjével és kultúrájával is maradandót hoztak létre. A hatalom megszerzése és annak fenntartása érdekében az erőszakot, háborút is bevetették.

Már a történet felütése is nagyszerű, az első sortól kezdve beránt az ismerős hangulat. Alig néhány oldal után a korabeli Rómában érezhetjük magunkat. Egy izgalmas történelmi akció-kalandregény ez, ami elviszi az olvasót a korabeli Pannóniába is. Kr. után 180-ban járunk. Meglepően sodró, kalandos olvasmány a regény története, tele izgalommal, cselvetéssel, adrenalinlökettel. 
Tetszett az ókori környezet és szokások ábrázolása, részletesen ad képet sok mindenről, élethűen bemutatva nem csupán a csatákat, de az akkori életet is. Főhőseik ezúttal is a történelem valós, nagy alakjai és az írói fantázia alkotta alakok.

A regény témája két fő motívum köré csoportosul. A háború és béke egyensúlyának megteremtése, ezen fáradozik az új császár, Commodus. A másik fő elem a cselvetés, a katonai becsület, az ármány 
 és a férfias bosszú adja a hátteret.

Marcus Aurelius utóda nem igazán a legmegfelelőbb a trónon. Inkább menne szórakozni, élvezni az életet, mint háborúzni. A északról érkező germán betörések komoly gondot okoznak a római birodalomnak. Commodus azonban a Pannon határon garázdálkodó germánokkal sem akar harcolni, inkább lefizetné őket egy szekérnyi arannyal. Azonban a béke nem megvásárolható, az arany beindítja az önös érdekeket, galád tervek születnek, nem is csoda, ha több embert ejtenek kísértésbe. Ebben az állandóan változó, kiszámíthatatlan helyzetben Róma győzelme vagy véres veresége a tét. A béke megőrzése még sosem volt ennyire nehéz feladat. A szerző remekül ért az akciók látványos megjelenítéséhez, minden kardvágás és lándzsaszúrás kegyetlen erővel hasít nem csak az ellenségbe, 
de néhol az olvasó lelkébe is. A hűség, a katonai eskü és a barátság ereje is szerephez jut. Két karizmatikus férfi, bátor harcos portréja rajzolódik elénk olvasás közben. Ami még tetszett, az ellenség harcosai is erős, jól ábrázolt karakterek. A szerző fantasztikusan írja le a korabeli Róma és Pannónia helyzetét, egy pártatlan bemutatást kapunk.


A nyitó jelenetben egy lendületes germán támadással veszi kezdetét a regény, de még számtalan izgalmas csatában vehet részt az olvasó. A harcok a végletekig próbára teszik a szereplők bátorságát és a harci képességeit. Az ármánnyal megszerzett arany azonban számtalan új, nem várt helyzetet okoz. A véres bosszú nem is marad el. Kegyetlen vallatások, a bosszú mozgatja a szereplőket. Akad egy titokzatos ifjú katona, Nelba, és egy rátermett lány, Aelia. Ők különleges színei az eseményeknek. Megismerjük életüket, gondolkodásukat. A gonosz, pénzéhes szerep természetesen a nagytiszteletű római uraknak jut. A pénz, az arany megszerzése érdekében senkit nem kímélnek. Az ellenséggel szövetkezve, a támadás váratlan és elemi erejű. A cselekmény kellően sodró lendületű és a végén a csavar is meglepő, jól működik. Így, aki eladja a lelkét az ördögnek, nem számíthat kegyelemre. 
A kor emberei épp olyan gyarlóak voltak, mint napjainkban. A rengeteg pénz megszerzésére még árulásra is kaphatóak voltak. 15 láda arany bizony nem kevés, még ha osztozkodni is kell ezen. Erősen hat ezekre az emberekre, azonban a könnyű pénzszerzésért súlyos árat kell fizetni. A végkifejlet nem lehet kérdéses, ám lesz még fordulat. Commodus szekérnyi aranya nem csak önző és véres harcot generál, de egy érdekes titkot is hordoz. 


A regényt ITT tudod megrendelni kedvezménnyel a Lazi Kiadótól! 



Lazi, Szeged, 2020
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632674964

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése