2020. december 28., hétfő

Hívnak a csillagok

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok



                                                        



Ha Emma Donoghue új regényét néhány szóval kellene ajánlanom, akkor azt mondanám, hogy nyomasztóan komor, elgondolkodtatóan drámai a három nő története, amiben ott ragyog rengeteg érzelem.

Írországban, Dublinban járunk, 1918-ba repít vissza a történet. Több éve tombol a háború, ami eleve számtalan kilátástalan, nehéz helyzetet, egyéni drámát okoz. Ehhez társul, súlyosbítva a helyzetet a spanyolnátha járvány. A valóság remekül keveredik a fikcióval, a három nap története sűrű és feszes, a szereplők közül csak dr. Kathleen Lynn alakja valós. Remek társadalmi lenyomatot ad az események menete. Ez is torokszorítóan fájó, megrázó valóság. A nők és a gyerekek elnyomása, az egyház hatalma elképesztően tragikus helyzeteket, kilátástalan sorsokat teremt. Ami azért is döbbenetes, mert évszázadokra nyúlik vissza ennek gyökere. Emma elérte, hogy érdekelt a szereplők előélete, a gondolataik és motivációjuk, maga a történet. Az egész atmoszféra vetekszik egy pszichológiai thrillerével. A háttér kibontakozása szintén érdeklődést váltott ki belőlem. Ez mind együtt tökéletes egyveleg volt, ez tette igazán emlékezetessé az olvasást. A társadalmi elnyomás mellé a háborús propaganda is súlyos és valós korlenyomat. A történelem valóban ismétli önmagát. Napjaink helyzetére a járványon kívül is számtalan áthallást vehet észre az olvasó. Sajnálatos az idei világjárvány, a pandémia és a politika összefüggései. Az emberek félelemben tartása már akkor is hatásosan működött.


           
A regény eseményei zárt térben egy kórházban, három nap alatt játszódnak le. Főhősnőnk Julia Power nővér, aki erőt nem kímélve, óriási kitartást mutat hívatása és a rábízott nők gondozásában. Emberfeletti erővel, hatalmas empátiával megáldott nő, aki éppen akkor tölti be a harmincadik életévét. Ez önkéntelenül is egy számvetésre készteti, ami nem túl biztató képet mutat. Az ő családi háttere is rövid, tömör képekkel elevenedik meg. Öccse Tim, a háború áldozata, súlyos traumával küzd otthon.

Emma alapos részletességgel festi meg, ami a lázasszülészeti osztályon történik. A terhes nők fájdalmait, érzelmeit, családi hátterét is felvázolja, hatásos képekkel mutatja meg az embertelen helyzet okozta pillanatokat. A történések olyan elképesztő atmoszférát képesek megteremteni a regényben, hogy az olvasó úgy érezheti, valóban az események részese. 

A regény történése bekúszik, sokáig ott marad az olvasó lelkében. Mocsokban, vérben születik a remény. A három nő életének ez egy döntően meghatározó része. Sorsuk itt találkozik, egymással való kapcsolatuk, felfogásuk is hat egymásra. Születés és halál, fájdalom és az örök remény van a lapokon. Női sorosok anno és ma. Az élet kezdete, a születés képei, drámája vagy öröme a sors szeszélyes találkozása. Az eszközök, gyógyszerek és a szakemberek hiányával küzdő Julia segítséget kap a fiatal, képzetlen, ám roppant ügyes és tanulékony Bridie Sweeney személyében. A lány sorsa, az apácáknál történt "neveltetése" döbbenetes hátteret mutat meg. Gyorsan megtalálják a közös hangot, barátságuk viharos gyorsasággal bontakozik ki. A két nő sorsa és pillanatnyi boldogsága azonban illékony. Bridie története váratlanul szomorú véget ért. A történet fontos eleme a háttérben egy apácák által üzemeltetett árvaház.

Kathleen Lynn doktornő valós alakja, sorsa is megkapóan friss színt hoz a regénybe. Ő korát megelőzve kiállt a nők jogaiért, ami az akkori katolikus Írországban kész lázadás volt. Harcolt az Ír Polgári Hadseregben is, róla a szerzői utószóban még olvashatunk. Az egész történet fájón pontos társadalmi látlelet, elgondolkodtató valóság. Emma története a szeretet és összefogás, az egymásra való figyelem, önzetlen segítség erejéről mesél. A remény ápolásáról szól, ami a legsötétebb, legnehezebb helyzetekből s az egyetlen vigasz lehet.


ITT tudod a kiadótól megszerezni a könyvet kedvezménnyel! 


    
Emma Donoghue 1969-ben született Dublinban, kétszeres bevándorló: nyolc évig élt Cambridge-ben, ahol PhD-fokozatot szerzett a 18. századi irodalomból, majd a kanadai Londonba költözött, ott él francia élettársával és két gyermekükkel. Könyveket, színdarabokat és forgatókönyveket ír.

A szoba című filmért Oscar- és Emmy-díjra is jelölték.
Korábbi regénye a 21. Század Kiadónál: A rokon (2020).

XXI. Század, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635680122 · Fordította: Dudik Annamária Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése