2020. december 15., kedd

Esztergom oroszlánja

Bónizs Róbert: Esztergom oroszlánja
(Toldi 3)





                                            



A másodszülött Miklós élete újabb fordulatos kalandokkal folytatódik. Bónizs Róbert Toldi alakjában olyan hőst teremtett újjá, akiről elég keveset tudhattunk eddig. Toldi valós szereplője a korszaknak és 
a regénynek.

Toldi markáns alakját az ősi, mély férfiszenvedély mozgatja. Ez minden cselekedetében tetten érhető. Nem csupán a harcban küzd keményen, tiszta szívből, de a hétköznapjaiban is így viselkedik. A második részben megjelenő, Miklóst kínzó rémálmok, lelki vívódásai, gyötrődései is hangsúlyosak, 
bár érezhetően enyhül a lelkén ez a nyomás. Az élet szép, kezd Miklós közérzete is javulni. Az olasz élet és a fekete halál után jöhet számára a lelki megtisztulás.

Az ármánykodás persze őt sem kerüli el, de az igazságérzete jól működik. Kemény, férfias alakja esendő és szenvedő is egyszerre. Emberből van, akit a hadi sikerek nem kápráztatnak el, de a testvérháború megvisel. Okos, józan gondolkodása többször tetten érhető. Lajos király és Toldi barátsága az első részben megfeneklett, ám tudták tisztázni a nézeteltérések okát, rendezték soraikat. Egy igaz barátság sok mindent kibír. Itt már újra működik a két férfiú között ez a fontos lelki kapcsolat. Lajos egy nagy kéréssel fordul Toldihoz, ami elsőre nincs igazán a lovag kedvére. Az esztergomi érsek szolgálatába áll, így lesz Esztergom oroszlánja, ám itt is a politikai érdekek állnak a háttérben. Remek sorokat olvashatunk a hazaszeretetről, magyarság fogalmáról, eszményéről, katonai becsületről. Ezek emelik alakját a példakép szintre. Meglepő, hogy már akkoriban is mennyi áruló, saját pecsenyéjét sütögető létezett, nem új dolog ez. Ahogyan a jól kiépített kémhálózat is okoz váratlan fordulatot. Engem a velencei udvarba küldött magyar kém személye lepett meg erősen. Van itt minden: ármány és szerelem, érdekek ütközése, és hódítás, hatalmi harcok, véres bosszú és csaták. A hazavágyódó katonák gondolatai erős hátteret adnak a harcoknak is. Bónizs Róbert továbbra is egyenletes színvonalon viszi tovább a történetet. Mesélő kedve és stílusa korhű, nyelvezete, humora eredeti.

Tetszett, ahogyan a szerelem és az érzelmek szépen megjelennek, jól követhetően minden főszereplőnél. Ez az igazi mozgatója mindenkinek. Mindenféle vágyak, érzések kavarognak a szereplőkben.  Tetszett Toldi magányos fürdőzése, amikor a lova, Rigó gondolatait olvashatjuk. 
Ez igazi humor és üde színfoltja a cselekménynek, pedig csak egy rövidke mellékjelenet. Ahogyan később az olasz fürdőházas életképek is erősek, látványosak a két lánnyal. A jót enni, inni, érzete meghatározóan fontos lehet egy döntés meghozatalában. A középkori Itália képei színesítik, lendületet adnak a cselekménynek, a politikai háttért felrajzolva jól illenek a regénybe. Érdekes összefüggésekről olvashattam.

Bepillanthatunk Lajos király és Erzsébet lelkébe, kölcsönös érzelmeikbe, kicsit a hálótermük mélyére. Ők szorgalmasan dolgoznak az utódlás kérdésén, bár az eredmény még várat magára. Ez nem kevés aggodalommal tölti el a királynét, ahogyan kedvenc udvarhölgyének váratlan és nyom nélküli eltűnése is hoz életébe izgalmakat, fájdalmat. Itt jön be a már ismert, titokzatos Lilith-vonal, ahol Toldi György is szerepet kap. A fondorlatos, gonosz elmék ügye elképesztő és drámai képeket ad a regénynek.

A kedvenc női karakterem ki más is lehetne, mint Rozgonyi Piros? A lány vágyakozó évődése Toldival, erős és kölcsönös vonzalmuk beteljesedéséig rázós út vezet. Igazi hús-vér karakter a lány alakja is. A várakozás nem csak izgalmas, de minden pillanata megéri, az egymásra találás és felfedezés ereje elementáris. Ez egészen odáig jut, hogy Toldi sorsa, ahogy minden szerelmes férfié a házasság szentségébe vezet. Végig cselekményes, magával ragadó olvasmány a harmadik rész. Biztos kézzel megírt, történelmi kalandoktól sem mentes regény kerekedett ki ezúttal is. A korszak ismeretéhez sokat ad a harcok hátterének összefüggéseivel, jellegzetességeivel, embereinek gondolkodását ábrázolva. Az egységes, igényes borító ezúttal is tökéletesen illik stílusában a sorozathoz. 


     
Bónizs Róbert: 1973. február 1-én született.

A TRT tagja, több antológiában is szerepelt novellája.

Regényei:
A kőfaragó (2014), Szent László íja (2015), Ördögi erő - Toldi 1 (2016), Fekete halál - Toldi 2 (2018).
A Gold Book Kiadónál jelennek meg kötetei.











Gold Book, Debrecen, 2020
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634265825




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése