2020. december 22., kedd

Történelmi regények 2020

Legjobb történelmi regények 2020



                                                            





A krimi és a szépirodalmi olvasások után íme a történelmi kedvencek. Ez a lista idén furcsán nehezen alakult, meglepően kevés ilyen tartalmú olvasmányom volt. Csikász Lajos, Trux Béla vagy Izolde Johannsen sem jelentkezett idén sajnos új regénnyel. Az egyetlen csalódás pedig... szót sem érdemel, felejtsük is el gyorsan. Összesen 17 regényből választottam ki ezeket a listára került kiválóságokat.

Csikász Lajos után így most Benkő László tudott triplázni. Talán nem véletlen az sem, hogy tőle olvastam a legtöbbet idén. Olvassátok mindegyiket érdeklődő figyelemmel. Érdemes, hiszen a római kori Pannónián át, a honfoglalástól a sötét ötvenes évekig merülhetünk bele a kalandok sorába. 


  
1: Benkő László: Balassi Bálint - Az "istentelen" magyar

A reneszánsz költészet kiemelkedő alakjának életéről, sorsának alakulásáról elég keveset tanultunk, pedig a nagy múltú Balassi-család sorsa szorosan forrt egybe a történelemmel. A katona és költő Bálint grófi származású, művelt, végvári vitéz, aki igazán jóvágású, nagy sikereket arat a hölgyek körében. Folyamatos harcban állt a császári udvarral, perek sokasága maradt utána, szinte elszegényedve, fiatalon halt meg Esztergom 1594-es ostrománál szerzett súlyos sérülésébe. 
Benkő László az ő regényes és kalandos sorsát írta meg, állított neki emléket. A háttér, az összefüggések ismeretében remek korrajz és életrajz egyben a regény. A mester Zrínyiek-sorozatához tudnám hasonlítani. Tartalmas, olvasmányos és szórakoztató egyszerre. Minőségi történelmi életrajz egy kivételes férfiúról.





                                                                                                                   

2: Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda

A fiatal szerző második regénye a letehetetlen Csengőfrász után ismét a sötét és nyomasztó ötvenes évekbe viszi az olvasóit. Egy kiváló történelmi krimi formájában ismerkedhetünk meg az ÁVH belső életével, eszközeivel, a korszak titkaival. A kor- és karakterábrázolása tökéletes, alapos. A történet bár fikció, nagyon is hatásosan működik, átélhető. Számtalan valós karakter népesíti be a regényt. Ki kap mattot, ki lép csapdába a végig izgalmas és fordulatos regényből kiderül. A könyv az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltára szakmai támogatásával készült.










   
3: Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

A középkori járványregény sajnálatos aktualitást kapott a sorstól. 
Bíró Szabolcs, a Non nobis Domine és az Anjouk-sorozat írója teljesen új oldalát mutatja be a Lázár evangéliuma lapjain. Kellően misztikus, félelmetes és hátborzongató, de nem hatásvadász. Jól tartja az arányokat, a történelmi háttér tökéletesen találkozik a szépirodalmi igényességgel. A tetszetős, kellően borzongató, ám igényes borító tökéletesen passzol a belső tartalomhoz. A középkori zombitörténet elvben tőlem nagyon messze van, mégis az egyik legeredetibb, legizgalmasabb idei olvasmányom volt. Egy látványosan mozgalmas kirándulás Szabolcs tollából, két Anjou-liliomos regény között. 







                                                                                                                


4: Marcellus Mihály: A becsület zsoldjában

Már a történet felütése is nagyszerű, az első sortól kezdve beránt a hangulat. A regény témája két fő motívum köré csoportosul. A háború és béke egyensúlyának megteremtése, ezen fáradozik az új császár, Commodus. A másik fő elem a cselvetés, a katonai becsület, az ármány és árulás, a férfias bosszú. Ezek adják a hátteret. Tetszett az ókori környezet és szokások ábrázolása, képet ad nem csupán a csatákról, de az akkori életmódról is. A lendületes akciókkal színesített történet a Lazi Kiadónál jelent meg.









     
5: Cseke Lajos: Szakajtott virágok

A Kárpátok farkasai sorozat záró kötete. Honfoglalás székely szemmel, és ami mögötte van. Végig magabiztosan halad a történet, a leírások érdekes történelmi adalékokkal egészülnek ki. Itt is akad cselszövés, ármány és fondorlat nem kevés. Keménd és csapata sokfelé járnak, izgalmas történelmi háttérrel elevenedik meg a korszak. Érzelmekkel is átszőtt regény. Aki már olvasta a Csiglemezőt ne habozzon elolvasni az olvasmányos, jó karakterekkel és lenyűgöző leírásokkal megírt folytatásokat sem. A Gold Book Kiadványa. 













 
6: Bónizs Róbert: Esztergom oroszlánja (Toldi 3.) 

Bónizs ​Róbert Nagy Lajos király és Toldi Miklós életét, barátságát dolgozza fel sorozatában. Toldi, a király óhajára az esztergomi érsek szolgálatába áll, így lesz Esztergom oroszlánja. Ám mindennek ára van, itt is a politikai érdekek állnak a háttérben. 
 A kötet cselekménye pörgős, a szerző mesélő kedve és nyelvezete korhű, humora eredeti. Toldi markáns alakját az ősi, mély férfiszenvedély mozgatja. Ez minden cselekedetében tetten érhető. Nem csupán a harcban küzd keményen, tiszta szívből, de a hétköznapjaiban is így viselkedik. Az ármánykodás persze őt sem kerüli el, de az igazságérzete jól működik. Kemény, férfias alakja esendő és szenvedő is egyszerre. Emberből van. Szintén Gold Book kiadvány, szintén kimagaslóan igényes borítóval. 





                                                                                                             



7: Benkő László: A dicsőséges (Mátyás király 4.)

A Hunyadiakról szóló sorozat Mátyás trónra jutását, országlását hozza közel az olvasónak. Az ismert történelmi tényekkel megelevenedő történelmi tabló idén tavasszal zárult le. A színes, olvasmányos és ismeretterjesztő, háttér-információkban gazdag regénysorozat utolsó része is érezhetően a múlt legreálisabb bemutatására törekszik. Szépirodalmi igényességgel megírt, nyelvezete olvasmányos és lendületes. Rávilágít a politikai játszmák hátterére, a személyes tragédiák és a háborús győzelmek hatásaira. Élvezhető korrajzot kapunk, a cselekmény íve tökéletes. 





  
   
8: Bányai D. Ilona: Sasok közt a galamb

A magyar történelem nem túl sok karizmatikus női szereplővel büszkélkedhet. Talán legismertebb és legkiemelkedőbb női szereplője Zrínyi Ilona grófnő volt. Bányai D. Ilona fiatalok számára hozza emberközelbe a Zrínyi-családot, egyéb valós történelmi személyeket. Úgy rajzolja meg Ilona sorsát, portréját, hogy remekül megidézi a meghatározó, sorsformáló történelmi tényeket. Izgalmas, figyelemfelkeltő regény a 17. század forrongó, háborús világáról az emberi sorsok ábrázolásával. Remek grafikák teszik látványosabbá a történéseket, ám a szerző neve rejtélyes módon lemaradt a boríróról.









                                                                                                  



9: Karczag György: Idegen páncélban

A régi-új kötet 42 év távlatából jelent meg újra. Fedezzük fel, ismerjük meg a méltatlan sorsú alkotót és regényét. Karczag Györgynek életében mindösszesen három kötete jelent meg. A sajnálatosan fiatalon elhunyt szerző alig 37 évet élt. Az Idegen páncélban egy elfeledett klasszikus történelmi regény. Egy jól kidolgozott és felépített, csavaros történet, egységes képet nyújt az 1060-as évek Magyarországáról és eseményeiről: I. András halálától I. Géza trónra kerüléséig tarthatunk az íróval. Sok szereplőt felvonultató, több helyszínen játszódik a mozgalmas regény. Igazi fajsúlyos, hangulatos olvasmány napjainkban is.



   
10: Benkő László: Hiénák a trón körül - A végzet ösvénye 
Kun László, a kétszívű I. - II.

Benkő László éves szinten két-három kiváló regényt jelentet meg. Idén a pandémia miatt elmaradt könyves rendezvények, dedikálások még több időt biztosítottak számára is az írásra. 
Így télre már a boltokba került a jobb sorsra érdemes, hányatott életű és tragikus végű IV. (Kun) László király életét bemutató két regénye. Benkő László regényei számomra a megbízható minőség, történelmi hűség és tartalmas olvasmány együttese. Ismét egy biztos kézzel megírt, remek regény sok tanulsággal. Gördülékeny, kalandokban bővelkedő olvasmány, minden sorából áradt a történelem iránti szenvedély. IV. László országlását általában negatívan ítélik meg. Ám a kép ennél árnyaltabb: számos körülmény együttes hatása vezetett az ország gyengüléséhez. Ezért pedig nem csupán Kun László tehető felelőssé, akiből akár jelentős uralkodó is válhatott volna – ha hagyják. 






Nyitó kép fent: A Feszty-körkép (tulajdonképpeni címén: A magyarok bejövetele) Feszty Árpád festőművész körpanorámája a honfoglalásról. Ahol minden elkezdődött.. Jelenleg az ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban látható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése