2020. december 20., vasárnap

Hiénák a trón körül

Benkő László: Hiénák a trón körül
Kun László, a kétszívű I.


                                                                                  



Benkő László új sorozata a jobb sorsra érdemes, hányatott életű és tragikus végű IV. (Kun) László király életét dolgozza fel. A Kun ragadványnévvel lett közismert, hiszen édesanyja révén kun származású. Életének meghatározó részét töltötte a kunok között, később kun szertőt tartott a felesége mellett, mégis a kunok lettek életének végzetei.

Az első részben megismerjük a IV. Béla halála utáni, igen zavaros évtizedeket. Itt elég gyorsan váltják egymást az uralkodók a trónon. A fordulatokban gazdag történet 1272-ben Aragóniában veszi kezdetét. A regény főszereplője Kun László, akit még gyermekként ismerhetünk meg. A szomorú sorsú IV. László életét és uralkodását nyomon követhetjük, ahogyan ifjú gyermekként, alig tíz évesen királlyá koronázzák. Ám eddig eljutni is komoly akadályok leküzdésével tudott. Ez is több veszélyforrást hordozott magában, hiszen a háttérből Erzsébet királyné irányított, László csupán bábkirály volt. Az erős kezű, határozott Erzsébet királyné és a bárók között folyamatosan feszült a viszony, a trónt, a hatalmat akarja megszerezni mindenki. A hatalom és a pénz együttes birtoklása számtalan harchoz, belső viszályhoz, áruláshoz vezet. László édesapja, V. László váratlan halála ezt a nehéz helyzetet csak felerősíti. Izgalmas kérdés, mi lett volna, ha nem így alakulnak a dolgok.

A Borsa Kopasz és Kőszegi bárók, Csák Máté uralta Magyarország egysége csak álom. A szereplők tulajdonságai jól kidolgozottak, emberiek. Lehet szeretni és utálni, izgulni értük. Az élet kegyetlen és igazságtalan helyzeteket teremt számukra. A regény mellék és fő karaktereinek megismerése után bemutatásra kerül az aktuális politikai háttér Európában. Különös tekintettel a Vatikán hangsúlyos, ahol a kunok befolyását nem nézték jó szemmel. A kunok "megtérítése" a keresztény hit erősítése komoly kihívás elé állítja majd László királyt. Hiába a politikai sikerek a bárok hatalmának visszaszorítása az ország sorsa elég ingatag. A regény valós eseményekre, hiteles adatokra alapozva mutatja be ezt a korszakot. A fiktív mellékszereplők párbeszédeiben hitelesebb képet rajzol a főszereplők lelki vívódásairól, belső gondolataikról. 

A felügyelettel trónra került és jó ideig bábkirályként "uralkodó" László talán nem véletlen élte a szabadabb életet, meghagyva a döntések súlyát anyjának és az ország nagyurainak. Ő sihederként tehetetlenül vergődött a királyság báróinak hatalmában. A belviszály napjainkig állandó szereplője a magyar történelemnek. Orgyilkosok, kémek és hatalomra törő bárók közt dőlt el a királyság pillanatnyi sorsa. A trón stabilizálására tett eredményekhez az Ottokár elleni győztes csata is hozzájárul, ezzel zárul az első rész.

Gördülékeny olvasmány, minden sorából áradt a történelem iránti szenvedély. A váltakozó helyszínek és szereplők bemutatása szemléletes, eleven képekben jelenik meg az olvasó előtt. A stílus, a fogalmazás és a korrajz színvonalas, összetett háttérrel bíró árulásokról és hűségről, egyéni érdekekről olvashatunk. Az ábrázolt történelmi kor képei és szereplői szemléletesen hozzák közel a kalandokban bővelkedő történetet. IV. Lászlóról kialakult képet tökéletesen árnyaltabbá teszi. Élmény olvasni, a cselekményes ábrázolás kellően magával ragadó. Érezni az alapos háttérmunkát, nyelvezetében is korhű a sodró történet. A korszak embereinek jellemzői izgalmas képekkel elevenednek meg, a világ történéseit összefüggéseiben láttatja. Kun László élete nem volt könnyű, hiába született királynak. Kisgyermekként a hatalmaskodó főurak játékszere volt, később szeretett édesanyja és a bárók hatalmának befolyása alatt állt. Izabella, a számára kiválasztott feleség sem illett hozzá, ám az érzelmek itt nem számítottak, csupán a politikai érdek volt irányadó. Mindketten gyerekek voltak még.. László karizmatikussá váló alakja kiemelkedik, jellemfejlődése, érzelmei jól nyomon követhető.

Egy biztos kézzel megírt, remek regény sok tanulsággal. Bármennyi idő is telik el, a történelem színpadán alig változik a világ. A családtörténet számtalan bonyodalommal folytatódik a sejtelmesen baljóslatú, A végzet ösvénye című regényben.

  
 
Benkő László: (Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja.
Szombathelyen érettségizett 1970-ben, a Nagy Lajos Gimnázium és Szakközépiskola orosz-latin szakos osztályában, majd 1975-ben elvégezte a Kossuth Lajos Katonai Főiskolát. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának pedagógia szakán szerzett másoddiplomát, 1986-ban.

2004-től kezdte írásait publikálni, a magyar középkorról (Honfoglalás, kalandozások kora - Viharlovasok, és a Tatárjárás) írott történelmi regényei mellett szerzője A Zrínyiek-sorozat köteteinek, a Balassi Bálint életét bemutató regénynek vagy a Pozsonyi csata is megelevenedik általa. Megjelent modern kori bűnügyi kalandregénye, érzelmes kutyatörténete, valamint két legújabb kori mű, amelyek a második világháborúban olasz hadszíntéren, illetve a rendszerváltás időszakában, német és orosz területeken játszódnak. A fentiek mellett írói álnéven húsz romantikus lektűr szerzője is.


Lazi, Szeged, 2020
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674735

1 megjegyzés:

  1. Szeretném megismerni az írásait, mert a történelem mindig az érdeklődésem középpontjában volt-van és lesz.
    Sztrimbej Éva

    VálaszTörlés