2020. december 1., kedd

Szibériai csapda

Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda


                                                              


A szerző előző könyve már a címével megfogott. A jól hangzó, kifejező Csengőfrász ötletes, minden szempontból telitalálat volt. Mondhatom egy fehér foltot töltött be a történelmi regények piacán. Hatalmas érdeklődéssel vártam, vettem kézbe az új regényt, ami továbbra is a komor ötvenes évek, a rettegett ÁVH korszakát idézi fel. Magyarország történelmi közelmúltja számtalan sötét titkot rejt még. Nem árt tudni, Cserhalmi Dániel eredetileg környezetgazdálkodási-agrármérnök, jelenleg az Állatorvostudományi Egyetemen tanít növénytani tárgyakat.



A cím ez esetben a Szibériai csapda, egy valós sakkfogalom, ami a történet felépítését is adja. Különösebb sakktudást ez nem igényel, de nem is hátrány. Cserhalmi Dániel könyve alapos háttérrel rajzolja fel a korszak minden elemét. A történet bár fikció, nagyon is hatásosan működik. Számtalan valós karakter népesíti be a regényt, a történet hihető és hiteles. Miközben meg tud maradni izgalmas, fordulatokkal teli szórakoztató olvasmánynak. Nem okozott csalódást, nincs üresjárat, lendületes és döbbenetesen valós a regény. Tényleg egy aljas, sötét korszak volt ez, amiről egy több szálon futó, összetett cselekményben olvashatunk.

Főhősünk Csonka György ezredes a régi világ képviselője, horthysta kiképzést kapott, ami beindítja az eseményeket. Üldözőből üldözötté válik, hiába próbál meghúzódni. A koncepciós perek áldozatainak ismeretségi körébe tartozik, neki sincs kegyelem. Kell ürügy, valami ok, ami ha nincs, majd csinálnak. Felsőbb utasításra beindul a hatalmi gépezet Csonka ezredes félreállítására. A regény hatásos kezdéssel indul, hiszen ezredesünk érzi és pontosan tudja, mi vár rá. Az öngyilkosságot elveti, menekülne, amivel családját mentené. Nagyszerű, megindító leírásokban elevenedik meg az apa-lánya kapcsolat, ami az egész történet másik mozgatója. 

Lázálmok gyötrik, kísérti a múlt, alkoholmámorban tölti napjait. Ezek megszakítják a cselekményt, bepillantást nyerünk a gépezetbe, aminek ő maga is tevékeny részese volt. A politikai krimi itt egy pszicho-szálat is kap, hiszen bármennyire a munkájukat végezték, ami olyan volt, amilyen, mégis szerető és gondos apák, férjek, emberek voltak a vallatók is... Itt egy népszerű írónőnk életének kevéssé ismert, fekete foltjára is ráismerhetünk a történetben. A valós tényeken alapuló regény utószavára is felhívnám a figyelmet, érdemes elolvasni.

A kínzások, vallatások bizony lélekbe markoló pillanatai elevenné teszik az eseményeket, tökéletes valóságot festenek. Amikor senki nem mert bízni senkibe, még a közvetlen barát vagy szomszéd is lehetett besúgó. Erre is kapunk példákat, ahogyan arra is, mennyire ingatag volt a politikai helyzet. A félelem, rettegés ott bujkált mindenkiben. A beszervezések, a koncepciós perek háttere (Rajk-per), egy ÁVH tiszt szemén keresztül elevenednek fel. Az ÁVH módszerei finoman szólva sem voltak kíméletesek, emberségesek...

Kiváló korrajzot kapunk, ahol minden a helyén van, működik a történet. Félelmetesen hitelesen adta vissza azt a mára talán felfoghatatlan szorongást és rettegést, ami jellemezte azt az időszakot. A szürke, sivár valóság drámája ez a mindennapi kisemberek életében. A mélyreható, sokszor zsigeri félelem elevenedik fel a lapokon. Szomorú ez a valóság, amelyet a szerző a regény atmoszférájával megteremt. A szóhasználat is, ami különösen az ezredes kamaszodó lánya esetében remek. Még magázza az édesapját, a tekintély otthon is működik. A szétesőben lévő házasság megmentése reménytelennek tűnik. A feleség méla unalommal figyeli az eseményeket, mint egy kívülállóként sodródik az eseményekkel. Miközben visszasírja régi életüket, elveszett szerelmüket. A hatalomhoz való hűségről, némi féltékenységről és a becsvágyról szól a történetük. Ebből kimászniuk szinte lehetetlen, a sorsuk elrendeltetett.

A nagy terv mi más is lehetne, mint a szökés. Ez a hamis papírok beszerzésével jár, alapos előkészítést igényel. A terv véres és drámai fordulatot vesz, igazi adrenalin lökettel egy részeg ámokfutásba csap át. Ezt elősegíti, amikor Piliscsabán feltűnik a két ÁVH-s nyomozó. Csonka tudja, szorul a hurok. Itt igazán a menekülést a lánya jövője motiválja még. A végkifejlet ugyan sejthető, hiszen van egy jelentgető az ezredes környezetében, akinek személyére csak az utolsó lapokon derül fény. Így a lezárás is meghökkentő és izgalmas lesz.

Cserhalmi Dániel alapos, gondos munkát végzett. Ehhez az is hozzájárult, hogy a könyv az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szakmai támogatásával készült. Csonka ezredes is valós karakter, nem csupán Rákosi vagy Péter Gábor személye. Jól megrajzolt karakterek népesítik be a tökéletesen kidolgozott regényt. Élvezetes, tanulságos és kiváló krimi, aminek a mai világunkra nézve is van üzenete. Ajánlom mindenkinek, jó volt olvasni, várom a következő könyvet!




A Szibériai csapda ITT megrendelhető 30% kedvezménnyel!

További képek, érdekességek az ÁVH-regények honlapján ITT!


         
Cserhalmi Dániel:

nős, két gyermek apja. Végzettségét tekintve környezetgazdálkodási-agrármérnök, jelenleg az Állatorvostudományi Egyetemen tanít növénytani tárgyakat. 2018-ban megjelent az első, nagy sikert aratott Csengőfrász című regény, amit 2020-ban követett a Szibériai csapda



Alexandra, Pécs, 2020
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478553

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése