2022. március 20., vasárnap

Villanás a sötétben

Stacy Willingham: Villanás a sötétben



                                                                        





Ez az elsőkönyves bemutatkozása Stacy Willingham-nak. Az szerző igyekezett egy érdekes és ígéretes sztorit kitalálni, ami még sikerült is, ám a megvalósítás nem túl jó. Lehetne ez egy érdekes pszichothriller, egy családi dráma, hiszen arra húz, ám a főhősnő lelki nyavalyáinak mélysége, a fejében tett bepillantás zavarossá teszi inkább a történetet, mint sem izgalmassá. A rejtély tényleg elég erős lehetett volna ahhoz, hogy megállja a helyét, kár érte.

Kicsit sokat markolt, hiszen a bugyuta párbeszédek mellé néhány felesleges szál is bekerült, mint "izgalomfokozó tényező". A nő betegebb, mint a hozzáforduló páciensei. Chloe általában csak zavartan és paranoiás állapotban téblábol a történetben. Gyógyszer és alkoholfüggő, zaklatott élete talán még hihető is lehetne, a feldolgozatlan gyermekkori traumák árnyékában. Tizenkét éves volt, bátyja tizenöt, amikor a családja szétesett, hiszen apját letartóztatták a környéken eltűnt hat lány halála miatt. Chloe felnőttként még mindig szenved gyermekkora drámájától, és elbeszélése az egész történetet sötét és előjeles hangulattal vonja be. Ennyi pozitívuma akadt számomra. Jelzem spoiler következik: egyetlen lány esetében volt némi gyenge bizonyíték, de a többi öt holtteste sem került elő...szóval mitől is sorozatgyilkos mégis apu? Indíték semmi... A rémálom húsz év után visszatér. A kisvárosban újra eltűnik két tinédzserlány. Természetesen Chloé páciense az egyik. A történetet váltakozó fejezetekben meséli el a jelen és a gyermekkori visszaemlékezéseket.

A rutinos krimiolvasó nagyjából két-három fejezet után kitalálhatja, hová fut ki a történet, mi az igazi (eléggé hihetetlen) megoldás. Addig azonban végtelen sok nyavalygás és múltbéli szál kerül terítékre, azaz: mindenki gyanús lesz, még Chloe Davis pszichológus is. Őszintén szólva, Chloe társasága egy idő után fárasztó és kifejezetten idegesítő volt számomra, az összes nyűglődésével együtt. Fél szemmel az oldalszámlálót figyeltem, mennyi van mééég hátra?

Az egyetemi évek gátlástalan ivászatai, szex-kalandjai teljesen felesleges kitérők. A múlt és jelen közti ugrálás lenne hivatott a feszültség fokozására, no és a készülődő esküvő szervezése körüli hiszti. Egy izgága, nyomulós újságíró is felbukkan, aki legalább hoz egy kis eredetiséget a cselekménybe.

Nem tudta kihagyni a szerző, hogy magát a leendő vőlegényt is belekeverje, az ő életének sötét titka is kiderül, ami az alap történet szempontjából teljesen lényegtelen. Azért lesz még egy néhány csavar, és természetesen nem minden az, aminek elsőre látszik. A lassanként kialakuló végkifejlet a pszichológiai oldal felé hajlik, kevés sikerrel. Több dolog okoz elgondolkodtató kérdéseket az olvasóban, de legalább az utolsó 100 oldalon kissé meglódulnak az események. Kezdő krimiolvasóknak talán ad némi izgalmat, "fordulatot" vagy némi fejtörést.

Rengeteg sorozatgyilkos-történetet olvastam a nyomozók, az áldozatok és családjaik szemszögéből, ez azonban éppen az izgalmakat nélkülözte. Itt a zavart és kábítószeres női narrátor sokat ront a krimin. Szeretni akartam ezt a könyvet, hiszen a cselekmény annyira ígéretes, izgalmas volt, de sajnos ez most a kivitelezés hibáiból nem sikerült.






General Press, Budapest, 2022
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525813 · Fordította: Szigeti Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése