2022. március 3., csütörtök

Tolkien világai

John Garth: Tolkien világai
Középfölde helyszíneinek ihletői


                                                




John Garth egy kívül-belül informatív és gyönyörűen illusztrált könyvvel ajándékoz meg minket. Ez egy fontos könyv, kiemelkedően sok adalékkal a Tolkien-életműhöz. John Garth nem csak rajongó, de neves Tolkien-szakértő az életmű ismerője is egyben, valamint a díjnyertes Tolkien és a világháború kötet szerzője. A valóság és a képzelet birodalma elevenedik meg a lapokon.

Mindenkinek élmény kézbe venni, nézegetni, igazi hangulata, varázsa van az albumnak. Elismerés illeti a hazai kiadót, nyomdát a minőségi kivitelért. Igazi esztétikai élmény már a képek megismerése. Rengeteg lélegzetelállító, szemet gyönyörködtető illusztrációt tartalmaz, köztük Tolkien saját rajzait, valamint más művészek munkáit, ritka archív képeket és látványos színes fotókat különleges helyszínekről. A hobbitok világa rabul ejti az olvasót, aki pedig már találkozott a Karácsonyi levelek kötettel, (amit eredetileg a négy gyermekének írt) az tudja, mennyire nagyszerűen rajzolt Tolkien.

               
Megismerhetjük azt a földrajzi hátteret, amelyek ihlették Középföldét. Igen, tudjuk, hogy Középfölde Anglia helyszíneiből áll össze, mégis 
a film hatása, látványa kel éltre előttünk, ami Új-Zélandon van. Egy kiterjedt és meglehetősen alapos és hasznos hátteret ad azokról a belső és külső hatásokról, amelyeket Tolkien használt Középfölde megalkotásához. Nem csodálom, hogy J. R. R. Tolkien napjainkban is rendkívüli népszerűségnek örvend. 


Festői szépségű tájak elevenednek meg a szemünk előtt, és nem árt, ha némileg ismerjük az író munkásságát, de legalább A Gyűrűk Ura történetét, hiszen Tolkien nevét elsősorban erről ismerik széles körben. A hobbit, és Középfölde eredetével és történelmével foglalkozó könyve, a Szilmarilok mára szintén széles körben ismert. Ez utóbbi mű már halála után jelent meg. A térképek jól jönnek ehhez a mozgalmas és kalandos utazáshoz. Hol is van valójában Hobbitfalva, a tündék Völgyzugolya, a Helm-szurdok Csillogó Barlangjai, Középfölde számos más, kulcsfontosságú pontja, felfedezhetjük a valóságban létező hegyek, folyók irodalmi megfelelőit.

Sok izgalmas felfedezésnek lehetünk tanúi, jó volt belemerülni. Már csak azért is érdekes felfedezés volt ez a könyv számomra, mert Tolkien valahogy kimaradt ill. akkor „fedeztem fel”, amikor anno a kiskamasz fiammal beültünk a moziba a gyűrűre.
Meglepő volt, hogy Tolkien sosem gondolta, hogy történetei ekkora népszerűségre tesznek szert. Olyan Tolkien rajongók az igazi célközönség, akik fogékonyak a háttérre, érdeklődnek a titkok és varázslat iránt. Különösen tetszett, hogy John Garth mesteri tanulmánya enciklopédikus terjedelmét tekintve, ötvözi Tolkien életrajzát az általa megálmodott, elképzelt világokkal. John Garth elemzi az író különleges látásmódját, alkotói módszereit, megcáfol számos közkeletű tévedést. Ezekről különösen érdekes volt olvasni. Az életrajzi elemekből és a fennmaradt jegyzetekből áll össze a kötet háttere. 

    
A tizenegy fejezet mindegyike Tolkien életének egyes aspektusairól szól. A gondos és alapos kutatása azt jelenti, hogy szinte minden oldal új és izgalmas, még talán nem ismert részleteket tartalmaz. A könyv gyönyörűen illusztrált színes és fekete-fehér fényképekkel, valamint magától Tolkientől származó rajzok mellett olyan művészektől találunk még grafikákat, mint Pauline Baynes, Alan Lee, John Howe és még sokan mások. Tetszettek a régészettel és történelemmel foglalkozó részek is, amelyekből kiderül, mennyire gyökerezik a valóságban Tolkien izgalmas leírása. Csodaszép és tartalmas, egyszerűen kivételes élmény már kézbe venni, és gyönyörködve elmerülni ebben a különleges misztikummal megálmodott világban. Száznál is több illusztrációról van szó. Izgalmas felfedezni és elmerülni az író valóban különleges, egyéni fantáziavilágában. Tökéletes kiegészítője minden Tolkien-rajongó gyűjteményének. Imádtam ezt a könyvet, és nagyon ajánlom mindenkinek, aki mélyebben érdeklődik Tolkien iránt.




ITT rendelhető a kötet!


       
J. R. R. Tolkien (ejtsd: tolkín), teljes nevén John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Szabadállam, 1892. január 3. – Bournemouth, Anglia, 1973. szeptember 2.) angol író, filológus, nyelvész, egyetemi professzor, festő. Az Oxfordi Egyetemen az angolszász nyelv professzora 1925 és 1945 között, valamint az angol nyelv és irodalom professzora 1945-től 1959-ig, de neve a nagyközönség körében inkább írói és költői tevékenysége miatt ismert: az egyetemes irodalomtörténet legolvasottabb, legelismertebb és legnagyobb hatású alakjai közé tartozik. Leghíresebb műve, a háromkötetes A Gyűrűk Ura (megjelenése 1954–55). A regény megírása tizenhét évbe telt. A királynő 1972-ben Brit Birodalmi Érdemrendet (C.B.E.) adományozott neki, és az oxfordi egyetem is díszdoktorává avatta. 1973. szeptember 2-án hunyt el, 81 éves korában.






Corvina, Budapest, 2021
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631366921 · Fordította: Németh Anikó

1 megjegyzés:

  1. Igazán békés, megnyugtató kis ismertetőt írtál erről a csodás albumról! Sajnálatosan vérzivataros napjainkban szükségünk van ilyen varázslatokra, amit a Gyűrűk ura, vagy ez az album jelent. Kedvem támadt újraolvasni a regényt is, egyszerre olvasni, és kutakodni ebben a könyvben.. Szépen írod, hogy különleges, egyéni fantáziavilággal bírt Tolkien, misztikummal álmodott meg egy világot..Kétségtelenül így van, hiszen ennyi év múltán is foglalkoztat művészeket, történészeket, régészeket, számos tudományág képviselőjét.. Rólunk olvasókról, rajongókról nem is beszélve, igazi kincs egy ilyen megjelenés, oldalról-oldalra simogatnivaló, a kéznek is és a léleknek is élmény..

    VálaszTörlés