2022. március 9., szerda

A Patkánysziget


Jo Nesbø: A Patkánysziget és más történetek





                                                   





Egy olvasói értékelés, könyvkritika mindig szubjektív, most is ilyen ajánló következik. Bár nagy rajongója vagyok a norvég szerzőnek, most összességében az öt novella egy furcsa könyvet eredményezett számomra. Úgy érzem, már az előző novelláskötet is eléggé megosztotta a rajongókat, Nesbo bácsitól azért nem ezt szeretjük, mást várunk. Zenei hasonlattal élve, olyan érzésem volt, mintha az EDDA lemez borítójába egy Nightwish lemez került volna.

Azonban a legnagyobb "bajom", hogy a legkevésbé skandináv krimikről van szó, így nekem ez nem tetszett. Sosem gondoltam, hogy ide jutok, hogy ezt kell írjam egy Nesbo kötetről, hogy fusztrált olvasnom. Az elég nyilvánvaló, hogy Jo Nesbø új könyve a koronavírus idején íródott, ez adhatta az alapokat. A téma sajnálatosan rendkívül aktuális. Végtelenül sötét, komor, szürreális a kép, színtiszta disztópia. Azt el kell ismernem, a szerzőnek ehhez is van érzéke. Kézen fogja olvasóit és az emberi lélek legsötétebb mélyére viszi el... és hagyja magára.

Tulajdonképpen egy újabb remek történetgyűjtemény, ami sokkolóan valóság-közeli. Vírus, anarchia, erőszak, háború.... azonban túl nyomasztó ez a valóság, ami telibe találja az olvasót. 
A címadó novellában a bandaháborúk vezetője Brad Lowe egy igazi pszichopata, ráadásul Amerika egyik leggazdagabb emberének a fia. Bevallom, nem fogott meg a történet, pedig ez a legerősebb írás ezúttal is... Akik kedvelik ezt a műfajt, talán előnyt élveznek, ott megtalálja olvasóit. Nos, én messziről kerültem eddig is, és kerülöm ezek után is. Nem vagyok lenyűgözve ettől a könyvtől, kissé értetlenül állok előtte, pedig rettenetesen vártam. Az eddigi írásai alapján mást reméltem. Beteg ez az öt történet, mint a világ. Sok érdekes szál lett volna, de félbemaradtak vagy érdektelenné váltak. Nem is jöttem rá, A kabócák esetében, hogy ez most a jövőben játszódik? Sci-fi-nek esélytelen, de kriminek is. Hiányzik Skandinávia.. akár egy másik univerzumból. Bár szép a borítója, ami egységessé teszi, az előző sokkal jobban tetszett.

     
Nesbø fantáziája azért elismerést érdemlő, széles a repertoárja. Az öt történetnek semmi köze egymáshoz, azon kívül, hogy Nesbø már összetéveszthetetlen fekete stílusa, ami a Macbeth és A birodalom esetén is megvillant, itt kiteljesedik. Ezek a disztópikus történetek olyan szorongatóan borúsak, a cselekmény annyira mesterkéltnek és irreálisnak hat, hogy sajnos akár mégis könnyen valósággá válhatnak...ettől félelmetes és ijesztő az egész. Ezúttal is a címadó sztori a leghosszabb, egy világjárványról, ami a civilizáció teljes összeomlásához vezet... a novella a bosszú motívumára épül. Ez az, ami összeköti ezeket a kis történeteket. A kötetet záró Fekete huszár esetében újra nem tudom mikor játszódik, valószínűleg valamely nem túl távoli jövőben, valamiféle gazdasági és állami összeomlás után, amikor valahogy próbálnak túlélni az emberek, egyre gyérebb erkölcsi szabályok szerint. A kis és közemberek áldozatnak állítják be magukat, holott ugyanúgy bűnösök mint az általuk megvetett hatalmon lévő nagyvállalatok, vagy maffiacsaládok. Senki sem különb. Az írás brutalitása mindennek az alja számomra, egy végső tabu ledőlése, amire egy általunk szeretett szerző sajnos képes volt. Igen, Jo Nesbø egy márka, amivel minden eladható. Ezt fájt olvasni, erre semmi szüksége nem lett volna.

Várom tovább a nagyobb lélegzetű, igazi Nesbø-regényt, vagy Harry Hole visszatérését! Addig talán újraolvasom néhány kedvencemet a Harry Hole-sorozatból.


ITT lehet a tiéd kedvezménnyel a könyv! 

      
Jo Nesbø: 1960. március 29. (Oslo, Norvégia) –

a világ egyik leghíresebb-sikeresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy térd sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre (Ők ott) nevű együttesben zenélt. Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte.



Animus, Budapest, 2022

400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249727 · Fordította: Sulyok Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése