2022. március 22., kedd

Rejtélyek, Emlékek, Szerelmek III.


Tátrai S. Miklós: Rejtélyek - Emlékek - Szerelmek III.
novellák 



                                                                      






A szerzőnek immár ez a harmadik ilyen gyűjteménye, ami erre a témakörre épül. A léleksimogató és hangulatos novellákat a családi kötelékek, a barátok, és a múlt köti össze. Tanulságos kis történetek, szépirodalmian kifejező szavakkal, finom stílusban megírva. 21 novellát olvashatunk, mindegyik csoportba 7 novella került. A huncut, vicces vagy meglepő csavarokkal megírt kis történetek szerint is az élet a legnagyobb „mókamester”. A múltban elhintett homokszemek a jelenben sokszor viharrá tornyosulhatnak. Érdemes elgondolkodni azon, hogy minden esetben sokkal kifizetődőbb vállalni az érzéseinket, a tetteink következményeit, mert sorosunkat nem kerülhetjük el. Titkokkal élni hosszú évekig igen nyomasztó teher lelkileg. Szerettem, hogy a kötet nélkülöz minden trágár beszédet, és különböző udvariassági formákkal találkozhatunk, melyen mára sajnos szinte kihaltak. Közös szál minden novellában a hangulat és a gondolkodni való zárás. A megelevenedő pillanatképekben benne van az élet minden apró öröme, de fájdalma is.

Nézzük a Rejtélyek témakört:

Meglepő és furcsa események láncolatát köszönhetjük az első etapban. Ide a misztikumnak, a szakrális pontoknak a világunkban, és a földönkívüliek létezésének bizonyítékait keresve hangsúlyos írások kerültek. Hiszen annyi mindent nem tudunk megmagyarázni, némi merészséggel őket is bevonhatjuk a megoldások keresésénél. Ebben az első néhány rejtélyes történetben szinte soha nem sikerült kitalálnom a történetek lezárását. Utána már nem is próbáltam, csak hagytam, hogy magával sodorjanak az érzelmek, és a végkifejlet adta meglepetést élveztem. Tetszett, ahogy a vírus okozta helyzetből egy sötét családi titokra bukkantunk az első novellában. Döbbenetesen erős hatása van a Nem teheted írásnak, de a Plüsskutya is a kedvencek közé került. Működik, él, lüktet az élet valósága ezekben a rövid, sokszor meglepő novellákban. 



Az Emlékek című részben kiemelt jelentőségű lesz a múlt és a sok-sok évvel ezelőtti események utóhatása. Résen kell lennie az embernek, legyünk a tudatában, hogy számos meggondolatlan lépésünk hova vezethet, ha megkésve is, de utolérnek a következmények. Érdekes volt olvasni, ahogy eltitkolt gyerekek, elfeledettnek hitt szerelmek, régi barátok bukkantak elő és borítják fel a csendesen csordogáló, békés kis életeket. Néha szomorkodtam egy történet végén, a meglepő, vagy fájdalmas titkok előbukkanása után. De volt, hogy elégedett mosollyal tettem le a könyvet, a sors fricskáin tűnődve. Kellenek az ilyen szembesítések önmagunkkal, úgy látszik mindig több van egy életben, egy emberben, mintsem képzelnénk. Innen Az öltöny, Tamás báró hegedűje és a Minden jót neked novellákat emelném ki. A gyerekkocsi és a Muzsikáló angyalka is izgalmas történetek voltak. Az egész kötetre jellemző a novellákban megjelenő szép magyar nevek, megható érzelmek, és a csavaros végkifejletek.



Izgalmas feloldásokat és meglepetések sorát találtam a harmadik részben. A Szerelmek lírai részei közé vicces elemek keverednek. Szinte semmi nem az aminek elsőre látszik. Számos tanulságot leltem bennük, hinni kell, bízni és remélni, soha nem feladni, nem bedőlni a látszatnak. Ennek némileg ellentmondhat, hogy épp ilyen fontosak az első benyomások egy idegenről, az érzéseinkre, ösztöneinkre is figyelni kell. Még az is lehet, hogy az illető nem is olyan távoli rokonunk. A Festő és a lány már címével megfogott, rögvest egy Van Gogh festményt láttam a lelki szemeim előtt, átélve a szerelmes fájdalmat és vágyódást, majd a beteljesült örömöt. A Hullámok a tengerparton nem lepett meg, önkéntelenül rájöttem a csavarra, de mégis egy kedves szívmelengető történet kerekedett belőle. Humorával a Szélhámos a Szedervirágban történet emelkedett ki. 


        
Sikerült belefeledkezni, és átélni a novellákat, a magam tanulságát levonva mindből. Szeretni, hinni, és remélni kell, csodák márpedig igenis vannak. Rövid, jól megírt kis életmesék ezek az írások. Az ízléses borító passzol a novellák hangulatához, jó volt  kézbe venni és elmerülni ebben a történetgyűjteményben. 


A kötet a szerzőnél megvásárolható, keressétek a Facebook oldalán! 





Magánkiadás, Budapest 2022
ISBN: 9786150145891
232 oldal

1 megjegyzés:

  1. Kedves Gábor! Köszönöm, hogy elolvastad könyvemet. Nagy örömet szereztél véleményeddel, kritikáddal. Bízom abban, hogy sokak érdeklődését sikerült felkeltenünk, és a novellák elolvasása után hasonló véleményük lesz.
    A kötetet nálam lehet megrendelni.

    VálaszTörlés