2022. március 28., hétfő

A kívánság

Nicholas Sparks: A kívánság


                                                              






Nicholas Sparks legújabb regénye a bevált recept szerint ismét egy megindító történet. Azonban szerintem sokkal több van ebben a történetben, ha lehántjuk a rétegeit. Látszólag egy végstádiumban lévő fiatal és sikeres fotós, Maggie története bontakozik ki előttünk két szálon. A jelen és múlt döntései, sorsfordító pillanatait olvashatjuk. 

Maggie betegsége és szenvedése természetesen fájdalmas, és szívszorító. Megismerjük a betegség kialakulását, gyors lefolyását, az életre való visszatekintés ez.  Az elkerülhetetlen vég feldolgozása elég súlyos dráma. A másik szál a lényeg, erre a múltbeli eseményre alapozza a mesét Sparks. A régmúlt döntése most meghatározóvá válik. A tizenhat éves Maggie története már-már mindennaposnak mondható. Az ébredező érzékek a fiatal lányt elszédítik azon a nyáron, amikor a szerelemmel ismerkedik. A kockahasú, szörfös fiúval megesett kaland következménye felborítják a katolikus család értékrendjét, hétköznapjait. A "következmény" súlyos döntést eredményez. Ennek a családi ítéletnek egyetlen jó következménye lesz, hogy a lány valóban szerelmes lesz. Azonban ez a szerelem nem tud, nincs módja valóban kiteljesedni. A fiatal magántanár Bryce, nem csak a mély érzelmeket hozza el a tinédzser lány életébe. A valódi szerelem átértékelődik, érzelmei a férfi iránt elmélyülnek. Még a jövendő szakmáját is neki köszönheti. A fotózás szerelmese lesz, amiben később sikert ér el és élete így kiteljesedik.

Sparks történetei szinte mindennaposak és mégis ott van bennük az andalító varázs. A történetek ettől megfoghatóak, hitelesek lesznek, hiszen a szürke mindennapok taposómalmában igenis kell a csoda. A történet jól van megírva, a karakterek esendő hús-vér emberek, életszerűen valósak, ahogyan a téma is jellemző Sparks életművére. 
Az egészben az volt a legjobb, hogy olvastatta magát ez a megható, mégis fájdalmas történet, aminek háttere egy tinédzserszerelem következményéről szólt. Simán el tudom képzelni, hogy ez is megtörtént már. Az egész adja magát filmszerűen pörög és érzelmeket megmozgató. Születés, elmúlás... közte az élet. Nem is tudom honnan van Sparksnak erre beépített érzékelője, hogy mennyire megtalálja az arányokat. Életszerű a cselekmény, nem lesz szirupos mese, mégis kiszámítható, de ezzel nincs is baj. Éppen így jó, ennek így kellett történnie. Igen, egy kedves kutya is feltűnik ezúttal is a regény lapjain. A visszafelé mesélés érdekes ez esetben, ahogy a múlt mennyire meghatározó a sorsunkban. Maggie életét a szülői akarat, az ő döntésük egy életre megváltoztatta.

A felismerés, a rácsodálkozás meglepő, hogy egy ember életét egyetlen dolog, mennyire meg tudja változtatni. Ezt a meglepetést a már beteg nő életében a fiatal és lelkes munkatárs, Mark hozza el. Kegyetlen belegondolni egy ilyen betegségbe, mégis érdekes volt belelátni a fejébe, miként gondol a halála utáni időkre, és hogy próbálja túlélni a napokat, szervezi önnön temetését. Miközben elveszíti nőiességét, teste fokozatosan átalakul a gyilkos kór hatására. 
A megoldás kézenfekvő, kitalálható, de ez semmit nem von le a regény értékeiből. Megismerjük a családon belüli kapcsolatok mozgatórugóit, ami sok meglepetést ad. A szülőkkel való viszony átértékelődése, ami az igazi felnőtté válást hozza Maggie-nek, vagy a csodálatos, szupertanuló nővérével való viszony is felvillan. A gondoskodó, befogadó nagynéni élete is rejt néhány titkot az olvasónak, miközben a sziget mindennapjait, lakóit is megismerjük. Szép, de fájdalmas történet, nagy csavarok nélkül, de elgondolkodtató szálakkal.

A mesében, ahogyan az életben is akadnak váratlan döntéshelyzetek és leküzdendő nehézségek. A szomorú lezárás nem lehet más, mint a visszatérés arra a szigetre, ahol valóban megélte a boldog szerelmet, a törődést Maggie. Ez azonban egy olyan befejezés, amikor a döntéseivel, sorsával megbékélt nő búcsúját ismerhetjük már meg.

ITT kedvezménnyel tiéd lehet Sparks mester újdonsága!



      
Nicholas Sparks: 1965. december 31-én született amerikai szerző. Első művének sikere után New Bernbe költöztek. Ezt követően sorozatban írta a nemzetközi bestsellereket, és 12 művéből film is készült.


Regényeinek témája többek között az Istenben való hit, a szerelem, tragédia és sors. Több regényéből film is készült: Üzenet a palackban (1999), Séta a múltba (2002), Szerelmünk lapjai (2004), Éjjel a parton (2008), Kedves John (2010), Az utolsó dal (2010), Igaz hittel (2011),Szerencsecsillag (2012)



General Press, Budapest, 2022
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525899 · Fordította: Pejkov Boján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése