2022. március 27., vasárnap

A borostyánszoba

Steve Berry: A Borostyánszoba



                                                         




Előbb egy kis történelmi hátér: A Borostyánszoba az egyik legnagyobb kincs, amit az ember valaha alkotott, és ez egyben a történelem egyik legérdekesebb rejtélyének is a témája. A borostyánszoba féldrágakövekkel díszített és tökéletesített panelekből áll, a barokk művészet remeke.

Eredetileg 1701-ben a porosz I. Frigyes ajándékozta I. (Nagy) Péter orosz cárnak. A szobát mint a világ nyolcadik csodáját is emlegetik. A Téli Palotát díszítette Szentpéterváron, majd a Katalin-palotába került. 1941-ben német csapatok megszállták a Szovjetuniót, mindent kifosztottak és elrabolták a Borostyánszobát. A húsz tonna értékes borostyánpaneleket teherautóval és vasúton szállítottak Németországba. A borostyánpaneleket végül a königsbergi kastélyban helyezték el, ahol 1945 elejéig megmaradtak. A nácik fanatikus műkincsgyűjtő szenvedélye közismert volt világszerte. Amikor a szövetségesek megkezdték Németország bombázását, a szobát elrejtették, azóta senki nem látta. A szerző erre az izgalmas, valós élet adta rejtélyre építi fel történetét. A regény keletkezése 1995 és 1997 közé tehető, ekkor írta meg a kalandos történelmi háttérrel rendelkező, valóságon alapuló történetét. A kiadásra 2003-ig kellett várni, addig tizennyolc kiadó dobta vissza az akkor még ismeretlen szerző első regényét. A téma Európában izgalmasabb volt, és nagy sikert aratott a regény, megalapozva Berry írói munkásságát. Nálunk utoljára az Ulpius adta ki 2010-ben. Még akkor olvastam, nekem ez volt az első Steve Berry történetem, és azonnal rákaptam a könyveire.

A Borostyánszoba egy lebilincselő macska-egér játék, amely a nemzetközi műkincs-tolvajok, bérgyilkosok világában játszódik. A náci koncentrációs táborban játszódó nyitó jelenet sokkoló indítást ad a történetnek. Steve Berry egy megrázó történelmi utazásra viszi az olvasót a felfedezetlen múltba. Számtalan meglepő fordulat van ebben a lendületes akciódús thrillerben. Bár elsősorban szórakoztató regény, de sok-sok történelmi információt szőtt bele az író a regény szövetébe, ami külön öröm volt számomra. A történelmi adalékok ez esetben izgalmas fűszer a cselekményben. Pörgős, eseménydús és kellően izgalmas, magával ragad a kincs keresése. Amikor elolvastam a lebilincselő prológust, ami azonnal megadja a könyv alaphangját tudtam, új kedvencre találtam. Azóta Berry számtalanszor bizonyította írói kvalitását, történelmi ismereteit. Ügyesen keveri a valóságot a fikcióval. A regény végi utószót érdemes elolvasni. Csak ajánlani tudom mindenkinek! Áprilistól végre újra a boltokban a GABO Kiadó gondozásában Steve Berry első regénye. 


ITT előrendelhető kedvezménnyel! 



    

Steve Berry: (1955. - Atlanta)
A New York Times sikeres írója, a Nagy Károly nyomában, A velencei árulás, Az Alexandria link, A Templomosok öröksége, A harmadik titok  és a Vérbosszú Párizsban világhírű szerzője. Könyveit 38 nyelvre fordították már le, és 50 országban sikeresek.






GABO, Budapest, 2022
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634069805 · Fordította: Lantos István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése