2022. március 30., szerda

Árvízi napló

Fábián Janka: Árvízi napló


                                                       




Fábián Janka új kisregényében a Gruber család életét követhetjük tovább. Ők az előző kisregényben a Cholera-naplóban tűntek fel. Azt ugyan nem olvastam, de nem volt zavaró a hiánya ennél a történetnél. A visszautalásokból a lényeg kibontakozik. Vilma élete áll most a középpontban, aki, jegyesét veszítette el. A fiatal férfi váratlan és gyors halála összetöri a lány lelkét, nem találja helyét az életben. Nem is egyszerű tovább lépni egy ilyen helyzetben. Nővére, Georgina javaslatára naplót kezd el írni, ami valóban hasznos, jó terápiának bizonyul. Mellé az unalmas Budai környezetből átköltözik rokonaihoz Pestre.

Ebből a Vilma által elkezdett naplóból ismerjük meg az 1838-as Pesti árvíz történetét, valamint egy új szerelem is felbukkan lassan a lány életében. Ezt éppen a könyveknek köszönheti. Olvasmányos történet, ahol gyorsan pörögnek az események. Színes életképekben elevenedik meg előttünk a korszak, a szokások. A békebeli hangulat, fakutyázások, és a téli befagyott Duna varázsa hatásos, eleinte még nyugodt képeket mutat. Csupán bő két hónapnyi időszakot ölel fel a kisregény, kedvcsináló és figyelemfelkeltő a meghatározó történelmi eseményre. Maga az ár 5 napja a tragédiákkal, összeomló házakkal, életekkel elképesztően látványos képekkel kel életre. Látványos a zajló jégtáblákat sodró, rohanó, megáradt Duna, drámai a rémült és tehetetlen emberekről vagy a fosztogatókról olvasni. Kétségtelenül ezek a regény csúcspontjai. Remek hasonlatokkal látjuk az összeomló házakat, emberi sorsokat. Az árvíz a város életét is alaposan átmosta, meghatározó maradt a későbbiekre.  

    
Buda és Pest még két város, kőhíd sincs a folyón, az időjárás igazi téli hangulatot varázsolt. Jó volt olvasni erről a régi télről, ahol rengeteg hó esett, kövérre hízott a Duna jege. Meglepő volt látni, bár az előző 1775-ös árvíz emléke még kísértett, de nem készültek különösebben egy újabb ilyen eseményre. Az erős és biztonságos kőhídnak akadtak bőven ellenzői is, a folyam szabályozásáról ne is beszéljünk. A természet megmutatta erejét... Az alapjaiban romantikus mesében valós történelmi alakok is felbukkannak. Wesselényi, az árvízi hajós, Landerer Lajos, Vásárhelyi Pál mérnök, vagy Déryné. Ezzel ízelítőt kapunk a kor kulturális életéből is.

Az árvíz története Jókai Mór Kárpáthy Zoltán regényében is felbukkan, így nagy kíváncsisággal vettem kézbe a kisregényt. Még olvastam volna több adalékot a valóság drámájáról. Hasznos lett volna a végén egy összefoglaló a történtekről, illetve arról, hogyan alakult a város élete az újjáépítésekkel, miként őrzi az emlékezet ezt a meghatározó természeti eseményt. Kicsit úgy éreztem, az árvíz eseményei csak keretet adtak a kibontakozó szerelemnek. Jó volt a végén kicsit az árvíz utáni életről is olvasni. Tetszett a könyv, bár a rövidsége egyben a hátránya is talán. Néhány óra alatt elolvasható, szórakoztató, jó kikapcsolódás, amiből akár egy izgalmas nagyregény is lehetett volna.


ITT lehet tiéd a kisregény! 

       
Fábián Janka:1973-ban született, írói álnevét nagymamája irántit tiszteletből vette fel.
Egy Pest melletti községben nőtt fel, de gyermekként sok időt töltött Kisnémediben is, ahol nagymamája született. Az érettségi vizsgát követően a Miskolci Egyetem angol–történelem szakát végezte el, majd pár évvel később az Eötvös Lóránd Tudományegyetem francia szakán szerzett oklevelet. Az írás mellett angol–francia nyelvtanárként és fordítóként munkálkodik. Eleinte saját kiadásban jelentette meg könyveit, így maga indította el írói karrierjét.

Sikerregényei: Emma-trilógia, Lotti öröksége, Adél és Alíz, Koszorúfonat, Az angyalos ház, A német lány, A francia nő, Az utolsó boszorkány lánya, Könyváruslány, Cholera-napló. 




Libri, Budapest, 2022
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634339663

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése