2022. március 16., szerda

A könyvsétáltató

Carsten Henn: A könyvsétáltató



                                              




Az Animus Kiadó elsősorban a skandináv krimik hazai fő forgalmazója. Szerencsére a kínálatukban mindig akad szépirodalom vagy szórakoztató kiadvány is más egyéb mellett. A helyenként vicces, meghatóan kedves történet minden olvasónak, könyvbarátnak ajánlott, hiszen a könyv egyik legfőbb erénye, hogy minden oldaláról sugárzik az olvasó ember életöröme. 


"Minden könyvben dobogni kezd egy szív, mikor valaki olvassa, mert az illető szíve rákapcsolódik."

A könyvsétáltató már a címével megfogott. Olyan könnyed stílusban megírt bájos kis történet van a lapokon, ami mélyen emberi és kedvelhető. Igazi kis szellemes és elgondolkodtató gyöngyszem a kínálatban. Az igazán szép történet egy csupaszív, idős könyvkereskedőről, és a hozzá társuló kislány kapcsolatáról mesél. Hősünk Carl Kollhoff a hetvenes éveiben jár, valóban nem a megszokott könyvesbolti eladó, ahogyan különleges a vevőköre is. Carl olyan könyveket szállít törzsvásárlóinak otthonába, amelyeket ő választott ki nekik, mert ismeri az ízlésüket. Különösen tetszett, hogy a vásárlóit megszemélyesíti, azaz egy - egy könyv hőséről nevezi el őket magában. Számtalan nagy klasszikus irodalmi alak és könyv bukkan fel az eseményekben. Megjelenik Mr. Darcy és Harisnyás néni, vagy Kutyus, aki egy nem mindennapi macska.

Aki szereti a könyveket, az eredeti karaktereket és a szép történeteket, biztosan nem fog csalódni. A vásárlóinak is kedves férfi élete lassan bontakozik ki, csak néhány fontos részlet derül ki. Egykori főnöke és barátja a könyvesbolt tulajdonosa, aki már kora és betegsége miatt lányának adja át az üzletet. Ebből adódnak a kezdeti gondok, hiszen a fiatal és agilis nő lelkes, de nem szenvedélyes, cseppet sem megértő az idős férfival szemben. A történet megmelengette a szívemet, amikor az érdeklődően kíváncsi, cserfes, kilencéves Sasa feltűnik és színt visz az idős férfi életébe. Sajátosan egyéni, gyermeki gondolkodása, a dolgokra való rácsodálkozás, szókimondóan aranyos viccei üde színt hoznak a mesébe. Barátságuk mesél a könyvek erejéről, a barátságról, ami hirtelen teljesen megváltoztatja Carl nyugodt életét.

Ideális olvasmány minden könyvbarátnak, a történetben rejlő pozitívumok szórakoztatva adnak mögöttes tartalmat. Azért mert egyszer majd megöregszünk, az életünkben meghatározó könyvek, olvasmányélmények velünk maradnak. Könnyed és szórakoztató életmese, ahol az összetartozás, barátság kérdése mellé a családi kapcsolatok súlya, a bántalmazás is beépült. Sasa apja ugyanis nem olvasó ember, aki nem nézi jó szemmel kislánya furcsa barátságát. A könyvek és a lelkes, olvasó emberek kapcsolata sok olyan témát vet fel, mint a modern kor és a társadalmi elvárások ütközése, az értékrendek változás. Carl Kollhoff egész életében lelkes könyvkereskedő volt, munkáját elhivatottsággal végezte. Most az idő múlása, a magány mellett a modern világgal is szembe kell nézzen. Az olvasó a kirakat mögé leshet be.


A szerethető, meghatóan melankolikus mese üzenete a könyvek és regényhősök mellett az olvasás lélektisztító fontosságára is ráirányítja a figyelmet. Életünk során számtalan meghatározó könyv kerülhet a kezünkbe, amikor élni kezd a történet a szívünkben. Carl alakja Ove emlékét idézte meg nekem, ahogyan a stílus is Fredrik Backman történeteit juttatta eszembe. Egy könyv a könyvek és a barátság erejéről.


ITT lehet a tiéd kedvezménnyel a könyv! 



Animus, Budapest, 2022
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633249468 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése