2022. március 31., csütörtök

Kényszer alatt

John Hart: Kényszer alatt


                                                                    






Ez a krimi volt a harmadik olvasásom John Harttól, ismét nagyot dobott. Kemény thriller, ahol egy családi dráma keveredik a lapokon. A regény a vietnami háború idején játszódik, French nyomozó családja sok mindenen ment keresztül. A család szívfájdalma megalapozza az erős atmoszférát.

A történet a háború borzalmairól szól, és arról, hogy mit tehet ez lelkileg egy fiatalemberrel. Egy család története, amely összetört, mert legidősebb fiukat elveszítették a háborúban. A másik fiút, Jasont, aki három év szolgálat után lelkileg sérülten és drogfüggőként tért vissza Vietnamból a börtön várja. Úgy érzik a szülők, hogy nekik már csak a legkisebb fiuk, a tizennyolc éves Gibby maradt, és mindent megtesznek, hogy megvédjék a világtól, és a saját testvérétől. Jason persze kapcsolatba szeretne lépni öccsével, és Gibby is úgy dönt, hogy csatlakozik a testvéréhez. Jason sorsa jól példázza, hogy bizony azok is lehetnek a háború áldozatai, akik túlélik. A lelki háttér is remekül működött minden szereplőnél.  


       
A cselekmény innen pörög fel, néhány elhallgatott sötét titokról hull le a lepel. Ez több bonyodalom forrása lesz, aminek következménye a brutalitást hozza: motorosbandák, szex, drog, emberrablást, kegyetlen kínzást és gyilkosságok sorát. A történetet Gibby szemszögéből meséli el a szerző, miközben az egész dráma a bátyjával történik. Amikor Jason barátnőjét kivégzik, egyedül Gibby hisz testvére ártatlanságában, bár valóban minden a fiú ellen szól. Gibby közben felfedezi a szerelmet Beckyvel, ami igazán férfivá avatja a fiút. A szülők rádöbbennek, Gibby bizony felnőtt, és saját életét éli. Azonban az élet egyre több lehetetlen döntés elé állítja a fiatal fiút. Számtalan titok akad, itt semmi sem fekete-fehér, miközben a gyermekkor képei is életre kelnek. A három fivér kapcsolata kivételes testvéri szövetség volt. Minden apró részleteknek fontos szerepe van, amelyek az igazsághoz vezethetnek. A regénynek a lelki oldala is kellőképpen súlyos. Egyszerre megdöbbentő, fájdalmas és sötét történet, kiemelkedik az átlag amerikai krimikből.

A börtönélet is nagy szerepet kap, feltűnik egy sorozatgyilkos. X karaktere elképesztő. A kapcsolataival és dollármilliárdjaival bentről irányítja az eseményeket. Itt azért néha azt éreztem, a cselekmény túlzásba esik. John Hart regénye nem könnyű olvasmányt ad az olvasónak. Szövevényes és aljas történet, amin lehet gondolkodni, megdöbbenni, de viszi, sodorja magával a mélybe az olvasót. Még a másodlagos karakterek, Chance és Becky is kidolgozottak. Többrétegű témákkal, a háborút és annak utóhatásait állítja középpontba Hart. Mindehhez a rosszul működő családok lelki mélységét boncolgatja, a felnőtté válás útvesztőiben. A krimi jól felépített, csavaros. Ez egy összetett történet a családról, az árulásról és a háborúról. Minden gonoszsága ellenére érzelmekkel és feszültséggel teli történet.


ITT kedvezménnyel tiéd lehet a krimi! 

      
John Hart: 1965-ben született amerikai író. Idehaza eddig hét regénye jelent meg a General Press Kiadónál a Világsikerek sorozatban.Számtalan díjjal elismert író. Regényeit harminc nyelvre fordították le, és több mint hetven országban jelentek meg.



General Press, Budapest, 2022
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525912 · Fordította: Szabó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése