2022. március 24., csütörtök

Budai krónika

Kapa Mátyás: Budai krónika
1242 - 1382



                                                  





Kapa Mátyás városregényei kedveltek nem csak a történelem rajongó olvasók előtt. Cegléd, Kőszeg és Balassagyarmat regénye után most Budapest környékéről kapunk ismertetőt. A mai második és harmadik kerületek egyes részeinek hajdanvolt elődei, Budafelhévíz, Gercse, Nyék, Budaszentlőrinc és Óbudaörs 1242-től 1382-ig tartó történetét ismerteti meg olvasóival.


A szó legnemesebb értelmében Krónikát olvashattunk. A három részből kibontakozó történetben a szerzőnek sikerült árnyalnia a kort, így könnyen bele tudja élni magát az olvasó ebbe a világba. A színes és mozgalmas leírásoktól úgy éreztem, én is részese vagyok az eseményeknek. Kapa Mátyás jó mesélő, aki remek érzékkel és hihetően varázsol hús-vér, érző és lélegző embereket elénk. Az informatív krónikában három család regényét, mozaikos sorsát követhettük nyomon. A nyitó cselekményben egy rémálmából ébredő papot látunk. A mongolok támadása, a muhi csata félelmetes árnya kísérti Miklós testvért. Ez alapozza meg a későbbi eseményeket.

Az első részben még békésen zajlik az élet, Béla király uralkodása alatt. A tatárjárás dúlása után vagyunk, az élet lassan újra sarjad. A régi helységnevekben felismerhetjük a leendő települések neveit. Régi, szép magyar nevekkel találkozhatunk végig, a régies szófordulatokkal tűzdelt történetben. Kedveltem az eleinte főszerepet játszó Zádor fia Andrást, aki szárnyai alá vette az árván maradt Mátét. A kisfiú és a hiúz, kedves színfoltja volt a regénynek. Később pedig Máté szerepe is jelentős lett. Persze András nem kis szerepet játszott a regény alakulásában. Az ő élete gondolatai és érzelmi vívódásai mélyebb bemutatásra kerültek. A történelmi családregénynek is olvasható mű szorosan fonódott össze a települések életével, fejlődésével. A Szent István Lovagrend templomában zajlik az élet, ispotályt építenek. Kihasználva a természet kínálta gyógyvíz lehetőségeit a fejlődésre, amit Béla király is jelentős adományokkal támogat.

A szereplők útjai néha keresztezték egymást a történelem viharaiban, szerettek, gyűlöltek, vágyakoztak. Szerelmek szökkentek szárba, vagy az esküdött bosszú ért célba. Miközben a politika, az érdekek mentén szövődő kapcsolatok irányították a kisemberek sorsát, megismerjük a stefanita rend hagyományait, működését. A papok és parasztok, kereskedők életét tapasztalhatjuk meg, milyen a királyok viszálya közepén élni. Ahogyan találóan olvastuk, „ahol két király van, ott nincs király..” A nép széthúz, és tanácstalan. A szép ívű történetet egy ereklye sorsa köti össze, melyet az első oldalakon hősiesen, élete árán oltalmaz elrejt Miklós testvér, mígnem hosszú évek után Lajos király kőbe vésett szavainak hála, a féltve őrzött láda Budára került. Ezen a csodálatos estén Lajos király a Remete Szent Pál oltalmába ajánlotta Magyarországot. Az országos politika és az egyéni sorsok remekül keverednek az olvasmányos és szórakoztató történetben. Amit kerestem az információk között, azt megkaptam: színes helytörténet, szórakoztató történelmi kalandokkal tűzdelt mesét. A történet talán szelídebb, de a feszültségtartás kiváló. 

A történelmi harcok kedvelőinek a Lajta-menti csatajelenetben Civakodó Frigyes elleni merényletnek és annak hátterének lehetünk tanúi. Később részesei lehetünk egy királyi vadászatnak, ahol váratlanul maga a király lesz a vad. Az orgyilkos ármánykodás már szinte elmaradhatatlan kelléke ezeknek a sorsfordító helyzeteknek. Itt felhívnám a figyelmet a vadászat előtt érkező királyi futárra. Méltó tiszteletadás ez, a figyelmes olvasó talán felfedezi, kit is rejt ez a szereplő. Segítek, már a fejezet címe, Tündöklő liliomok is árulkodó lehet. Bevallom itt le kellett tennem a regényt, pedig egy apró epizód ez csupán, mégis megkönnyeztem. 

Mindeközben Nyék, Gercse, és az ott élő családok sorsát valamint a Nyulak szigete történetét ismerjük meg. Itt élt IV. Béla király Margit lánya, aki lelkét az úr szolgálatába ajánlotta. András azonban másképp vélte szépnek az életét, ami természetes hozadéka volt az Ágotával kibontakozó szerelemnek. A második részben már az ő fiai-lányai, unokáik sorsa áll a középpontban. Anjou Károly megjelenése után Buda bevétele már akkor sem volt egyszerű, ám a leleményes magyarok ezt is megoldották. Az ezt követő kivégzésekről, megtorlásokról is olvashatunk.

A remek karakterek mellett sok érdekesség is felbukkan a regényben, többek között megismerhetjük a jó kis hazai törkölypálinka történetét. A függelékben olvashatunk a valós tényekről egy alapos összefoglalót. Ez és az írói fantázia egy olvasmányos történelmi kalandregényt eredményezett, amihez Novák Andor készített remekbe szabott, míves borítót. 


ITT előrendelhető a regény! 


        
Kapa Mátyás: Budapesten született 1975-ben. Ügyvéd, egyetemi oktató, emellett történelmi tárgyú regények szerzője. Nevéhez fűződik a "Félhomály" című sorozat. Ennek részei: Római hajnal, Ködös Frankhon, Árnyak Bizánc felett.  Cegléd regénye azaz: Izzik a parázs címmel jelent meg regénye 2016-ban, majd Kőszeg regénye következett 2017-ben. Maradj meg magyarnak címmel írta meg Balassagyarmat regényét 2018-ban.  2015 óta a Történelmiregény-írók Társaságának elnöke.







Média Nova, Budapest, 2022
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155816215 · Megjelenés időpontja: 2022. március 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése