2022. március 11., péntek

Özvegyek klubja

Jeff Abbott: Özvegyek klubja



                                                                    



Jeff Abbott egy izgalmas és kifejezetten szórakoztató, kalandos utazásra viszi az olvasót. A női lélek mélységébe kapunk bepillantást a két hősnő karakterén keresztül. Abbott mesteri mesemondó, ezt a képességét használja fel ebben a bonyolult és lendületes történetben. Minden egyszerűnek tűnik, ám mégis tele van meglepő fordulatokkal a krimi. Ezzel kilép a műfaj kliséi közül, akaratlanul is bevonva a nyomozásba az olvasót.

Nehéz megkülönböztetni, kiben bízhatunk, kik az ártatlanok és a valódi bűnösök. Itt tényleg senki nem az, akinek elsőre látszik. A háttérből a régmúlt bűnei mellé a kapzsiság, a bosszú és a féltve őrzött titkok sötét mozaikja alkotja a képet. A múlt eseményei meghatározzák a szereplők jelenét. A történet egyenletes tempóban halad, a lelki hátteret is megvilágítva. Az izgalmas cselekményszálak és az érdekes karakterek

Flora Zhang és Kirsten North körül a világ is összedől, amikor váratlanul megözvegyülnek. A férjeket meggyilkolva találják egy elhagyott raktárban. Adam Zhang milliomos üzletember, Henry North pedig kiberbiztonsági szakértő, akik nem ismerték egymást. MI köti össze a két férfit, mi áll a bűntény hátterében, kinek milyen érdeke fűződik a halálukhoz? A tökéletes bűntény látszólag egyszerűen indul, majd a múlt homályából előbukkanó bűnök árnyéka újabb fordulatokat eredményez. A két nő szövetségre lépve a rendőrséggel keresik a valódi elkövetőt. A másik legizgalmasabb kérdés, mi is volt az indíték? Egy karakterközpontú dráma került ki Jeff Abbott műhelyéből, amely nem hagyja lankadni az olvasó figyelmét.

A két férfi múltja, titkai és a nők jelene érdekes elegyet alkotnak. Feltűnik egy barátságos, családcentrikus bérgyilkos, aki alaposan felkavarja a bűntény egyéb aspektusait. Szövevényes és pörgős thriller, végig a titokzatosság homályában tartja az olvasót. A krimi jól felépített, a cselekményszövése mesteri. A két nő sorsát összefűző tragédia lassan, de biztosan egybekovácsolja erőiket, hogy kiderítsék az igazságot, megtalálják a hidegvérű gyilkost. A két friss özvegy összefogása jó ötlet, meghintve a történetet keménykötésű maffiózókkal és súlyos titkokkal. Az összeesküvés képes magával ragadni, és egy izgalmas és szórakoztató krimit ad az olvasónak.

Jeff Abbot most a lélektanra megy rá, nem véres akciókrimit írt. A regény legnagyobb erőssége a szereplők kitűnő lélektani ábrázolása. A váratlan fordulatokat, vibráló feszültséggel tudja végig tartani, amit egy elég meglepő befejezéssel zár. Eddigi olvasásaim közül Abbott egyik legjobbja ez a krimi.



                     

1963. január 1. (Dallas, Texas, Egyesült Államok) –

Nevéhez fűződik a Sam Capra-sorozat. Önálló regényei is népszerűek. Bűnös vagy krimije nyerte el a Boston Globe 2017-es legjobb regény díját.

Díjai: Agatha Award for Best First Novel, Macavity Awards for Best First Mystery Novel
Jaffa, Budapest, 2022
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634755173 · Fordította: Holbok Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése