2022. november 10., csütörtök

Hogyan születtek?

Lakatos György - Szűts István: Hogyan születtek?
A legendás magyar slágerek




                                                

                                                          






A modern kultúra sajátos, bár kissé ellentmondásos jelensége a popzene. A magyar beat-, pop- és rockzene semmihez sem hasonlítható, hiszen csak a miénk. A szocializmus éveit nyomon követve tagadhatatlan hatással volt a közízlésre és gondolkodásunkra. Jelentősége és kulturális hatása nagyobb, mint sejtenénk. A bennük megjelenő életérzés, sok esetben ma is aktuális.




Jó kis könyv lett ez a válogatás, igényes kivitele és a kiválasztott negyven dal nosztalgikus hangulatba ringatja az olvasót. Ez az időutazás a hatvanas évektől indul és a kétezres évek elejéig jutunk. Hitelesség, korrajz szempontjából határozottan meggyőző, a dalok keletkezésének háttere néhol meglepő, de mindig valami személyes élményhez köthető. Zeneszerzők, szövegírók, énekesek gondolatait olvashatjuk az adott dal keletkezésének hátteréről. A szocialista hétköznapokból felsejlik az akkori világra jól jellemző politikai háttér is. Egyszer talán születik egy könyv, lesz olyan bátor valaki, és az önjelölt "popcézárunk" Erdős doktor pályáját megírja...ugyanis számtalan esetben megjelenik itt is a háttérben, megismerhetjük "áldásos" tevékenységét.

       
A dalok története izgalmas, érdekfeszítő, olvasmányos minden esetben. Beleshetünk a kulisszák mögé, a zenészek életébe. Egy-egy meghatározó, jó vagy éppen rossz pillanat eredménye is lehet egy jó sláger. (Elpattant egy húr, Apám hitte, Közeli helyeken stb). Milyen politikai döntés miatt lett csupán második helyezett a Homok a szélben? A Bábu vagy frenetikus hatása, a Requiem háttere, Geszti LGT-feldolgozásai és a Rapülők eszméletlen sikerétől a Magyarország keletkezéséig számtalan meghatározó esemény villan fel. A rövid zenei elemzések és a felvétel elkészültében részvevők névsora is tartogat meglepetéseket. Jó volt olvasni, mennyire keresett sztárok voltunk az NDK, Lengyelország vagy éppen Csehszlovákia zenei színpadjain. (Generál, Fenyő-Hungária, Soltész Rezső)



      
A nagy generáció akkoriban még fiatal zenészeinek nem volt könnyű dolga. Innen indulunk, az Illés ma is eleven slágerével, Az utcán a nyitó dal. Sem felszerelés, sem reklám alig volt, de stúdió és egyéb akadályok leküzdése árán lehetett lemezhez jutni, ami a dal sikerében erősen meghatározó volt akkoriban. Nem is beszélve a politikai ideológiáról.. Az előszóban a két szerző megemlíti a válogatás menetét, azaz miért éppen az a dal került be a kötetbe az adott előadótól. Mindegyik valóban sláger, több korszakos dal is akad, mégis óriási hiányérzet maradt bennem. Sehol egy Fonográf, LGT, Omega vagy Skorpió dal, ahogyan Demjén-V' Moto-Rock-ot is illett volna beválogatni, de Máté Péter hiánya is elképesztett. Tudom, szubjektív válogatás, de ez a mellőzés szerintem sértő is az előadókkal szemben. Ahogyan a női előadók hiánya is szembeötlő...sehol egy Koncz, Kovács Kati, Katona Klári dal, de Cserháti Zsuzsa is csupán szőrmentén (Charlie révén) kerül említésre. Persze ez egyúttal a folytatás lehetőségét is hordozza magában. 
A beválasztott negyven dalból nekem kettő volt, amit messze nem értek, mit keres itt...nem voltak azok olyan korszakos nagy slágerek... (Tiltott szerelem, Végső vallomás). Különös tekintettel ugye, a kimaradókra... Így nekem a két szerző személyes kedvenceinek tűnik ez a válogatás, ami persze sok közönség-kedvenc dalt tartalmaz. Maradt bennem hiányérzet, pedig az ötlet jó, lehetne folytatni. 

         
Azt ne is vitassuk miért pont a Yo-Yo vagy az Ünnep, hiszen mindkét együttes esetében akadna bőven méltóbb sláger a kiemelésre. Izgalmas, ahogyan még Csepregi Éva is "legagyizza" a saját dalukat, illetve kiderül, nem szívesen játsszák el koncerteken. 

Talán a Magna történeténél fellelhető három dalról röviden mintát kellett volna követni. Az viszont tetszett , hogy mára megszűnt, talán kissé elfeledett előadók is bekerültek. (Echo, Generál, Corvina, Bojtorján). A szűkös, alig 192 oldalnyi terjedelem lehetett volna picit bővebb is. Olvastam volna még szívesen, akár 250 oldalon is tovább, ami átfogóbb hátteret adott volna.
A kötet gazdag képanyagára is ez a válogatás jellemző...egyes előadókról 3-4 fotó van, (Charlie itt is  különösen feltűnő túlsúlyt kapott) míg másokról egy. Aki szereti a popzenét, izgalmas időutazáson vehet részt a régi slágerek által. Műhelytitkok, zenészbarátságok és a kor hangulata átjön, tökéletes hátteret kap a dalokból. Tessék elolvasni, utána meghallgatni az adott slágert. A fiatalabb olvasóknak is éppen ezért lehet izgalmas olvasmány, míg az akkori (Ezek a ) fiatalok nosztalgiázhatnak kedvükre.



Kedvezménnyel ITT rendelhető a kötet!





Alexandra, Pécs, 2022
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635823369

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése