2022. november 13., vasárnap

Eiffel



Nicolas d'Estienne d'Orves: Eiffel

Egy ​torony vasból és szerelemből



                                                                    




"Építsen nekünk is egy emlékművet! Egy igazi, gyönyörű, nagyszerű emlékművet. Valamit, amivel Franciaország bosszút állhat a történelmen."



Nicolas d'Estienne d'Orves elegáns és lebilincselő stílusával közel hozza az olvasóhoz a 19. századi Párizst, aminek egyik közismert jelképe az Eiffel torony. Az 1889-es világkiállításra készült alkotás története elevenedik meg, amit az eredeti tervek szerint a kiállítás után 20 évvel lebontottak volna. A regény, amely más megvilágításba helyezi a híres építész-mérnök életét és a torony létrejöttének körülményeit, amihez egy mindent elsöprő, első szerelem története is meghatározó háttér.

Miközben Gustave Eiffel életének fontos pillanatait bemutatja a szerző, egy olvasmányos, látványos képekkel megírt, valóságon alapuló, romantikus történetfolyam részesei lehetünk. Bár nem kimondottan életrajz, csupán egy kis szeletét ismerjük meg mélyebben, de képet kapunk a neves és agilis mérnök sorsának alakulásáról, személyiségéről. Megelevenedik a gyerekkora, az első munkájának sikere, az amerikai Szabadság szoborhoz nyújtott segítsége, és természetesen maga a torony születésének és építésének története. Mindezt egy bájos, romantikus első szerelem története foglalja keretbe.

"Gustave Eiffel tele volt energiával és ötletekkel. A neve alapján porosznak tűnt, de Burgundiából valónak mondta magát. Bár végül is ezzel senki sem törődött."


A fiatal mérnök még 1859-ben, Bordeaux-ban találkozik Adrienne Bourgès-szal, az bizony azonnal felizzó szerelem első látásra. A két kivételes fiatalt csupán a társadalmi elvárások, azaz a szülői akarat választja el. Ennek a lángoló szerelemnek későbbi hatása a torony formája, ami egy A betűt formáz, ami a lány nevére utal. A több szálon kibontakozó regény az ötletekkel és újításokkal teli ember mozgalmas és regényes életét ábrázolja, miközben a korszak hangulatos képekkel és némi humorral kel életre előttünk. A híres építész nevéhez fűződik többek között a budapesti Nyugati pályaudvar terve, de a Margit-híd munkálataiban is részt vett.

     
Egy olyan korlátok nélküli embert ismerünk meg Eiffel személyében, aki teljes mértékben alárendeli magát a vállalkozásának, a szívét-lelkét adja a szerelemért. Amikor az eleinte visszafogott Gustave Eiffel számos építészeti újdonságot tartalmazó építményét elfogadják, (Ő csupán 1884-ben megvásárolta a szabadalmat, a torony ettől fogva cége neve alatt futott), több egyéb akadály is nehezítette az építkezést. 

A politikai játszmák, valamint a torony ellen tüntetők folyamatos akciói csak erősítették Eiffel hitét. Parázs viták bontakoztak ki, a korszak művészei – a többi között ifj. Alexandre Dumas, vagy Guy de Maupassant – petíciót írtak alá a torony megépítése ellen. Erről a kötet végén olvashatunk érdekességként. Mindezek ellenére is alig két év alatt elkészült az egyedülálló mű. A 300 méter magas Eiffel-torony és építője sok megpróbáltatáson ment keresztül, amit a fokozatosan kiteljesedő szerelmi dráma is tetézett. Izgalmas, finoman romantikus történet, ami a valóságot sem nélkülözi. Szórakoztató ismeretterjesztés, jó kikapcsolódást nyújtó olvasmány, amely arra késztet bennünket, hogy másképp tekintsünk az Eiffel-toronyra, Párizs és Franciaország nagyszerűségének alapvető szimbólumára.



ITT vásárolható meg kedvezménnyel a regény! 









                       

Nicolas d'Estienne d'Orves: (1974) író, a Sorbonne-on tanult, mintegy harminc könyv szerzője és újságíró. A Le Figaro és a Classica magazinok zenekritikusa. Regényét Martin Bourboulon Eiffel című, 2021 októberében bemutatott romantikus filmdrámája dialógusai felhasználásával írta.






General Press, Budapest, 2022
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526629 Fordította: Kaló Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése