2022. november 20., vasárnap

A mélység titka


Arnaldur Indriđason: A mélység titka
(Konrád 1.)




                                               







Izland atmoszférája és a táj ad remek hátteret, hangulatot ennek a lenyűgöző skandináv noirnak, amely Arnaldur Indridason új sorozatának debütáló kötete. Bevallom nincs egyszerű helyzetben a blogger sem, hiába közel tíz év és 1600 feletti blogbejegyzés van a hátam mögött. Amikor péntek délben meghozta a futár az új skandináv krimit, azonnal lecsaptam rá, csak beleolvasok picit jelszóval...amit este 9-re be is fejeztem. 295 oldalon kaptam egy mozgalmas, kerek krimit, családregényt és állítom az izlandi szerzők eredeti és egyedi színt képviselnek a krimik palettáján is, nem csak a szépirodalomban alkotnak eredetit. Nem tudom, mit szednek, vagy a levegő teszi, de megyek oda. Szó szerint berántott, vitt magával. Indridason egészen más, új stílusban írta meg ezt a kezdő történetet. Nem akciókrimi, de egészen más, mint az eddigiek. Sok izgalmas háttér van beépítve, szépirodalmi leírások gazdagítják a jól felépített történetet. Konrád személye figyelmet érdemlő. Máris olvasnám az újabb történetet vele. Ez most egy amolyan "döglött akták" -féle krimi lett, amiket kedvelek. 


        
Az új főszereplő, a nyugdíjas Konrád nyomozó személyisége fokozatosan rajzolódik ki az olvasó előtt. Ez egy mélyreható karaktertanulmány, simán tanítani lehetne, ahogyan új főszereplőjét bemutatja, felépíti előttünk Indridason. Konrádnak van egy fogyatékossága, ami a vége felé jön be a történetbe, ott lesz jelentősége. Mindemellett egy intenzív, szerteágazó rendőrségi eljárást követhetünk nyomon. Amúgy egyáltalán nem aprózza el a szerző, rögtön belecsap a lecsóba. 



A több mint harminc éve nyom nélkül eltűnt üzletember, Sigurvin holtteste tökéletes állapotban kerül elő a gleccser mélyéről. A hideg és a a jég konzerválta, megállt az idő.... de a szereplőknek nem, ők harminc éve cipelik bűnös tettük súlyát. A véletlenek rossz összjátéka, a lelkiismeret terhe komolyan kihatott mindannyiuk életére. Összetett, több szálon futó a történet, fordulatokkal, emberi sorsokkal.

Az eltűnt férfi egykori üzlettársát, Hjaltaint közvetett bizonyítékok alapján tartóztatták le, mert egy tanú azt állította, hogy hallotta a két férfit veszekedni. Hjaltaint azért engedték szabadon, mert nem volt megfelelő bizonyíték az érintettségére, és mindig ártatlannak vallotta magát. A férfi most haldoklik, és még mindig ártatlanságát hangoztatja, könyörög Konrádnak, hogy találják meg az igazi tettest. Konrád elgondolkodik. A régi, felületes nyomozás egyre több hibát mutat... az olvasó is érzi, itt valami nagyon nincs rendben, egyre több titkokra derül fény. Konrád egyre jobban kezd belekeveredni az ügybe, amikor egy nő meglátogatja, és arra kéri, hogy derítse ki a néhány éve történt közlekedési baleset hátterét, amiben az öccse, Villi meghalt. Nyilvánvalóvá válik, hogy a két eset összefügghet...Számtalan izgalmas fordulat színezi az esetet, mire összeáll a kép. Rendőri korrupció, bántalmazás, szerelem és a pénz a mozgatórugók. Indridason remekelt, egészen új oldaláról mutatkozott be. Várom a további Konrád-krimiket, hiszen külföldön már három másik része is megjelent. Gyorsan, gyorsan kedves Animus! Olvassátok, ez egy nagyszerű és kerek, izgalmas emberi sorsokat bemutató történet, engem lenyűgözött. Pacsi a fordítónak, az olvasmányos és lendületes szövegért, ami jól illik a történethez.


  Az izlandi krimiszerző új sorozatnak első kötete kedvezménnyel ITT lehet a tiéd! 

         
Arnaldur Indriðason (Reykjavik, 1961. január 28. – ) Nagyapja költő, az apja pedig író volt. A helyi egyetem történelem szakán végzett 1996-ban, 35 évesen. Majd újságíróként, forgatókönyvíróként dolgozott.

Első regénye (Synir duftsins) 1997-ben jelent meg, ebben már Erlendur felügyelő a főszereplő, aki 2014-ig tizenhárom Indriðason-regény központi alakja.
Könyvei eddig huszonhat országban jelentek meg. 2002-ben (a Vérvonallal) és 2003-ban (a Kihantolt bűnökkel) is elnyerte a a skandináv krimiírók szövetségének díját. 2005-ben neki ítélték a brit krimiírók szövetségének Arany Tőr nevű díját Kihantolt bűnök című regényéért. Ő volt az első nem angolszász díjazott szerző. A Vérvonal című regényből 2006-ban Izland legismertebb rendezője, Baltasar Kormákur készített filmet, amely több nemzetközi díjat is elnyert.


Hazánkban a sorozatból megjelent:Vérvonal, Kihantolt bűnök, Távoli hangok, Hidegzóna, Hideg nyomon Hipotermia, Gyalázat, Rókalyuk, Reykjavíki éjszakák.

Animus, Budapest, 2022
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141547 · Fordította: Kiskádár Tamás

1 megjegyzés:

  1. Fantasztikus, hogy még mindig lehet új színfoltot vinni a krimik sorába. Átjött, hogy mennyire tetszett neked!
    Ez a jégbe fagyott sztori amúgy tényleg izgalmas téma!

    VálaszTörlés