2022. november 22., kedd

A félig olvasott könyv


A félig olvasott könyv

Haász János (szerk.)





                                                                    






Jó volt megismerni ezt a tartalmas válogatást, ami már a második Telex tárcanovella-gyűjteménye. Szeretem, ha a történetekben van valami, ami megfog, elgondolkodtat, vagy éppen megnevettet. A novellák témája többnyire az emberi kapcsolatok, az irodalom és az élet nagy kérdéseit járja körbe. Több írás a gyermekkort idézi fel, az akkor megélt emlékek szépítő erejét vagy utóhatását a felnőtt létre. Egressy Zoltán Bosszú írása is egy gyerekkori sérelem furcsa-különös bosszújáról mesélt, az irónia erejével. 

A sok jó írásból nekem kiemelkedett Szív Ernő, alias Darvasi László két novellája. Övé a címadó írás, ami elgondolkodtató. Az irodalom fontosságára, szerepére, létjogosultságára irányít figyelmet. Mennyi félig olvasott könyv akad a világban? Ami az egyik olvasónak kedves, az a másiknál nem talál utat a lelkéhez. A választás nehéz, de szerencsére a kínálat is bőséges. Az utolsó olvasó című novellája is erős, hatásos. Ezeknek a novelláknak kiterjedése van térben és időben, fantáziát megmozgatóak, a belső emberi világban tehetünk egy utazást. Azt éreztem, hogy a novellák stílusa remekül reagál a mai társadalmi problémákra. Ezek a rövid életpillanatok szűkszavúak, de mégis kifejezőek. Jól illeszkednek a mai rohanó életünk ritmusához. Számomra éppen a rövidségük miatt, hatásosabbak a leírások. Tömörségük adja az erejét, hatását. Sallangmentesen ábrázolt sorsok villannak fel, köztünk élő emberekről. Olyat pedig még nem tapasztaltam, hogy a saját történetem szinte egy az egyben köszön vissza... ez Benedek Szabolcs novellája volt. Mit is mondhatnék, nagyot nevettem (így utólag) a Ki ad karácsonyra festményt ajándékba? eseten. Az elhanyagolható különbség, mi az esküvőnkre kaptuk meg azt a bizonyos festményt, ami most is a szekrény mögött várja jobb sorsát...


A már közismert szerzők tévedhetetlenül hozták a kötelezőt, csalódás nélkül szemezgethettem novelláikból. Tóth Krisztina novellája egy házassági látlelet az otthonról magunkkal hozott szokásokról. Mire kialakul egy csavarral Az alkonyat hiteles árnyalata, már vége is a házasságnak. Cserna-Szabó András Anyám pókja is a társas-kapcsolatok mélyére ás le, sok humorral. Kifejező és tetszetős szövegvilága jellemző is egyben. Grecsó Krisztián története a váratlan öröm, a hirtelen visszatérő gyermekkori pillanat megélése, amikor a szeretet bizonyítéka rátör a negyvenes férfira Mikuláskor. Nos az igen megható és szép pillanata az életnek. Kell bizony, jó, ha van ilyen idilli alkalom, amibe lehet kapaszkodni. Megélni az idei karácsonyt a novella címe. Figyeljünk, tiszteljük egymást, apró figyelmességgel lehet igazán nagy örömet okozni. Megőrizni a gyermeki játékos énünket szerintem fontos lenne. Háy János Népi líra című novellája a hazalátogató fiú találkozását eleveníti meg. Versbe szedett formában hogyan is olvashatnánk ezt az apa-fiú találkozást az évek tükrében. Dragomán György írása már-már egy meglepő sci-fibe hajlik.

A 29 novellában a fiatalabb generáció is kiváló írásokkal képviselteti magát a kötetben. Érdekes párhuzamot ad Kiss László Farkas története és Harag Anita Farkasköröm novellája. Tetszett nagyon Mán-Vánhegyi Réka és Szendi Nóra ötletes és kissé szomorkás, de realista története. Méhes Károly most is megfogott novellájával. Verecke híres útján a kamaszok emlékeit idézi, amikor felnőttként szembesülünk az élet bizony véges. Finy Petra Pucér részek története is a kamaszkorba repített vissza, ami újabb humoros színt ad a kötetnek. Ismerős helyzet elevenedik meg a prózában. Jól illeszkednek a kötet hangulatába ezek a novellák, úgy gondolom egy ilyen összeállításnál a sorrend is fontos. A szerkesztés ezúttal is Haász János munkája. Az ő novellája is egy időutazás, ahol napjaink idegbajos hétköznapjaival cseng össze a múlt fájdalma.

Olyan ez a válogatás, mint egy doboz bonbon. Persze nem egyformán tetszettek a szövegek, van, akivel sajnos nem sikerült közös hangot találnom. Mégis megvan az egysége a kötetnek. Néhol vicces, vagy gyönyörűségesen fájdalmas, ahogyan az életünk jellemző mindennapjai életre kelnek előttünk. Olvassátok el, érdemes megismerni ezt a mai magyar kortárs válogatást.

Igényes kivitelű kötet, ahol a novellákhoz ezúttal is Fillér Máté készített hangulatos és kifejező illusztrációkat.






Van Másik Kft. (Telex.hu), Budapest, 2022
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150155449 · Illusztrálta: Fillér Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése