2022. november 15., kedd

Paul Newman: Egy hétköznapi ember különleges élete

Paul Newman: Egy hétköznapi ember különleges élete



                                                        






A 2008-ban elhunyt Paul Newman 1986-ban kezdett dolgozni ezen a könyvön, barátja Stewart Stern forgatókönyvíró segítségével. A munkafolyamatok egészen 1991-ig tartottak, majd pihentették a dolgot, később azt gondolták a kézirat és a magnófelvételek megsemmisültek. Időközben Stewart Stern elhunyt, majd néhány év múlva követte őt a színészlegenda is. Amikor a család 2019-ben rátalált az elveszettnek hitt kéziratra nem volt kérdéses, megszerkesztik és Paul halála után 14 évvel végre, íme megjelenhetett a kötet. Már ezért is különleges a kötet, amit számtalan fotó is gazdagít. 

     
Nem a szokásos színészéletrajz ez, Newman története szerény, a néha humoros narratíva baráti hangon bontakozik ki. Newman saját vallomása mellett rendezők, színészkollégák, barátok, családtagok idézik fel ennek a kivételes életpályának mozzanatait. Egy olyan sztár paradox és megállíthatatlan felemelkedését ismerjük meg, aki kétségekkel birkózott egész életében. Adottságait tekintve úgy gondolta, csak mert sármos férfiú, a csodás kék szeme miatt nem érdemli ezt a sikert. Számos egyéb lelki kínlódás tanúi lehetünk a vallomást olvasva. A hollywoodi indulástól a sztárrá válásáig néhány fontos film háttere is olvasható, mellé bensőséges bepillantást nyújt családi életébe. Igazi célja, a lányai felé való őszinteség, hogy megértsék és elfogadják életét. 




Érezhetően őszintén, nyíltan meséli életének meghatározó pillanatait. Kezdve a gyerekkortól, iskolai évek, szüleivel való fájdalmas kapcsolatán át a katonai élményeken, addig a bizonyos nyárig, ami eldöntötte életét, hogy színész lesz. Karrierjét, mint oly sokan előtte, a Brodway deszkáin kezdte. Megismerjük a tényeket, hogyan ment tönkre az első házassága, fájdalmas önkínzó vallomás ez alkoholról, sikerről és az igazi szerelem megérkezéséig. A fiatal színésznő, Joanne Woodward és Newman között azonnal izzott a levegő, megvolt az összhang, amely házasságon kívüli kapcsolatnak indult...és mégis ötven boldog év jutott nekik. Woodward a korszak egyik legtehetségesebb színésznője volt, ám Paul sikerei mellett nem tudott igazán kiteljesedni pályája. Három lányuk született az évek során. 

        
Newman átható kék szemei ​​az élet minden területén határtalan szerencsét jelentettek számára. Megküzdött a sikerért, az állandó megfelelési kényszer mindig ott munkált benne. 
A korszak meghatározó sztárja volt, 1958-ban már Oscar-díjra jelölték a „Macska a forró bádogtetőn” című filmben nyújtott alakításáért. Partnere Elizabeth Taylor volt. Mégis, 1987-ig kellett várnia, mire a tizedik jelölésre megkapta az Oscar-díjat.



Ez a lefegyverzően őszinte emlékirat bensőséges bevezetése annak a legendának, amelyet csak azt hittük, hogy ismerünk. Folyamatosan megkérdőjelezte önmagát, tele volt bűntudattal a múlt miatt, mélyen szerelmes feleségébe, imádta a gyerekeit, és próbált tanulni a hibáiból. Más szóval hibáival együtt érző ember volt. Két momentumot emelnék még ki. Az egyik a filmsztárrá válás kezdete, amikor tekintettel zsidó származására, kérték változtassa meg a nevét. Nem tette. A másik vallomás az egyetlen fia, Scott tragédiája, ami bizony végigkísérte életét, megnehezítve a szülői felelősség amúgy sem könnyű terhét. 

                  
Paul Newman a hírnévvel és rajongókkal is bonyolult viszonyt ápolt. Nem kedvelte, kerülte a felhajtást. Nem a díjairól, nem a csillogásról mesél most sem. A pénzt csupán eszköznek tekintette, hogy segítsen alapítványaival. A legendás színész önvallomása kissé átírja a bulvár által közvetített képet. Közelebb hozza és emberi oldalát, lelki vívódásait ismerhetjük meg a könyvből. Egy bensőséges portré egy szenvedélyes művészről, aki nem csak szeretett, de tudott is élni.




"Szerettem volna papírra vetve helyükre tenni a dolgokat, megtépázni a fejemre nőtt legendát, leszámolni néhány mítosszal, és távol tartani a piranhákat. Dokumentálni akartam életemet ezen a planétán, lehetőleg a pontosság igényével. Mert mindaz, amit eddig leírtak rólam, a közelében sem jár a valóságnak.
Ez az egyetlen célom ezzel a könyvvel" - nyilatkozta a kötetről a színész.




ITT megrendelhető kedvezménnyel a kötet.









Jaffa, Budapest, 2022
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634756682 Fordította: Varró Attila




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése