2022. november 24., csütörtök

Kövesd a pillangót!

Martta Kaukonen: Kövesd a pillangót!



                                                                    






Egyedi hangulatú, igen erős történet, amit eredetisége emel ki az átlagból. A legtöbb emberben különös kíváncsiság él aziránt, hogy mi történik egy pszichológus rendelőjében, de leginkább szeretnénk belelátni egy terapeuta fejébe, érzéseibe,gondolataiba.


"Az emberek úgy tekintenek a terapeutákra, mint Jézusra."


Mindenki, aki még nem járt ilyen beszélgetésen, eljátszik a gondolattal, hogy mi is történhet ilyenkor, ő hogyan viselkedne, mit árulna el magáról, próbálja a beszélgetést irányítani, miközben segítséget vár. Történetünk főhőse szempontjából a legfontosabb, hogy képes-e átverni, sőt mi több manipulálni a pszichoterapeutát. Az alaptörténet szerint négy szereplős kamaradráma zajlik a szemünk előtt.

Főhősnőnk nem mindennapi eset, különleges személyiség, egy fiatal nő, Ira, aki nem mellesleg sorozatgyilkos. Ennek okai lassan kiderülnek, mivel nyilván nem gyilkosnak született ő sem, valahol mégis zátonyra futott az élete. Találóan adagolt képekkel, emlékekkel megsejthetjük a probléma gyökerét, mely a gyerekkorból indult. Ira nem gyógyulást keres a sztárpszichológus rendelőjében, hanem alibit. Olyan orvosi igazolást remél elérni, egy esetleges majdani számonkérés, ítélet esetére védve legyen. Ez még érdekesebbé teszi a történetet. Pont olyan izgalmas az ő fejébe látni, mint az orvosáéba, az „egymás agyában” turkálni mindig különleges olvasást eredményez.

Nagyon megnyerő és ügyesen szövött cselekmény, haladós és érdekes a könyv felépítése a rövidke fejezetekkel. A témák meglehetősen nyomasztóak (szexuális zaklatás, alkoholizmus és súlyos mentális egészségügyi problémák), és néhol hihetetlennek tűnt, ahogy a narrátorok elmesélik történetüket. A könyvnek négy narrátora van: Ira , aki mint említettem, gyermekkori traumatikus élményekkel küzd, amelyek nem hagyják békén. Így kerül a képbe Clarissa, az ünnepelt, népszerű pszichológusnő, aki túl okos, túl tehetséges, túl ügyes, túl kompetens. A társadalom krémjének terapeutájaként dolgozott, és szakértőként rendszeresen szerepel talkshow-kban. Szexisen öltözik, és felismerik az utcán. Kettejük közt egy feszes macska-egér játék veszi kezdetét.

A felszín mögött a valóság azonban kiábrándított... csalódnom kellett benne, a doktornő ugyanis az alkohol rabja, és képtelen önmagán segíteni, számomra ez feltétlenül gyengeséget sugall. Hogy segíthet másokon, ha magán sem tud? Vele kapcsolatban lép színre a férje, Pekka, aki nagy meglepetéseket fog még okozni az olvasóknak, sokáig csupán az aggódó, féltő férjet testesítette meg, így annál meglepőbb lesz később a csavar.

Arto néhány évvel korábban özvegy lett.  Bánatát ivásba fojtotta, ezért elbocsátották, a Helsingin Aviis riporterei állásából. A magazin szerkesztője, Irmeli időnként lehetőséget ad neki, Arto írjon egy interjút Clarissáról. Lehetőleg valami meglepőt az amúgy eltitkolt magánéletéről, ami a némileg gátlástalan Artónak kedvére is van. Sok meglepő fordulat vár még az olvasóra, tökéletes egyensúlyban váltakoznak a fejezetek, és fokozzák az izgalmakat krimi letehetetlenné válik.

Senkinek nem kell attól tartania, hogy véres, hátborzongató gyilkosságokról kell olvasnia, nem ezen van a hangsúly, de enélkül is elég hatásosak Ira hidegvérű gondolatai. Döbbenetes múltbeli titkok kerülnek napfényre, melyeket nem szeretnék elárulni, de tény, hogy folyamatosan elképedve olvastam őket. Gondolkodnivalót is kapunk bőven.. Vajon ki hibáztatható valójában, amikor egy elme elborul és számunkra elképzelhetetlen mélységekbe zuhan? Ki az igazi felelős és ki az áldozat valójában? Itt szintén minden, mindennel összefügg, kapunk válaszokat , amik fájdalmasak, akárcsak elképzelni, nemhogy átélni. Ezernyi módon lehet tönkretenni egy gyermek, egy ember életét, van amikor nincs mód erősnek lenni, és felállni, élni az életet, mert a lelkünkön elkerülhetetlenül nyoma marad az átélteknek. Lehet vajon ebből kigyógyulni, van erre bevált terápiás módszer? Ki manipulál kit? Ki a beteg valójában? Pszichológiai hátterében igen erős a történet. Hasonló kérdésekkel tesszük le a könyvet, örülve annak, hogy csupán olvastuk, de nem valódi szereplői életünknek ezek az emberek. Meg kell hagyni, igen eredeti, színes társaságot hozott össze a szerző. 


ITT lehet tiéd kedvezménnyel a krimi!


        

Martta Kaukonen (Kuopio, 1976-) helsinki filmkritikus. A Kövesd a pillangót! az első regénye. 




Partvonal, Budapest, 2022
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636090005 · Fordította: Divinyi Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése