2022. november 7., hétfő

Egyezés

Harlan Coben: Egyezés



                                                    









A senki fia című krimiben megismert Wilde története folytatódik. Példás gyorsasággal érkezett a történet második része, amiben a főszereplő gyermekkora adja az alapokat. Kissé gyanúsan messziről indulunk neki... ettől is bátran olvasható önálló történetnek, annyi a visszautalás, simán érthetővé válik minden mozaikdarabka. A szerző összefoglalja Wild életét és azt, hogy gyermekként évekig egyedül élt az erdőben, a Ramapo-hegység mélyén. Azt hiszem, a neve elárul mindent, kis Tarzanként lett ismert a média által. Azóta felnőtt, de még mindig New Jersey-erdeiben él egy ökokapszulában.

                    
A felnőtt Wilde kevés dologra emlékszik múltjából, azonban az eredendő kíváncsiság dolgozik benne. Igyekszik kideríteni életének ezen zűrös szakaszát, családi hátterét, és azokat a körülményeket, amelyek miatt elhagyták. Enged egy online DNS- adatbázis csábításának, és hamarosan találatot kap. Elkezdi kiásni a múltat, és megismeri a családi kötelékeit. Ezzel tudtán kívül beindítja a váratlan veszélyek és meglepetések sorát. Számtalan lehetséges anya és apajelölt bukkan fel, ami további rokoni kötelékeket hoz magával: testvérek, féltestvérek, titkolt szerelmek, és a múlt árnyai csatáznak az érzelmekkel. Érdekes, hogy apát elég hamar talál Wilde, (aki persze mit sem tud a fiáról) amikor egy régi üzenetre figyel fel a titokzatos PB-től, aki állítólag egy unokatestvére, de nem hajlandó felfedni kilétét. Ettől néha kissé távoli és zavaros lesz a cselekmény, az első áldozatra száz oldalt kell várni. A történet úgy a felétől vált érdekessé. Túl sok mindent akart belezsúfolni Coben. Kissé elnyúlt a bevezető, túl hosszú lett az előjáték.



Miután felveszi a tempót az akciókat sem nélkülöző történet, rövid fejezeteivel olvastatja magát, a szálak egyre bonyolódnak. Coben stílusa könnyed, humoros, kétségtelenül tudja a tutit. Szerencsére visszatér egy kiváló mellékszereplő, (Rola és Laila mellett) a híres New York-i ügyvéd, Hester Grimstein. Ő és Wilde viszik el a krimit, mert az egyéb karakterek klisések. Coben már nem akar elkápráztatni, csupán egy tisztességes, olvasható krimit prezentált. Tény, hogy az előzőek fényében ezzel most nem igazán nyűgözött le, olvastam már jobbat is Coben mestertől. Pedig mindent belepakolt, a tudományos DNS kutatásoktól az FBI tanúvédelmi programján át a maffiáig. Ami talán érdekessé tette, hogy kiderül a titokzatos PB egy valóságshow-műsor sztárja. Ez még hoz némi fordulatot, de ez a szál is egyre több krimiben bukkan fel az utóbbi időben.

Mentette még számomra a krimit az, hogy létezik egy szupertitkos csoport, a Bumeráng, akik a világ jobbá tételén dolgoznak. A gondosan megszervezett önkéntes igazságszolgáltatásuk az internetes trollok ellen irányul. Itt már az áldozatok is sokasodnak. A szálak, ha lassan is, de kezdenek összeérni. Wilde azon kapja magát, hogy az olvasóval együtt belecsöppent a nyomozás mocsarába, hogy ki is ő, ki a családja. Itt már kezdtem elveszteni a fonalat és az érdeklődésem, csupán azt vártam, végre megtudjuk az igazságot a származásáról és a családjáról. A tapasztalt Coben thrillere rengeteg fordulattal jut el a megoldáshoz. Ami a legvégére is tartogat egy váratlan meglepetést az olvasónak, így kapunk egy elég mellbevágó lezárást.

Harlan Coben könnyedén hozza a megszokott stílusát ezzel a regényével is, bár a könyv alaptörténete kissé kaotikusra sikerült. A lendületes tempó ellenére számomra a sok szereplőtől zavarossá vált, így hiányzott a kellő feszültség a történetből, amit a vége igyekezett azért pótolni. Érzésem szerint kissé túl lett bonyolítva az egész, pedig visz-sodor magával a történet. Rajongóknak, kezdő krimiolvasóknak egy jó választás lehet.




Az Egyezés című Harlan Coben-regényt kedvezménnyel ITT rendelheted meg!




        
HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Több mint húsz nagy sikerű regényt írt, közülük az utolsó hat felkerült a The New York Times bestsellerlistájának első helyére. Műveit negyvenhárom nyelvre fordították le, és közel hetvenmillió példányt adtak el belőlük. Több regényéből a Netflix készített sorozatot.






Jaffa, Budapest, 2022
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634756736 Fordító: Holbok Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése