2022. november 26., szombat

Így görbüljek meg

Cara Hunter: Így görbüljek meg
(Adam Fawley 6.) 


                                                         





Talán az eddigi legjobb része a sorozatnak. Cara Hunter krimijeit erős lélektani háttér, családi kapcsolatok válsága, gyermekek sérelmére elkövetett gyilkosságok jellemzik. Már a második krimijével meggyőzött, de számomra a negyedik rész, a Féktelen harag volt eddig a legerősebb. Ez a történet is komor és szomorú, drámai hátterével felülmúlta még azt is. Bizonyára sokat lendített, hogy egy valós krimiből merített ihletet a szerző. 

A valós alapra szőtt történet egy igazi krimi realizmusával kombinálva rendkívül jól működik. 
Ilyen rideg, gátlástalan hazudozó, önző női szereplővel ritkán találkozni. A történet eleinte lassan körvonalazódik, mire kezdenek a mozaikdarabok összeállni, felpörög a végig baljóslatú krimi.
Ahogy már megszokhattuk Cara Hunter most is kihallgatási jegyzőkönyvek, közösségi médiabejegyzések, újsághírek, levelek felhasználásával színesíti a cselekményt. Fontos elem egy 2016-os Netflix-nyomozás részleteit bemutató dokumentumfilm is. Ezek eredeti hangulatot adnak az eseményekhez. Könnyen olvasható stílusa tele van feszültséggel és rengeteg meglepetéssel szolgál. Itt mindenki hazudik... még a végére is jut váratlan fordulat. Elgondolkodtató a háttér, az egész dráma fajsúlyos. Ki merem jelenteni azt is, az év egyik legjobb krimije ez a történet. A karakterek mind jól megrajzoltak, gyarlón emberiek és hitelesek. Végig izgalmas és rejtélyekkel teli a cselekmény. Igazi nyomozós krimi, ahol nem a brutalitáson van a hangsúly. Önálló történetnek is olvasható, az előzőek ismerete nélkül is hatásos és működik. 


                
Az alap történet szerint a rendőrséget Oxford külterületére, egy távoli wythami farmhoz hívják, ahol betörés történt. Az idős házaspár lelőtte a hívatlanul érkező, késő esti látogatót. Richard és Margaret Swann állítása szerint önvédelem volt.

Így kezdődik egy fordulatos és összetett nyomozás, ahol semmi nem az, aminek látszik. A szálak bő húsz évre nyúlnak vissza. Adam Fawley és társai nyomozását semmi nem könnyíti meg, a hazugságok sűrű homályából lassan bontakozik ki egy régi  gyermekgyilkossági ügy. 

A betörő azonosítása meglepő eredményt hoz, további kérdéseket vet fel. Mi az összefüggés az idős házaspár, és a "kaméleonlány" néven elhíresült, gyermeke meggyilkolásáért 17 éve börtönben ülő Camilla között? A rendőrség megpróbálja kideríteni, mi történt 20 éve, ki a gyermek apja és azt, hová is tűnt az újszülött? Camillát ugyanis csak közvetett bizonyítékok alapján ítélték el. Miért hazudik, vállalta magára ezt a bűnt a nő, ha valóban ártatlan? Az áldozat DNS-mintája egyezést mutat, vagyis Camilla nem bűnös. Hol volt a fiú húsz évig, ki nevelte fel, miért került most elő váratlanul? Számtalan kérdés merül még fel, sötétben tapogatóznak a zsaruk, szinte újra nyomozzák a régi ügyet. A cselekmény hihető, lenyűgöző, és gondosan felépített, komoly emberi drámák adják a hátteret. Egy igazán összetett, szövevényes ügy bontakozik ki előttünk, ami végig magában hordozza a drámát. Ezt a gyermeket nagyon nem akarták, hiába segített a véletlen, sorsát nem tudta sajnos elkerülni.
     
      
Az előző történet után Fawley magánélete és szakmai élete sokkal rendezettebb, kislányával Lily-vel és feleségével Alex-el boldogságban élnek. Szerencsére most ez a családi háttér csupán néhány mondatban jelenik meg, a nyomozás feszült és hangsúlyos végig. A krimi zseniális olvasmány, élvezetesen magával ragadó élményt nyújt az olvasónak. Cara Hunter ismét nagyot dobott, ügyesen tudja elérni, hogy az olvasó valóban részese legyen a történéseknek. Jó stílusban megírt, ahol a vége is nagyot üt. Számtalan társadalmi problémát is felvet, lehet gondolkodni.





ITT lehet a tiéd a 21. Század Kiadó remek krimije kedvezménnyel! 



XXI. Század, Budapest, 2022
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635682744 · Fordította: Gömöri Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése