2022. november 1., kedd

A ​fukusimai búvár és más novellák

A ​fukusimai búvár és más novellák
Haász János (szerk.)




                                            







Olvassátok ezeket a rövid kis tárcákat, novellákat. Csupa mai hétköznapi pillanatkép, valós és fájón keserű, néhol fanyarul vicces, de mindenki talál olyan történetet, amit magáénak érezhet. Nekem több kedvencem is lett, de tagadhatatlan, hogy ilyenkor nem egységes a kínálat, ami természetes egy ilyen válogatás kötet esetében.


Vannak novellák, ahol a fal adja a másikat, akkorát üt. Ilyen rögtön a címadó írás Mécs Annától. Az érzelmeket felvillantó írás egy házasságba enged belesni, a covid idején... Kétségtelenül megrázó és szomorú valóság ez, a szeretett társ hirtelen elvesztése. Amikor már nincs, akkor döbbenünk rá, mennyire jó volt, amíg volt...a világjárvány többféle megközelítésben szolgáltatott témát az íróknak.


Próbálok objektív maradni, de nem könnyű. Valami okból szinte mindegyik meghatott, elképesztett vagy elgondolkodtatott. A műfajt kedvelem, szívesen olvasom ezeket a kis gyöngyszemeket, hiszen néhány oldalon kell egy kerek történetet megírni, koncentrálva a lényegre, miközben aktualitása és témája több novellának a hétköznapokat hozza elénk. Kedvenceim közt van Háy János A fűnyírós ember novellája, kiemelkedően erős Kiss László A gólya írása és természetesen Szív Ernő, Grecsó Krisztián és Dragomán György novellái garantáltan hozzák a minőségi tartalmakat.


Kifejezetten erős, drámaian valós Tóth Krisztina Szeretnék tőled kérni valamit története.. Talán ez a legerősebb nekem a kötetből. Tömör és meglepő, amikor egy általunk ismerni vélt ember valódi természete már csak utólag, a halála után derül ki. Döbbenetes, nem egyszerű feladat feldolgozni a valóságot. Fájón valós Kiss Tibor Noé: Néhány napot, csak veled története is. A lélek belesajdul ezekbe, de az a borzongatóan jóleső, elmerengő élményt adja az olvasónak.
A nosztalgia is felbukkan a szerkesztő Haász János Néha még álmodom arról a meccsről meséjében. Aki olvasta tőle a tavasszal megjelent, Apám óriás lesz című könyvét, tudja mire gondolok. Aki még nem olvasta, gyorsan pótolja, érdekes kirándulás a nem is túl távoli gyerekkorba, a mobilok és internet nélküli ’80-as évekbe.
 
A szórakoztatóbb írások közé Kiss Tibor Noé: Aldi Országos Hörcsögszépségverseny (ami szinte meglepő volt nekem a szerzőtől), Benedek Szabolcs vicces történelemórája a Nemzeti maszk, ahol Szendrey Júlia varrja azt a bizonyos maszkot, vagy Cserna-Szabó András: Barbárok novellája került, ami egy véletlen folytán megrázó drámába fordul a végén. Kedveltem Bán Zsófia: Búgócsiga, Harag Anita: Naptejet hozol? Mán-Várhegyi Réka: A világ még nem változott meg írásait. Álomnyaralás, vágyak, és a világ romlottsága izgalmas, eleven témákat adtak. Néhány szerző két novellával is szerepel, így a záró írás is Mécs Annától van, ez foglalja keretbe a többiek képszerűen valós írásait. Jó kikapcsolódás, reflektálás napjaink témáira, ami mindenkit foglalkoztat, érint. Jó ötlet volt ezeket a rövidebb-hosszabb írásokat könyvbe rendezni. Nagyszerű tárcakötet, kortárs és népszerű szerzők írásaiból. Megtalálható benne néhány számomra ismeretlen szerző is, akikkel szívesen ismerkedtem (pl: Méhes Károly: Egy hajnyírásnyi élet). A novellák kifejező világához remek nyitóképek társulnak, ezek Fillér Máté alkotásai.
 
Ajánlom mindenkinek ezt az igényes és tartalmas válogatást, hiszen a tavaly megjelent kötet folytatása (A félig olvasott könyv) már kapható! Hamarosan arról is érkezik az ajánlóm! 

ITT megvásárolható a kötet! 


A novellákhoz Fillér Máté készített illusztrációkat.
Bán Zsófia, Benedek Szabolcs, Biró Zsombor Aurél, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Egressy Zoltán, Grecsó Krisztián, Haász János, Harag Anita, Háy János, Kalapos Éva, Kiss László, Kiss Tibor Noé, Lackfi János, Mán-Várhegyi Réka, Maros András, Mécs Anna, Méhes Károly, Szabó T. Anna, Szántó T. Gábor, Szív Ernő, Tóth Krisztina, Vass Norbert



Van Másik Kft. (Telex.hu), Budapest, 2021
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150122663 · Illusztrálta: Fillér Máté, Rostás Bianka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése