2022. november 3., csütörtök

Rubin karácsony

Finy Petra: Rubin karácsony




                                                         






Finy Petra új regénye jövőre kerül a boltokba, addig egy kis előzetes az ünnepváráshoz ez a négy novellát tartalmazó kis kötet. A gyönyörűségesen szép, igényes kivitel mellé a beltartalom is erős lett. Olyan finoman csípős társadalomkritikát olvashatunk, ami jelen korunk friss eseményeire reflektál. Valahol a döntéshozók nem érzékelik a szomorú valóságot, döntéseik súlyát... arra pedig gondolni sem merek, talán nem is érdekli őket. Ez van, mondhatnánk, de kell valami fogódzó is a túléléshez. Talán ezek a történetek is segítenek valamelyest a szürke hétköznapokból ünnepet varázsolni.


Sajnálatosan fájó életmesék ezek, amelyek ismerős helyzeteket villantanak fel a perifériára szorult emberekről. Akik soha nem önhibájukból jutottak ebbe a megalázó helyzetbe. Aki olvasott már Finy Petra regényt tudja, a nyelvi lelemény mellett a természeti képek is fontos elemei írásainak. Ezek a motívumok a borítón is megjelennek, ahogy a rókának is szerep jut. Most is jó volt elmerülni ezekben a látványos és kifejező képekkel megtűzdelt novellákban. Az indítás  idilli, békés, ahol a dráma fokozatosan bontakozik ki. A nyugdíjas doktornő még igyekszik tartani régi életének színvonalát, saját fia előtt is leplezi nehéz helyzetét. A magány, egyedüllét mellé a kínzó pénzhiány a napi lemondás mindenkinek ismerős. A látszatra való igyekezete fájón valós. Tökéletesen átjött a kor szomorúan komor hangulata.

Amikor kiderül, hová is igyekszik sorba állni az egykori doktornő, az fokozottan drámai pillanatokat eredményez. Amit egy kedves és figyelmes fiatal megment, pedig nem neki kellene szégyenkezni sorsáért. Ezzel az odafigyeléssel reményt ad egy nyári karácsonyi csodával felérő élethelyzetet teremtve. A Francia pékség is valami hasonló esetről mesél. A nyáron megváltozott adózási törvény módosítása bizony sokakat ellehetetlenített. Az elismert, egykor sikeres fordító és az országot irányító nagyember találkozása, ahol az emberi tartás mutatkozik meg. Nem a vezérben. Keserű pillanatok ezek az ember életében, mikor egyre jobban elveszti hitét az életben, és már csupán a tartása, büszkesége marad, ami némi csendes lázadásnak is felfogható. 


         
Nehéz lenne kedvencet választanom, de talán a sorban harmadik novella a Fehér mennydörgés az, ami legmélyebben érintett. Mindig dráma elveszteni egy szeretett családtagot. Egy édesanyát főleg, aki a család motorja, lelke, összetartó ereje volt. Mindezt alig egy hónappal karácsony előtt még sokkolóbb tragédia. Az első karácsony a szeretett ember nélkül. Apa és két fia küzd a fájdalommal... nos, ez kifejező, nagyon erős lett. Mind a négy történet rövid, hatásos és mégis valami megnyugtatást ad a befejezés. Igen, szabad, kell sírni is.

A címadó és egyben záró írás a Rubin karácsony, ami csodás hasonlataival dobogtatja meg az olvasó szívét. A magányos, félrecsúszott sorsú negyvenes férfi és a kutyák kapcsolata elgondolkoztató. A törődés, valakivel lenni mindig sorsdöntő az ember életében. Ha ehhez még egy róka is segít az itt maga a mesés valóság. Az el- (be)fogadás meséje ez. Falkában könnyebb az élet, mint egyedül, magányosan.

A kötetben található az Előhang, Kiskosztüm, Francia pékség, Fehér mennydörgés, Rubin karácsony című novellák. Aki olvassa bizonyára tud meríteni belőle, kis lélekerősítő történetek ezek arról, hogy nem szabad feladni. Hiszen a remény mellett igenis történhetnek csodák velünk. Szívmelengető, szeretet-bonbonok ezek az írások, ami a súlyos drámai igazságot is hordozza. Többször olvasós történetek ezek Finy Petrától, imádtam minden sorát!
Ne csak üres szavak legyenek, de valóban tegyünk, figyeljünk másokra is a környezetünkben. Néha valóban elég a törődés, odafigyelés kedvessége a lelkünk békéjéhez. Erőt adó, derűs hétköznapokat és szép ünnepet mindenkinek!



Karácsonyi ajánlatunk keretében november 1-től Finy Petra az Athenaeum Kiadónál megjelent kötetei mellé ajándékba adjuk a szerző Rubin karácsony című novellagyűjteményét. Keresd a lira.hu webshopon, illetve a Líra könyvesboltjaiban!
A Rubin karácsony ITT elérhető!!

      
Finy Petra (Budapest, 1978. június 4.) író, költő.

Első felnőtt könyve a 2006-ban megjelent „Histeria grandiflora” című verseskötet, 2008 óta több nagysikerű gyerekkönyvet írt. Első felnőtt regénye a Madárasszony 2012-ben jelent meg először.
Ezt követte az Akkor is 2018-ban majd a Marlenka 2019-ben. A Kerti szonáta 2021-ben került az olvasókhoz.



Athenaeum, Budapest, 2022
24 oldal · puhatáblás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése