2022. november 16., szerda

Aki még romjaidban is szeret



Raphael Bob-Waksberg: Aki ​még romjaidban is szeret





                                                             




„Soha nem gondoltam volna, hogy valaha is ennyire boldog leszek”, fantáziált arról, hogy egyszer majd ezt mondja valakinek.



Ritkán választok úgy olvasnivalót, hogy csak a borítóra, címre kapom fel a fejem. Ez most a 18 novellát tartalmazó kötetnél kivételesen így volt. Már a cím is megfogott, de a borító ötletessége elképesztő, kiemelkedik az átlagból. Azonnal kíváncsi lettem, amint megláttam, bár sem a kiadót, (& Ampersand) sem a szerzőt nem ismertem még. Bevallom a fülszöveg elolvasása is még kíváncsibbá tett, annak ellenére, hogy szerző nevére utalva, a borítón virít a BoJack Horseman című népszerű Netflix-sorozat, amit nem láttam.

          
Raphael Bob-Waksberg novellagyűjteménye fájdalmasan szívből jövő és harapósan vicces, néhány történet kifejezetten fura, kiszámíthatatlan és ötletes.  A  novellák közt akad egy vers is, "a vers" címmel. Mi másról, mint a szerelemről, érzelmekről szóló történet, vers formában íródott. A szerelem minden színe, öröme és fájdalma ott lapul a sorokban. Ez lett az egyik kedvencem a kötetből. Varró Dániel nagyszerű fordítása lenyűgözően hangulatos, illik a tartalomhoz. A novellák sokszínűségét az is segíti, hogy több fordító jegyzi a kötetet.

Raphael egyedi hangja rövid, fikciós történeteinek eredetiségével válik kiemelkedővé. Mint minden novellagyűjteményben, itt is vannak hiányosságok, volt amitől lefáradtam, de úgy gondolom, hogy ezekben a történetekben azért minden olvasó megtalálja a saját személyes tapasztalatai alapján a kapcsolódást. Ezeket az érzéseket legtöbbünk már átélte, találkozott ilyennel. A szerző elsősorban szórakoztatni akar érzésem szerint. Nem árt a sorok között olvasni, hogy megtalálja benne az elrejtett, mögöttes mondanivalót is az olvasó. A szövegek fanyar iróniával és együttérzéssel járják körbe az emberi kapcsolatokat.

A szürreális humor és a sötét, hullámzó érzelmek és helyzetek keveredése művészi, íróként a legnagyobb erőssége a szerzőnek. Egyes történetek pillanatnyi örömöt hoznak, de a legtöbb sokáig veled marad. A novellák kreatív és eredeti, játékos történeteket mesélnek el. A kedvenceim közé tartozik a "történetek" írás is. Minden novella címe kisbetűvel íródott, itt tíz pontban szerelmi tanácsokat olvashattam a kapcsolatok útvesztőjéhez. A tökéletes idilli esküvő esetén is jót mókázik a szerző az olvasóval, ez az" egy igazán csodálatos és áldott alkalom" címet viseli. Ironikus gúnyba fullad a sztori. Hogyan lesz a semmi felhajtást, mi egyszerű esküvőt szeretnénk gondolatból egy teljesen más változat. "lekésett csatlakozás (úr keres hölgyet)" a várakozásról mesél, mikor is van a legjobb pillanat a megismerkedésre, meddig érdemes várni? Aztán a nagy várakozásban elmegy mellettünk a lehetőség és az életünk is... a folyton elodázott döntésekről szól a novella.

"Mint kiderült, az élet ment tovább.
Az árvíz visszahúzódott. A tűz kialudt.
Tudtad, hogy eljön ez a nap, de nem akartad elhinni."
 

               
Remek emberismerő lehet a szerző, jó megfigyelő az emberi kapcsolatok szövevényébe visz el, "hazugságaink egymásnak" novellájában. Egy szakítás története – amit egyáltalán nem találtam teljesen szomorúnak. Elgondolkodtató, ahogyan kimerül, kifullad egy kapcsolat. Ezért is lett kedvencem még az "ebéd azzal, aki dobott téged" novella. Életszerű, humoros és izgalmas pillanatok villannak fel az egykori szerelmesek találkozásában. Ezt legtöbbször az elválás, szakítás háttere szabályozza. A kínzó magány meséje a "költözz minél messzebb" írás. Szívhez szólóan egyszerű, kifejezően gazdag lírája humoros és szomorú egyszerre.

 
"Költözz minél messzebb, úgy hátha nem talál rád a Szomorúság, hátha nem lohol majd utánad mindenfelé, mint egy kóbor kutya."




ITT beleolvashatsz, kedvezménnyel megvásárolhatod a kötetet! 






&, Budapest, 2022
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156402059 · Fordította: Cseh Réka Zsuzsanna, Dobsa Evelin, Fekete Rozina, Ferencz Mónika, Hegymegi Flóra, Henczer Viktória, Nagy Florina, Pongrácz Tímea, Szarvas Szilvia, Varró Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése