2020. július 14., kedd

Savanyúkáposzta-kóma

Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma
(Franz Eberhofer 5.)



















 A bajor krimisorozat ötödik részéhez érkezett. Rita Falk egyéni írásmódja és stílusa teljesen felismerhető, nem változott. A tartományi bűncselekmények-sorozatában ezúttal is a fekete humor, a helyzetkomikumok adják a krimi sava-borsát. Tökéletesen adja magát a filmre, nem is csoda, hogy lecsaptak rá a filmesek.

Remek kikapcsolódás, ez a rész is nagyon vicces lett. A bajor krimi eredeti és kicsit sem hétköznapi környezetének szereplőivel jó volt újra találkozni. Még mindig nagy Eberhofer rajongó vagyok, bevallom. Kedvelem az őrült agymenéseit, lelkes kitartását, a történet humorát, egyedi hangulatát.
Az különösen tetszett, hogy a háttértörténet talán itt a legkerekebb. Úgy érzem, teljesen hozta az előző kötetek színvonalát, lényegében most is azt kaptam, amit vártam. A lelkes, csupaszív bajor tartományi rendőr, Franz Eberhofer elnyeri méltó jutalmát. Kiemelkedő munkája elismeréséül Münchenbe helyezik. Ez azonban eléggé felkavarja a kedélyeket, nem arat osztatlan sikert a lehetőség a nagyvárosi bizonyításra. Franz foggal-körömmel ragaszkodik a már ismert és megszokott környezetéhez, azok szereplőihez, a napi rutinjaihoz. Azonban a parancs az parancs, mennie kell. Munkáját Max, a helyi hentes fia veszi át Niederkaltenkirchenben, ami már önmagában is abszurd. .




Alig telik el néhány nap a nagyváros forgatagában, amikor apja és a Nagyi meglátogatja a Franzot. Itt indul be a bonyodalom, ugyanis ez idő alatt a családi autót ellopják. Fordulatot az hoz, hogy ugyan hamarosan ráakadnak a kocsira, ám egy nem várt "tartozékkal" kiegészítve. A csomagtartóban egy fiatal lány holttestére bukkannak. Természetesen ki más, mint Franz és Birkenberg nyomozó veszi kézbe a dolgokat. A megoldás talán nem is olyan váratlan, olvasás közben már volt egy halvány sejtésem, ami a végére igazolást nyert, bár ez engem is meglepett. Eberhofer könnyed narrációjában követhetjük az eseményeket. Ahogy megszokhattuk, a nyomozás igazán mellékszál. Hamar kiderül, ki a lány, mi állhat a háttérben. Mégis a valódi elkövető személye meglepett.


Közben a régi jól ismert szereplők hoznak számtalan vicces helyzetet és lendületet a történésekbe. Leopold, a kínosan utált testvér beköltözése ad még izgalmakat. A házassági válságot élő rokon felforgatja a család megszokott életét. Amíg ő a harmadik válására készül, Susi és Franz között a kapcsolat komolyra fordul. Eberhofer feleségül akarja venni Susit. Az esküvőre és az előkészületekre azonban vetül némi árnyék, felbukkan egy komoly vetélytárs is. Susi régi csodálója, Karl-Heinz - aki Leopold régi iskolatársa volt okoz némi zűrzavart. Ez nehéz, stresszes pillanatokat okoz Franznak. Hogy mi lesz a vége az talán nem is annyira meglepő. A fejezetek étvágygerjesztőek, erről Nagyi gondoskodik. A kötet végén most is szemezgethetünk nagyi legjobb receptjeiből, azokból az ételekből, amik a történetben felbukkantak. Rudi esik áldozatul és kerül néhány napos kórházi ellátásra a mértéktelen bajor káposzta-zabálásból kifolyólag.


A szerzőnek ismét sikerül bemutatnia a vidéki bűnözés meglepő és izgalmas világát. Ami gazdagítja a krimit, az a nagyvárosi pillanatok. A sorozat új lendületet kap és izgalmas, reális történet olvasható.
A nyelvi humor, helyzetkomikumok sora mozgatja a krimit. A történet lendületes, gyorsan olvasható és szórakoztató. Garantáltan jó kikapcsolódás a történet folyama nem csak a rajongóknak.




Rita Falk: német író, 1964. március 30-án Oberammergau-ban született.
Nyolc éves koráig a szülővárosában élt, majd szüleivel előbb München-be költöztek, onnan pedig Landshut-ba, ahol humanista gimnáziumba járt. Jelenleg ismét Münchenben él második férjével, aki rendőr. Három felnőtt gyermeke van.







Magistra, Budapest, 2020
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158079198 · Fordította: Balla Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése