2020. július 9., csütörtök

2020 első félév

Visszapillantó: 2020 első félév 




                                                       



"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni."

(Mark Twain)












Az év úgy indult, ahogy szokott, ám mire a tél végi ünnepek mámorát kipihentük, a szürkeségből pedig előbújtak a tavasz első sugarai, olyan történt, amire senki nem gondolt. Életünk fejre állt, kitört a vírusháború és a karantén.... Maradj otthon! és 
ha már otthon vagy olvass. Home office üzemmódra kapcsolt az ország, ami eléggé megviselt mindenkit. Mindent felülírt a sosemvolt helyzet, még a nagy reményekkel és Nesbo látogatásával megspékelt áprilisi könyvfesztivál is elmaradt, ahogyan a júniusi könyvhét is, számtalan megjelenést töröltek, későbbre halasztottak. Ezt hagyjuk is, ehhez azonnal ajánlom Háy János karanténnaplóját, a Ne haragudj, véletlen volt, ami úgy mesél erről az őrült állapotról, hogy a vírust alig említi.


Ezúton is köszönet mindenkinek az érdeklődő figyelemért, a kiadóknak a támogató segítségért. Egy kis statisztika a félév olvasásairól: 99 könyvet sikerült elolvasnom, ami pontosan 34 750 oldalnak felel meg. Ebből 63 külföldi, míg 36 hazai szerző alkotása volt.
A leghosszabb kötet díját Háy János viszi a Kik vagytok ti? könyve 706 oldal, míg a második helyen a norvég félisten, fenegyerek és ügyeletes kedvenc, Karl Ove Knausgard (KOK) nagyon várt Harcom sorozatának 5. része az Álmok áll 640 oldalnyi terjedelemben. Kiváló olvasmány ez is, ahogy az egész sorozat egyedülálló. Harmadik, a teljesség kedvéért: Luca di Fulvio: Amikor az álmaink ránk találnak regénye a maga 590 oldalával.
                                                                             

Sok igen rövidke is akadt. Ezek közül is érdekes módon mindhárom könyvecske 136 oldalnyi élményt tartogatott. Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb novellái lélegzetelállítóan pontos és néhol fájó képet adnak, számomra mint új felfedezés, eszméletlen jó volt, ahogyan KOK volt feleségének, a svéd Linda Boström Knausgård-nak idehaza első, amúgy második könyve az Isten hozott Amerikában is egy olyan történet, ami bemászik és ott ragad az ember lelkébe sokáig, még olvasás után is. A harmadik, kissé megosztó és formabontó, ám szerintem nagyon eredeti könyv Max Porter A bánat egy tollas állat című kötete volt.


Jöjjön a top lista! Krimik:




Bőséges volt a kínálat! Kiváló és izgalmas történet a norvég Jørn Lier Horst Vadászkutyák , Stefan Ahnhem Mínusz 18 krimije vagy Cara Hunter Féktelen harag-ja, ahogyan Lee Child is remekelt a Sohanapján-nal. Kiemelnék egy magyar szerzőt, aki első krimijével odavágott, de nagyon. Kicsit sok is volt a szövevényes csavarokból, brutalitásból nekem. Ám tökéletesen megéri elolvasni. N. Nagy Zoltán Keselyű című krimijét, amiről nem lett külön poszt, de figyelmet érdemel. Jól felépített, eredeti a regény. A Babits-gyilkosságok alcím sokat sejtet, remek irodalmi háttér olvasható ki a történésből. Jó volt még Charlotte Link Rossz döntés krimije vagy Baldacci mesteri Bukottak története is.
                                                                                                 
Ám ami mindent vitt nálam: Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat című regénye. Aktuális, mai és lenyűgöző. A Q-ügyosztály 8. esete a szokásostól eltérő könyv, szerintem a sorozat egyik legerősebb darabja lett. Jussi feltette arra a bizonyos "i" betűre a pontot. Tartalmas és elgondolkodtató krimi.


                                                                             
                                                                     





Történelem

Ez elég kevés volt. Innen kiemelkedik és kedvenc az Bíró Szabolcs Lázár evangéliuma című regénye. Itt a szerző teljesen új oldalát ismerheti meg az olvasó. Lenyűgöző és mesés történelmi időutazás némi apokalipszissel megspékelve. Kellően misztikus, félelmetes és hátborzongató, a történelmi háttér tökéletesen találkozik a szépirodalmi igényességgel.



                                                                                     
Szépirodalom:


Luis Alberto Urrea A bukott angyalok háza egy csemege, megérdemelne nagyobb figyelmet ez a mexikói-amerikai családi saga.

Nagy kedvencem lett (végre sikerült bepótolnom) Krusovszky Dénes 2018-as Akik már nem leszünk sosem regényét. Jó volt még Csabai László A vidék lelke, Nádasdy Ádám A szakállas Neptun novellái.

Az említett új női felfedezésem mellé (Harag Anita), jöjjön egy úriember. Ők lettek az idei év friss felfedezettjei nálam.

Miután elolvastam Kálmán Gábor idei újdonságát A világ legvidámabb embere című tárcanovelláit, visszakerestem és még két másik könyvét is azonnal olvasni akartam. Lenyűgöző stílusával és hangulatával kedvenc lett A temetés és a Janega Kornél szép élete is.


                                                                                               
Itt az alkalom rátérni a blog idén újra feltámadt interjúira. Erre különösen büszke vagyok, mindhárom idén elkészült interjúra. Ennek legutóbbi vendége Kálmán Gábor volt, előtte két kiváló fordítóval, Patat Bencével és Dobosi Beátával beszélgettem. A sor hamarosan folytatódik!


Egyéb kategóriából a Coming out című önéletrajzot ajánlanám. Molnár Gál Péter, közismert nevén MGP, a Kádár-kor meghatározó kritikusa, színházi egyénisége, tanúja, szereplője volt. Érdekes és tanulságos olvasmány a Tények és tanúk sorozatban jelent meg.

Kedvenc filmes adaptációm igaz történet alapján egyértelműen Charles Brandt Irishman - Hallom, szobafestő vagy regénye. Ez Jimmy Hoffa eltűnését, meggyilkolásának hátterét ábrázolja, vérbeli maffiatörténet. Pazar. Ahogyan Martin Scorsese filmje is. Olyan nagyszerű színészekkel, mint Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Anna Pacquin és Bobby Cannavale. Ajánlom nagyon!


Hogy melyik volt a legszebb borító, sírtam-e valamelyiken (nem), mi volt csalódás most hagyjuk...

Mi az, amit nagyon várok 2020 második feléből?

Mondjuk Réti László első történelmi krimijét a Megölni Telekit vagy itt várakozik már Backman újdonsága a Hétköznapi szorongások.

A 21. Század Kiadó lecsapott a teljes Hemingway-életműre. Az öreg halász már a boltokban, ahogyan a héten érkezik a Búcsú a fegyverektől is. Várom, Stacey Halls: Familiárisok – A pendle-dombi boszorkányok regényét, ami szintén a 21. Századtól érkezik a KULT könyvek sorozatban már a 17. lesz!
Talán Jo Nesbo újdonsága is megérkezik karácsonyra, de Vámos Miklós Dunapest regénye is várományos nálam.




Szép nyarat, remek olvasmányokat mindenkinek! 



"Mert a könyvek világa hatalmas, nagy világ, boldog azilum, üdülés és menedékhely a mindennapok világa elől!"

Herbert George Wells


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése