2020. július 10., péntek

Tisztító tűz

Jens Henrik Jensen: Tisztító tűz
(Oxen 3.)




                                                                                 












Jens Henrik Jensen Oxen-trilógiája a zárásához érkezett. Kifejezetten vártam, hiszen egy kivételesen kemény, férfias világot tárt elénk a sorozat. Talán nem is csoda, ha igazából csak a férfiolvasóknak ad valódi örömöt, náluk lehet kedvenc Oxen, aki a Balkánon és Afganisztánban is szolgált háborús veterán. Ez mély nyomot hagyott a lelkében, poszttraumás szindrómával küzd, családi élete szétesett, és a lelki sebek mellett számtalan valódi sebet is visel a testén.


Jensen kétségkívül tehetséges író. Jó empátiával ír. Mélyen elmerül a történetben és a karakterekben, így sikerül minden részt nagy hitelességgel az olvasó elé tárnia. A trilógia kifinomult összeesküvések sora.
Ezt gondosan, minden részletre kiterjedően, csodálatosan megkomponálta. Így ez lett a trilógia legvaskosabb része. Az összeesküvés-elméletek sora hihető és valós. Hosszú évekre, évtizedekre nyúlnak vissza a szálak és igen magasra vezetnek. Hogyan lehet harcolni egy láthatatlan ellenséggel? A dán gazdasági és politikai elit összefonódása szövevényes, önös érdekektől sem mentes. A háborús veterán Niels Oxen a második rész végén a tengeren bekövetkezett baleset során meghalt. A kedélyek és indulatok lenyugodtak, ám Oxen nem adja fel. A valóságban a svéd szigetcsoport egyik eldugott kis szigetén vetette partra a tenger. Pártfogója is akadt, aki ápolta és segítségével elindul, hogy elvarrja a szálakat. Új személyazonosságot kap, és visszatér Dániába.



Jensen most is tökéletesen hozza a skandináv krimik komor, sötét világát, jó háttérrel, karakterekkel. Egyre mélyebben járunk a múlt ingoványos mocskában, mégis ... Talán ez lehet az egyik hibája a történetnek, a túlzott részletező leírás, számtalan mellékvonal növeli az oldalszámot, fárasztja az olvasót.

A visszautalások jól működnek az első két részre, így azonnal megfogott a hangulat, képben voltam a történettel. A narratíva fontos részeként foglalkozik azzal, mi történt az előzőekben. Csak ez egy idő után unalmassá teszi a krimit, éppen az akciók, a vérbő jelenetek hiányoznak. Sajnos egy doku-tényregényre kezd hasonlítani a levezetés. Jensen oknyomozó újságírói múltja érezhető. A komor atmoszféra és a nyomozás így nem mutat túl a műfaji elemeken, az akciójelenetek hiánya miatt nem csak száraz a krimi, de erősen túlírt is. Tény az is, hogy a dán szerző egyéni hangja, történetszövése, hangulati képei most is tökéletesek.

A számtalan múltbéli esemény aprólékos részletezése, a szereplők garmadája a nevek miatt is feladatot ad az olvasónak, figyelnie kell. Kifejezetten a sorozat kedvelőinek ajánlom, vagy akik
a részletes háttérre, a megoldásra kíváncsiak. Az összefüggések elképesztőek, több véletlen rosszullétről, közúti balesetről lehull a lepel, derül ki, hogy az bizony egy gondosan kitervelt gyilkosság volt. Igaz, de nem mentség, hogy a gyilkosságok köztiszteletben álló áldozatai maguk
is bűnösök. A gyilkosságok mögött összeesküvéselméletek vannak, ám sosem tudjuk mi is lehet a pontos igazság, erre a végéig kell várnunk. Az időugrások segítségével Jensen demonstrálja, hogy
az erőszakos múlt hogyan hat, teszi egyre veszélyesebbé a szereplők jelenét. A felszín alatt rejtőző valóság fojtogató, nem csak a karaktereknek. Tökéletes ívet ír le a történet, minden eddigi kérdésre lesz válasz, a mozaikok, ha lassan is, de a helyükre kerülnek. Lehetetlen kitalálni ki kivel van, vagy ki ellen játszik. A legjobb talán, hogy a végén egy olyan meglepő és váratlan csavar jön, amire végképp nem gondoltam olvasás közben. A tűz felizzik, miniszteri segédlettel elég sok dokumentum. Azonban mégis sokat sejtető ez a befejezés, a végén lévő csavar sokat ad a történethez.

Jens Henrik Jensen fantasztikusan építi tovább a fő karakterét, gyorsan visszatérsz az univerzumába. Megismerjük a megmenekülése hátterét, majd a gondos visszatérés után csapatépítésbe kezd. Társai Magrethe Franck és a PET korábbi vezetője, Axel Mossman. Az ő életükbe is bepillanthatunk, hiszen mindhármuk élete gyökeresen megváltozott.
A trió összefog, és Dánia szupertitkos árnyékszervezete, a Danehof és vezetői ellen harcol. Aminek még a tagságáról is keveset tudunk, mégis a politikai elit és a múlt végső összecsapásának lehetünk tanúi. Sokáig csak izzik a parázs, mire lángot vet a tisztító tűz. A hatalom elleni küzdelem valódi árnyékbokszolás. Fordulatokban, izgalmakban most alig bővelkedett, inkább magyarázza az eddigi történések hátterét, az összeesküvésekre koncentrált a történet. A szélsőséges politika világában bármi megtörténhet, ahogy meg is történik. A társadalomkritika erős, ez a fő jellemzője a sorozatnak.
Én bizony egy pergőbb, keményebb vagy látványosabb befejezést vártam. Remélem lesz még alkalom olvasni tőle más egyéb krimit.




Jens Henrik Jensen:
1963-ban született. 25 évig újságíróként dolgozott. Első regénye A bécsi gyűrű 1997-ben került a boltokba. Már ez a regény is a titkosszolgálat világába vitte olvasóit. Az Oxen-trilógia hozta el a nemzetközi hírnevet.

Fotó: Nils Lund






Kossuth, Budapest, 2020
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635441600 · Fordította: Veres Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése