2020. július 30., csütörtök

Vesztegzár

Peter May: Vesztegzár 



                                                                                         







"ha nem éljük az életünket, amíg tehetjük, akkor úgy halunk majd meg, hogy egyáltalán nem is éltünk.”






A 21. Század Kiadó újdonsága az amerikai megjelenéssel egy időben került a hazai olvasókhoz. Kétségtelen, hogy az élet írja a legeredetibb történeteket, ez most ismét bizonyítást nyert. Sikerült ezt megelőlegeznie a szerzőnek, ugyanis a regény még 2005-ben íródott. 15 év kellett, hogy valósággá váljon az, amit akkor sorra visszadobtak a kiadók. „Nem realisztikus.” - ez volt a fő indok a skót sztárszerzőnek. Nos, az ötlet valószerűtlennek tűnt 2005-ben, de mint tapasztaltuk egyáltalán nem lehetetlen.

Az elmúlt hónapok eseményei megkerülhetetlenül a vírusról szóltak világszerte. Az életünk váratlanul fejre állt, mindent felül írt a vírus megjelenése. Mindenkinek akad saját élménye, teóriája, ebben biztos vagyok. Peter May regénye a vírus terjedését és hátterét, a védekezés lehetőségét tárja fel egy krimibe ágyazva.


A Vesztegzár egyetlen nap történéseit meséli el, amitől feszes, gyors tempójú a történet. Peter May erős hatásokkal tudta megrajzolni a cselekményt, igazi noir hangulatot teremtve. A tehetetlenség érzete erősen dominál, a félelem és a tömeghisztéria keveredett és hatott bennem is olvasás közben. London világváros, a globális járvány epicentruma, ideális helyszín háttérnek. A csendes ellenség ostromolta város képe félelmetes, borzongató ahogy térdre kényszerített mindenkit a láthatatlan vírus. Az egészségügy és a sürgősségi szolgáltatások túlterheltek. Kijárási tilalom van, az emberek bezárkóztak, a városban tombol a káosz.

"Azt mondták, hogy a lakosság huszonöt százaléka fogja elkapni az influenzát. Hetven és nyolc százalék között halnak meg."




Bár tartottam tőle, hogy túl elrugaszkodott lesz, inkább a sci-fi felé hajlik, de szerencsére nem ez történt. 2020-ban egy új világjárvány söpört végig rajtunk, amivel valóban nehéz volt mit kezdeni. A lapokról a rideg valóságot olvashattam: karantén, maszkviselés, kijárási tilalom és bizonytalanság. Az ellenanyag kincset ér, ha hatásos. Ezt azonban senki nem garantálja igazán. Háttérnek ez több mint félelmetes, megspékelve a katonasággal, rengeteg halottal, sötét jövőképpel. Valóban vénasszonyos kérdés, hogy merre tart a világ, ám néha mégis érdemes feltenni. Ha mindehhez hozzá veszem, hogy ezt a megvalósult rémképet alig 15 éve vetette papírra a szerző, ettől tényleg ijesztővé válik. Ez a valós jövő bemutatása, amely sajnos valósággá vált.


A krimi letehetetlen, mozgalmas és olvasmányos. Nagyszerű karakterrajzokat kapunk, rövid és tömör háttér bontakozik ki a szereplőknél. A kezdés is sokkoló: Egy ideiglenes kórház építési területén a munkások egy sporttáskát találnak, amelyben egy meggyilkolt gyermek csontjait találják. Egy gyermek áldozat mindig sokkoló, itt még egyéb sötét titokra is fény derül majd.

Jack MacNeil nyomozó, aki nyugdíjazása előtt az utolsó napját tölti a rendőrségen, kapja a feladatot.
Kideríteni ki volt a gyermek, mi történt vele, elkapni a gonosz gyilkost. Akkor még senki nem sejti, hogy a járvánnyal összefügg a gyerek halála. A háttér elképesztő, a valóság fájdalmasan szomorú. Nincs az a kár, amiből valakinek ne lenne haszna... sajnos. Egy nagyszerű regény, aminek hátterét a titokzatos vírus adja, mára valósággá vált.

MacNeil karrierje és házassága romokban van. A komoly érzelmi válságban lévő morcos férfit kollégája és munkatársa, Amy vigasztalja. A zord külső mögött érző és gondoskodó szív rejlik. Ez hoz pici romantikát a sötét valóságba. Amy életét és tragédiáját is megismerhetjük. Ő lett a kedvenc szereplőm, zseniális alakja a történetnek. Ő egy kerekes székhez kötött kriminalisztikai szakértő, izgalmas szakmája fontos a történethez.

A lendületes krimiben a baljós erők azonban minden lépésüket nyomon követik, készen állnak arra, hogy akár megöljék őket az igazság elrejtése érdekében. A megjelenő bérgyilkos, Pinki alakja is egészen kiemelkedő lett. A vadászat folytatódik, a tét nagy. A háttérben húzódó megbízó képe is jól megrajzolt, az érdekek ütközése több áldozatot követel. A regény igazi összeesküvést sejtet, de a legtöbb összeesküvéselmélethez hasonlóan ez is igaz lehet, és természetesen nem is lehetetlen. Az igazság megrázó és bosszantó.

Sajnos éppen ezzel lőtt túl kissé a szerző a befejezéssel. Egy rossz és hatásvadász, elképzelhetetlen lezárást kreált, amivel kissé agyonvágja az egész addig gondosan felépített krimit. A Rambo-Terminátorrá változó gyilkos a realitásoktól túlzottan elrugaszkodva, erőn felül teljesít, ami szerintem sajnos a befejezést elrontotta.

A vírusteória mindenkit megérintett, elképzelésekben, összeesküvés-elméletekben nincs hiány. A krimi valósága egészen meglepő és elgondolkoztató. Érdemes elolvasni, még a felturbózott lezárás ellenére is. Pörgős, olvasmányos, szuper karakterekkel benépesített, ritka, amikor egy krimiben ilyen remek jellemzéseket kap az olvasó. Sajnos túlságosan valósághű történet lett ez napjainkra. Sok párhuzam van a jelenlegi életünkkel. Ettől is izgalmas olvasmány, hogy összekapcsolja a fikciót a jelenlegi valósággal.


ITT tudod megvásárolni a krimit kedvezménnyel! 


Peter May: 1951. december 20. Glasgow
Első kötete 26 éves korában jelent meg, és a BBC azonnal tévére alkalmazta. Utána nézettségi rekordokat döntő tévésorozatok következtek, amelyekben forgatókönyvíróként, producerként, illetve ötletgazdaként is közreműködött. Egy sor bestseller thriller fűződik a nevéhez: ezek közül a The Blackhouse és az Entry Island díjat is nyert. May Dél-Franciaországban él a feleségével.






XXI. Század, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122728 · Fordította: Tomori Gábor, Novák Gábor, Gömöri Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése