2020. július 25., szombat

Airport, Hungary

Kordos Szabolcs: Airport, Hungary 
Szárnyak, vágyak, magyarok



                                                                                   




„A légiközlekedésben egyvalami garantálható: hogy semmit sem lehet biztosra venni.”







Kordos Szabolcs nagysikerű Hungary-könyvsorozatának ezen része is a koronavírus hatására, átdolgozott, kibővített formában, új borítóval jelent meg. A tényfeltáró, a magyar valóságot bemutató könyvsorozat ezúttal a repülést, a ahhoz kapcsolódó utazási szokásokat vette górcső alá.



Nagy lelkesedéssel vettem kézbe a kibővített könyvet, hiszen mindig is érdekelt a repülés világa
A repülés, bár egyre elterjedtebb, de elég misztikus, rejtélyes az átlag utazónak. Mire számíthat egy hazai utazó, ha repülőre ül? Megtudhatjuk, milyenek az indiai, japán vagy arab utasok szokásai. Meglepő és elképesztő, vidám és szomorú, de valós történetgyűjteményt kap az olvasó.

"Szakmailag nincs különbség a fapadosok és a többi légitársaság pilótái között, hacsak az nem, hogy mivel az előbbiek látástól Mikulásig dolgoznak, óriási gyakorlatuk van."



A régi és neves szállítóktól a fapados repülőkig képet kaphatunk erről szórakoztató formában, miközben körbe repüljük a világot. Most a légikisasszonyok és pilóták, repülőjegy-értékesítők szemszögéből kapunk egy mókás, elgondolkodtató történetgyűjteményt. Jellemzően milyenek vagyunk mi, magyarok, ha a fellegekbe emelkedünk? Beleshetünk diszkréten a magángépek utasainak titkaiba, de a teherszállítók is meglepő történeteket meséltek. A lejárt útlevél, a túlsúly, elveszett vagy éppen különleges poggyászok mellé a Malév árváiról is esik szó.

Ezek az egyedi és érdekes, meglepő és mulatságos esetek mellé itt is szóba kerül a sztárvilág utazóinak vagy a politikusok különc igényei, viselkedésük. Kiderül, milyen utas Madonna (nem lepett meg), ahogyan Liza Minelli is fura figura lehetett, vagy megtudjuk mit keres David Beckhem a repülőgép konyhájában? Sok színes történet kapott helyet a kötetben, ők zárják a könyvet.

Egy régi gépeltérítésről is tudósít a könyv, ami Malév géppel történt, még az ötvenes években. A disszidálás egyik formája lehetett volna, ha okosan szervezik. Olvashatunk a 2004-ben Szalonikiben "hasra szállt" Malév gép sorsáról is, a baleset körülményeiről. Megszólalnak a betegszállítók, orvosok, milyen az, ha kitör a pánik, vagy éppen valaki a felhők felett ad életet gyermekének.

2020 márciusában hirtelen és gyorsan történt minden. Megismerjük, hogyan vészelték át a váratlanul jött válságot a stewardessek, pilóták vagy a repülőjegy-értékesítők. Az utazási irodákat is erőteljesen sújtotta ez a vírusmizéria. Mit is jelentett a fantomjáratok indítása? A repülőterek nem zártak be teljesen, ám a bevezetett szigorítások és szabályok megtizedelték az utazni vágyók kedvét.




Számtalan váratlan helyzetet kell megoldani az utaskísérőknek. Könnyed, olvasmányos stílusban a légiközlekedés világát ismerhetjük meg. A repülés szerelmeseként szívesen olvastam ezekről a dolgokról. A ferihegyi életképek így most akár múltidézésnek is tekinthetőek. Sajnálatos, hogy már nincs Malév. 
A földi, kiszolgáló személyzet is megszólal. Kutya-macska és birka kalandok is akadnak a kötetben. Ezek valóban "állatiak", ám koránt sem ritka esetek. Olykor megdöbbentőek is ezek a beszélgetések, nem ártana utazás előtt gondolkodni, felkészülni a lehetséges elvárásokra. Aki jó ötletnek véli, hogy pisztoly alakú öngyújtót csomagol a bőröndjébe, ne csodálkozzon, ha megjelenik a rendőrség. Nem biztos, hogy ez vicces ám átvilágításkor. Legalább annyira idegborzoló, ha kitör az utasok között a pánik, vagy ha koporsó is van a poggyásztérben.




Kordos Szabolcs könyve olvasmányos formában kalauzol el ebbe a különleges és zárt világba. Akit egy kicsit is érdekel a pilóták és légi utaskísérők élete, vagy a terminálok mindennapjai és egy könnyed, színes, humoros olvasmányra vágyik, akkor szívesen ajánlom ezt a könyvet.


ITT tudod megvásárolni a szerző könyveit kedvezménnyel! 


Kordos Szabolcs író, szerkesztő-újságíró mindössze 15 éves volt, amikor először besétált egy napilap szerkesztőségébe; azóta dolgozott a Mai Napnál, a Színes Mai Lapnál és a Magyar Hírlapnál, valamint az Egyesült Államokban, ahol elnyerte Arizona állam sajtódíját. Jelenleg a Vasárnapi Blikk vezető szerkesztője. Élt Dél-Amerikában, volt kommunikációs munkatárs a repülőtéren, és utas sok-sok taxiban. Szórakoztatóan tényfeltáró sorozatának első kötete, a Luxushotel, Hungary a hazai ötcsillagos szállodák titkokkal övezett világába kalauzolta el az olvasókat.





XXI. Század, Budapest, 2020
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122926

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése