2019. október 4., péntek

Marlenka

Finy Petra: Marlenka 



                                                               




"Nyugtalan vagyok. Olyan időket élünk, amikor bármi megtörténhet.
Amikor a rémálmok kilépnek az éjszaka homályából, és leigázzák a nappalt.
Mi történik velünk? Mi történhet még meg velünk?
Csak állok, és bámulok."






Finy Petra előző, felnőtteknek szóló regénye az Akkor is egy megrázó, de jellemzően mai női sorsot 
tárt az olvasói elé. Marlenka élettörténete is megindító regény. Olyan életmese, amely szól emberi kapcsolatokról, különös személyiségekről, napjainkról, amire erős hatást gyakorol a múlt. Néha tényleg csak nézünk, mit is tehetünk bizonyos helyzetekben. Persze a természetről is mesél látványos képeivel.

Nem csupán a természet színes és eleven, de az emberi kapcsolatok hálója is összetett. A múlt hatása erősen befolyásolja Marlenka és a többi szereplő életét. Fontos a családban, a korábbi generációkban átélt traumák, élethelyzetek feltárása. Hogyan lehet megbirkózni, kezelni olyan lelki sérüléseket, amit súlyos teherként egy életen át cipelhetünk? Ez lehet egy kedves, közeli családtag tragikus halála, szerelmi bánat, betegség, vagy rossz családi, elnyomó kapcsolat, kiüresedő házasság is. Térben és időben két szálon fut a regény cselekménye.

Tetszett, hogy több szereplő szempontjából mutatta be a történetet. Jó az alapötlet, színes, valós, hétköznapi emberek a karakterek. Ezek lelki fejődése, ábrázolása jól sikerült mind a mondataikkal, mind pedig tetteik motivációjának árnyalt bemutatásával. A szereplők karakterfejlődése végig jól követhető. Kiderül a gonosz, negatív szereplő is cipelhet olyan lelki terhet, ahol a gonoszkodása csupán álca. A szerelem ereje pedig megtöri, lágyítja a szívet. Segít új életet kezdeni. A mozaikokból egy kerek egész lesz.


A mai történet tükröt tart a társadalomnak és mindenkinek: napi szinten tapasztalható bárhol a gyűlölködés, az erőszak, a másképp gondolkodás és kirekesztés kártékony hatása. Ez valóban mérgezi 
a lelket, akadályozza a józan gondolkodást. Cipzár alakja erre kiváló példa. A fiú sorsáról többet is olvastam volna, hogy és miért lett ilyen galád alak. Szerencsére nála volt talán legerősebb a jellemfejlődés. A zord külső alatt valóban érző szív dobog. Panni szerelme lélekgyógyító hatása erősen befolyásolja a fiú későbbi sorsát. Ez különösen szép volt. Finy Petra női érzékenységgel avat be szereplői sorsába.
Dr. Dobos alakja emlékeztetett Rezsőére, amolyan kedves és érzelmes férfiember. Elzával való szerelme és házassága a siker és a fény mellett a sötétség fájdalmát is hordozta. Erkölcsi kérdések itt is akadnak. Feri és Fülöp kedves figurák, míg Náncsi megnyilvánulásai viccesek, jópofák voltak. Marlenka rezignált beletörődöttsége néha fura volt, de ő ilyen nő. Nem lázadt, elfogadta sorsát, abból igyekezett kihozni a legjobbat. Élhetővé tenni a valóságot.

A felszín történései alatt komoly izgalmak feszülnek. Szerettem ezt a történetet, vitt magával, tetszett hogy minden szereplő küzd a maga egyéni problémáival. Ahogyan az élet valósága visszaköszön a regényben, hitelessé tette a történéseket. A humor sem hiányzik, jókat nevettem Náncsi élcelődő, irónikus beszólásain. Olvasáskor a szöveget meg-megtörik a dőlt betűs részek, amik arra hívatottak, hogy egy gondolatsort olvashatunk, tele aggódással, szeretettel. Ez háttérnek is felfogható Marlenka életéhez. Marlenka, aki Juditból lett Mária, abból pedig Marlenka nem csöpögős életmeséje valós drámaiságot hordoz. Nem csak hatalmas szíve és türelme van, de ereje is. A boldogság keresése mindannyiunk közös vágya. A végére az is kiderül, kinek a gondolatait, érzéseit olvashattuk. Ez lehet sors-szerű, karmikus, ami megkapóan szép vonala a regénynek.


A múltbeli szál hívatott a lelki nyomást ábrázolni, hiszen Marlenka családjának történetén végigvonult a II. világháború, annak minden nyomasztó hatásával.
Bármennyire nehéz, de szembe kell nézniük a kirekesztettséggel és azzal, hogy milyen mérhetetlen akadályokat kell leküzdeniük a továbblépéshez. Az élet nem habos-torta, a múlt nem lehet lehúzó, hiszen a saját jövőnket áztatjuk méregbe ezzel. Szomorú a nyilas rémuralom, anya nélkül felnőni egy lánynak. Főleg egy egoista, önző apa mellett. Innen a barátság és a házasság titkait láthatjuk. Dr. Dobos és Elza szomorú élete mellett Marlenka boldogsága is illékony, pillanatokra bontható. Akiket a sors egymásnak rendelt, megtalálják egymást. Ehhez néha bizony sok időre és türelemre is szükség van. A szerelem néha csak egy boldog, édes pillanat.
A megrajzolt helyzetek, az emberi reagálások, néha bizony döbbenetesek. Azonban a kimondott vagy éppen elhallgatott válaszok súlyosak.Nem csupán a regény fordulatai, de képszerűsége is sokkló néha.


A másik, ami nagyon tetszett, az emberek természettel való kapcsolata, ennek ábrázolása. Élvezetes olvasni ahogyan gyönyörű mondatokkal írja le Finy Petra mind a természetet, jeleníti meg az emberi sorsokat. Megelevenednek a Városmajor fái, és eljutunk messzi tengeri képekhez is.
Minden fejezettel nő a történet intenzitása, mozaikszerűen bontakoznak ki és fonódnak egybe a sorosok. Izgalmas a múltbeli szál, megismerni hogyan befolyásolta egy-egy karakter életét, sorsát egy döntés. Ami néha másoktól függve hat az életünkre. A házak, épületek is érdekes hátteret, tartalmat adnak. Az egykori golyónyomok, repeszdarabok emlékeztetnek bennünket a nem olyan távoli borzalmakra. Ami talán nem fog megismétlődni.
Nem csak a főhősünk, Marlenka, de a többi szereplő is keresi a helyét, boldogságát, emberi kapcsolataikban. Lesz, akik egymásra találnak, és megadatik nekik az esély a boldog, közös életre.
Együtt, szeretetben, megértésben minden sokkal könnyebb. A meseszép borító alatt valós sorsokat, drámákat és szerelmeket olvashatunk.



Köszönöm az előolvasás lehetőségét a szerzőnek és az Athenaeum Kiadónak!

ITT tudod megrendelni a regényt! Az első nyilvános bemutató a Margó Irodalmi Fesztiválon lesz 2019. október 11. péntek este 20.30. kor a Várkert Bazárban. 


Finy Petra: (Budapest, 1978. június 4-) író, költő
Közel harminc gyermekvers és mesekönyv után ez a harmadik felnőtteknek szóló regénye.
A Madárasszony 2012- után a napokban kerül újra a boltokba. Akkor is regénye tavaly jelent meg.







Athenaeum, Budapest, 2019
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632939377 · Megjelenés időpontja: 2019. október 8.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése