2019. október 22., kedd

Az irgalom útja

David Baldacci: Az irgalom útja 
(Atlee Pine 1.)





                                                                         











David Baldacci neve már jól ismert a magyar olvasók előtt, közkedvelt szerző, rajongótábora idehaza is jelentős. David Baldacci vitathatatlanul korunk thriller-irodalmának élmezőnyébe tartozik, regényei rendre a sikerlisták élén tanyáznak. Nekem is ez a regénye volt a 17. olvasásom tőle.
Be kell vallanom, ez az új sorozat első része elég vegyes érzéseket hagyott maga után.




Atlee Pine különleges ügynök az FBI-tól, Ő az új sorozat főhőse. Már itt meglepett Baldacci az ügynök bemutatásánál. Pine ugyanis egy 180 cm magas, kigyúrt NŐ.

"a válla széles és kidolgozott, a hasa kockás volt, a karján pedig hosszú, szálkás izmok futottak"

Olvasás közben Jack Reacher Lee Child főszereplője jutott eszembe, bár Ő sokkal intelligensebb, rátermettebb fickó. Baldacci és Child köztudottan barátok, lehet egy közös sörözgetésnél támadt az ötlet Baldacciban: "Figyelj, Lee, én megírom a Te hősöd, Reacher alakját nőben!"

Nos, Pine nem lett kedvenc, nem mintha nem tartanám jó ötletnek a női főszereplőt, aki ismeri az író munkásságát, tudja (King és Maxwell-sorozata) volt már ilyen. Azonban a magányos farkas John ​Puller alakja is kidolgozottabb, hitelesebb, mint ez a női Terminátor. Pine alakjában nem láttam sem az embert, sem a nőt.. szerencsére akad segítője egy másik nő személyében. A Thelma és Louise párosítás működik legalább.

Pine természetesen magányos, gyermekkora lelki traumáit cipeli, Kick-box versenyző volt, vedeli a sört, főzni nem tud, nem ér rá ilyesféle pepecselésre. Pizzát rendel, kolbászt grillez, miközben egy szál maga megmenti Amerikát. Bármi áron, ahogy az egy nemzeti hősnőtől elvárható.. az olvasó a 400. oldalon sem nagyon tud többet, mint az első száz után. A kiindulási helyzet is elég fura, már-már vicces: egy turista eltűnik a Grand Canyonban, ami a világ hét természeti csodájának egyike. Talán nem is kell mondani ezt kell megmenteni a pusztulástól. Mellesleg egy öszvért is lemészárolt valaki, ez a mellékszál.. ami elég vicces. Már hogy ERRE az ügyre egy jól képzett FBI ügynököt rendelnek ki. Szegény ökör brutális halála több ízben visszatér, különösebb magyarázat nélkül.



Baldaccit írói rutinja nem hagyja cserben,számtalan elem ismerős lehet korábbi könyveiből.
Az irgalom útja kellően bonyolult, izgalmas és fordulatos könyv, a végére már túlságosan is nagy az anomália. A logikus történetvezetéssel akadnak gondok, néha elveszünk a túlbonyolított titkok sűrűjében. A kevesebb több lehetett volna. A végső leszámolásnál már csak azt vártam legyen már vége...


Aki még eddig nem olvasott Baldaccitól bizonyára jól fog szórakozni. Aki a keményvonalas katonai krimiket szereti, annak tökéletes kikapcsolódás lehet, titok és ármány azért akad bőven, a szálak igen magasra vezetnek. A koreai nép és az oroszok, mint ügyeletes rosszak adják a megoldáshoz vezető utat. Ami elég rázós, akciódús, ugyanis egy titokzatos atomfegyver áll a háttérben. A politika mocskossága ebben a regényben is hangsúlyos szerepet kap.
Az biztos, hogy a felvázolt politikai összeesküvés annyira cseles, hogy már az ellenkezője sem igaz annak, amit az olvasó gondolni mer. A regény nem váltják meg a világot, nem is célja, csak szórakoztat és kikapcsol, mégis működik, minden ismétlődő rutin ellenére. A keménység és durva brutalitás sem hiányzik, akik ezt szeretik. Baldacci ezt most kissé túltolta, a magyarázatok is elég erőltetettek néhol. Volt ettől már jobb történet is nem egyszer Baldaccitól.


Nekem így a sokadik olvasás után azonban nem volt meggyőző, elég volt: kérdezném, hová lett az Államérdek, Órajáték, Az elnök családja vagy a Teveklub-sorozat Baldaccija? Kérem vissza. Nem csak szórakoztatóbb, de izgalmasabb és hihetőbb, kidolgozottabb karakterek és történet bármelyik régebbi regénye. Cselekmény volt, de elég hajánál fogva kirángatott történet ez. Olvasmányosabbra, gördülékenyebbre számítottam, ez most nem volt annyira izgalmas nekem. Nem idézte a régi könyveit egyáltalán. Baldacci érezhetően rutinból dolgozik. Igazi íróiparos lett, ahol az utóbbi néhány történeteinél erős déja vu érzésem volt. Ezt már olvastam tőle, megírta jobban is. Vagy én nőttem ki Baldacciból.


ITT tudod megrendelni a könyvet kedvezménnyel! 



David Baldacci (1960. augusztus 5. )
Könyveit több mint 50 nyelven és 80 országban olvassák rajongói.

a Virginia Commonwealth Universityn diplomázott, majd jogot hallgatott a Virginia Állami Egyetemen. Diákként novellákat írt a szabadidejében, később ügyvédként kilenc éven át Washington D.C. környékén élt és praktizált. Korai novelláit és forgatókönyveit nem sok siker koronázta. Kétségbeesésében a regényírás felé fordult. Első nemzetközi sikere az Absolute Power (Államérdek) című könyve volt 1996-ban. Ebből remek filmet is forgatott Clint Eastwood.
Alapítója a szépírást tanulókat támogató Wish You Well Alapítványnak. Feleségével, Michelle-lel és két gyermekével Virginiában él.


General Press, Budapest, 2019
416 oldal · ISBN: 9789634523161 · Fordította: Szabó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése